SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΣΦΥΟΙΣΧΙΑΛΓΙΑ


 
Ρεφλεξολογική αντιμετώπιση ασθενούς μετά από συνεδρίες φυσικοθεραπείες.


Το περιστατικό που θα περιγράψω είναι μία κυρία 48 ετών με αρκετά μεγάλη επαγγελματική δραστηριότητα. Παρουσίαζε μία οπισθιοπλάγια προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου σε πολύ μεγάλο βαθμό (5mm) με έντονα πιεστικά φαινόμενα μετά από λήψη MRI. Η περιοχή της προβολής ήταν μεταξύ Ο5 – Ι1. Μετά από την MRI και τη κλινική εξέταση ορθοπεδικού χειρούργου είχαμε σαφή ένδειξη χειρουργείου. Ο φόβος της όμως για ένα χειρουργείο πάνω στη σπονδυλική στήλη μας οδήγησε στη λύση της συντηρητικής αγωγής. Μετά από 15 συνεδρίες φυσικοθεραπείας τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά αφού η ποιότητα της ζωής της κυρίας δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Το άλγος στη περιοχή της οσφυϊκής μοίρας και του (δε) ισχίου συνεχίζονταν με μία πολύ μικρή βελτίωση. Από εκείνη τη στιγμή, και μετά από μία συζήτηση με τον ιατρό αποφασίσαμε από κοινού να της εφαρμόσω συνεδρίες ρεφλεξολογίας.
Οι συχνότητα των συνεδριών ήταν τρεις φορές τη βδομάδα και τα αντανακλαστικά σημεία που δουλέψαμε ήταν τα εξής:
Στη περιοχή του αφτιού και μετά από τις τεχνικές χαλάρωσης δούλεψα τη περιοχή του κεφαλιού, ενδορφύνες, ηλιακό πλέγμα, σέιν μέιν, όλη τη σπονδυλική στήλη και την περιοχή του ισχίου.
Στο πέλμα και μετά από πολύ καλές τεχνικές χαλάρωσης ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το ηλιακό πλέγμα για τη φλεγμονή, το πόνο, την ένταση και το άγχος αφού μιλάμε για μία κυρία αρκετά δραστήρια στην επαγγελματική της ζωή. Την υπόφυση για το οίδημα και τη διέγερση των επινεφριδίων. Τα επινεφρίδια για τι φλεγμονή και τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τους νεφρούς για  την αποφυγή της αυτοθεραπευτικής αντίδρασης. Τον υποθάλαμο για τον έλεγχο της λειτουργίας του νευρομυικού συστήματος. Την περιοχή της Ο.Μ.Σ.Σ. και νευρικά και μυϊκά ως super παθογόνο σημείο. Το ισχιακό νεύρο ως super παθογόνο σημείο. Γενικά όλη τη Σ.Σ.  αφού ως αλυσίδα επηρεάζεται σε όλα τα επίπεδα της. Τη περιοχή των ραχιαίων μυών και τον οπίσθιων μηριαίων αφού εκεί παρουσιάζεται ο μυϊκός σπασμός που προκαλεί το μπλοκ στο νεύρο.
Στο άνω άκρο τα α.σ. που δούλεψαμε μετά από τεχνικές χαλάρωσης ήταν τα super παθογόνα της Ο.Μ.Σ.Σ. και του ισχιακού νεύρου.
Τέλος δουλέψαμε το σύστοιχο σημείο του ισχιακού νεύρου στο άνω άκρο και την αντιστοιχία κορμού για την Ο.Μ.Σ.Σ.
Με αυτό το πλάνο δουλέψαμε τις πρώτες 10 συνεδρίες. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Σε αρκετά μεγάλο βαθμό ελαττώθηκε ο πόνος. Η κυρία είχε αρχίσει να είναι πολύ πιο λειτουργική αφού οδηγούσε και έκανε κάποιες δουλειές στο σπίτι. Έπρεπε όμως να δώσουμε το κάτι παραπάνω. Έτσι αποφασιστικέ να προσθέσουμε και κάποιες προχωρημένες τεχνικές.
Αυτές ήταν:                  
  • Μακροζωνορεφλεξολογία στο άνω και στο κάτω άκρο.
  • Διαμπερής αντανακλαστική επικοινωνία της ζώνης.
  • Αντανακλαστική επικοινωνία των αρθρώσεων (ισχίο – γόνατο).
  • Αμφωτερόπλευρη επικοινωνία των ζωνών.
  • Μικροχειροπρακτική με ταυτόχρονη εφαρμογή κινησιοθεραπείας.
Συμπερασματικά μετά από 24 συνεδρίες τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά. Το όφελος τριπλό αφού το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά, η κύρια πίστεψε στη ρεφλεξολογία και η διάδοση της ειδικότητας μας στον ιατρικό χώρο ήταν παραπάνω από ικανοποιητική. Δεν σας κρύβω ότι σχεδόν σε όλα τα περιστατικά που κάνω φυσικοθεραπεία με το συγκεκριμένο ιατρό εφαρμόζω πλέον και ρεφλεξολογία.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το ανατομικό πρόβλημα της κήλης παραμένει. Η ιδιαίτερη προσοχή της ασθενούς, η συντήρηση και η σωστή ενδυνάμωση της περιοχής πιστεύω πως μπορεί να αποτρέψει από καταστάσεις χειρουργείου.
       




ΚΩΝ/ΝΟΣ Δ. ΛΩΛΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ-ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΤΗΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου