SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΩΦΩΝ!!!!


Η Εθνική ομάδα μπάσκετ Ανδρών Κωφών συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια ζωής, αλλά έχει ήδη καταφέρει να κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια (ένα ευρωπαϊκό κι ένα παγκόσμιο) δύο αργυρά μετάλλια (ένα ευρωπαϊκό, ένα παγκόσμιο,  ένα χάλκινο ευρωπαϊκό και μια τρίτη μια πέμπτη και μια έκτη θέση σε ολυμπιάδες

'Όλα ξεκίνησαν χάρη στο όραμα των Αργύρη Φωτίου (πρώην προέδρου της Ε.Ο.Α.Κ) και Θεόδωρου Σταρόγιαννη, (πρώην προέδρου της Ε.Ο.Α.Κ). Τον Οκτώβριο του 1991 η ομοσπονδία συμπεριέλαβε στα αθλήματα της και το μπάσκετ και από τότε άρχισε μια πορεία που έφτασε μέχρι και την κορυφή του κόσμου.
Στο κείμενο που ακολουθεί γίνεται μία αναφορά στην πορεία του της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ των Κωφών. Πριν από αυτό, όμως απαραίτητο είναι να πούμε λίγα λόγια και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω από τους παγκόσμιους πρωταθλητές του 2002.
Αν νομίζετε ότι ήταν το ευκολότερο πράγμα να δημιουργηθεί αλλά και να λειτουργήσει αυτή η αξιόμαχη ομάδα, κάνετε λάθος. Ακόμα και το πιο απλό, αλλά απαραίτητο πράγμα, γίνεται σύνθετο. Οι παίκτες  χρησιμοποιούν την αυξημένη αίσθηση του χώρου που διαθέτουν προκειμένου να αντιληφθούν τις παρατηρήσεις του προπονητή τους .Η οπτική επαφή ανάμεσα σε πάγκο και παίκτες πρέπει να είναι συνεχής. Ακόμα περισσότερη προσπάθεια χρειάζεται και στην συνεννόηση μεταξύ των παικτών εντός του αγωνιστικού χώρου. Σε  αυτόν τον τομέα το πλεονέκτημα δίδεται από το προνόμιο της αυξημένης αίσθησης του χώρου, που έχουν οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής. Φανταστείτε πόσο μεγαλύτερη προσοχή στις κινήσεις των συμπαικτών του πρέπει να δίνει ο πλέι-μέικερ της ομάδας, που μπορεί μόνο μέσω της όρασης του να αντιληφθεί τις κινήσεις μέσα στο παρκέ και να εκμεταλλευτεί τα ξεμακαρίσματά τους. Διαφορετική από τη συνηθισμένη είναι και η διαδικασία των τάιμ-άουτ. Στο νεκρό αυτό διάστημα του αγώνα ο προπονητής δίνει τις ακριβές οδηγίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν οι παίκτες του. Η ταχύτητα στα ταμ-άουτ της Εθνικής ομάδας κωφών και σε κάθε άλλο σύλλογο με αθλητές που έχουν προβλήματα ακοής πρέπει να είναι διπλάσια.
Απαραίτητος συνεργάτης του προπονητή είναι ένας γνώστης της νοηματικής γλώσσας, ο οποίος καλείται να μεταφέρει στους αθλητές με ακρίβεια όλα όσα λέει ο προπονητής. Σε αυτόν τον τομέα η προσφορά του Προέδρου της Ομοσπονδίας, Γιάννη Στουφή, είναι σημαντικότατη.
Το σίγουρο είναι ότι σε όλες τις ομάδες, αλλά κυρίως στην περίπτωση της Εθνικής ομάδας κωφών οι οποίες δυσκολίες είναι απλές λεπτομέρειες. ¨Όλη η ομάδα, που ξεκινάει από τον πρόεδρο της ΕΟΑΚ , και φτάνει μέχρι τον νεότερο παίκτη, διακρίνεται για το άριστο κλίμα συνεργασίας.
Η θέληση των παραγόντων της ΕΟΑΚ, της τεχνικής ηγεσίας αλλά κυρίως των παικτών για επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, που δεν επέτρεψε στα προβλήματα καθημερινής φύσης κ της ακοής να σταθούν εμπόδιο σε μια πορεία που άρχισε το 1991, με την ίδρυση της Εθνικής ομάδας Αδρών. Από τότε μέχρι το 2000 η εθνική ομάδα προσπάθησε να διακριθεί σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα χωρίς να καταφέρει να πάρει κάποιο μετάλλιο. Το 2000 στο Πανευρωπαϊκό στην Πάτρα ήρθε το χρυσό κ έτσι ξεκίνησε μια ανοδική πορεία. Μια εθνική ομάδα που σκοπό είχε μόνο την κορυφή κ τα μετάλλια .Πρώτη θέση στο Παγκόσμιο το 2002 στην Αθήνα. Δυο αργυρά μεταλλία στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σλοβενία 2004 και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κίνα 2007 και ένα χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό στην Γερμάνια το 2008 .Επίσης ένα χάλκινο μετάλλιο στην 21η Ολυμπιάδα  Κωφών στην  Ταιβάν το 2009 . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου