SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ (μέρος β΄)



Η Οστεοαρθρίτιδα (Ο.Α.) είναι μία εκφυλιστική αρθροπάθεια όπου τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι:
·        Δεν έχει συστηματικές εκδηλώσεις.
·        Η φλεγμονή της άρθρωσης είναι σχετικά μικρή.
·        Ο πόνος υποχωρεί κατά την ανάπαυση.
·        Συνήθως ακολουθεί άλλες αρθροπάθειες.
Κατά τον ακτινολογικό έλεγχο μπορεί να παρατηρηθεί στένωση των μεσάρθριων διαστημάτων, παρουσία οστεοφύτων και οστικές κύστες.
Γενικότερα η Ο.Α. είναι μία χρόνια εξελικτική νόσος που χαρακτηρίζεται από εκφύλιση του χόνδρου, οστική υπερτροφία των αρθρικών επιφανειών (οστεόφυτα), και ελάχιστη φλεγμονή.
Υπάρχουν 2 μορφές Ο.Α.. Η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής.
Στην πρωτοπαθή μπορεί να προσβληθούν οι τελικές μεσοφαλαγγικές αρθρώσεις (όζοι του Heberden), οι κεντρικές μεσοφαλαγγικές (όζοι του Bouchard), οι μετακαρπιοφαλαγγικές και καρπομετακάρπιες του αντίχειρα, η άρθρωση του ισχίου, η άρθρωση του γονάτου, η μεταταρσιοφαλαγγική του μεγάλου δακτύλου του άκρου ποδός, η ΑΜΣΣ και η ΟΜΣΣ.
Η δευτεροπαθής Ο.Α. είναι συνέπεια συνήθως κάποιας αρθρικής βλάβης που προέρχεται από ενδοαρθρικό ή εξωαρθρικό αίτιο.
Υπάρχει επίσης και μία συγγενής νόσος, που ονομάζεται διαβρωτική Ο.Α., με φλεγμονή και αλλοιώσεις παρόμοιες με εκείνων της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Κατά την κλινική εικόνα παρατηρείται δυσκαμψία των προσβεβλημένων αρθρώσεων και έντονο άλγος κατά την κίνηση το οποίο άλγος υποχωρεί κατά την ανάπαυση. Οι παραμορφώσεις είναι συνήθως ελάχιστες ενώ ο περιορισμός της κινητικότητας είναι χαρακτηριστικός.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
·        Ανάπαυση. Πρέπει να αποφεύγεται η τραυματική επιβάρυνση της άρθρωσης με την έντονη φυσική δραστηριότητα.
·        Ελάττωση του σωματικού βάρους σε παχύσαρκα άτομα.
·        Εφαρμογή θερμότητας που μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο. Αυτά μπορεί να είναι θερμά επιθέματα, ζεστό δινόλουτρο, παραφινόλουτρο.
·        Κινησιοθεραπεία με ελεύθερες ενεργητικές ασκήσεις στην αρχή και στη συνέχεια με εφαρμογή μικρής αντίστασης.
·        Φαρμακευτική αγωγή με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη όπως και ενδαρθρικά  κορτικοστεροειδη.
·        Εφαρμογή ορθοπεδικών μέτρων για την διόρθωση παραμορφώσεων, ανισοσκελιών ή για την  προστασία των αρθρικών επιφανειών.
Τέλος μέσα από περιστατικά που έχω δουλέψει, φαίνεται πως η Ρεφλεξολογία και ο Ηλεκτροβελονισμός (χ.β.)  μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του άλγους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο ασθενείς πρέπει να διακόψει την οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή του έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός του. Αντιθέτως ο συνδυασμός όλων φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα .      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου