SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Το σημαντικότερο στους επαγγελματίες αθλητές για να κατακτήσουν την μέγιστη επίδοση, είναι η ισορροπία, δηλαδή η βέλτιστη συνεργασία ανάμεσα στα διαφορετικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Οι μύες του ανθρώπινου σώματος διανέμονται σε ομάδες. Κάθε μυϊκή ομάδα ισορροπείται από άλλη μυϊκή ομάδα. Όταν δηλαδή η μια ομάδα συσπάται η άλλη χαλαρώνει. Οι  συνετοί αθλητές γυμνάζουν όλες τις μυϊκές ομάδες έτσι ώστε να μην κυριαρχεί κάποια από αυτές. Η μέγιστη ισορροπία προκύπτει από την αρμονική λειτουργία όλων των μυϊκών ομάδων.
Οι αθλητές επίσης γνωρίζουν πως ο ρυθμός άθλησης δεν πρέπει να είναι καθημερινός. Οι επαγγελματίες αθλητές εναλλάσσουν περιόδους σκληρής άσκησης , με περιόδους χαλάρωσης επειδή η προπόνηση είναι στρεσογόνος. Άλλωστε οι αθλητές γνωρίζουν πως δεν είναι σωστό να φέρνουν το σώμα τους συχνά στα όριά του. Ο ανταγωνισμός προϋποθέτει ισορροπία έως ότου ο αθλητής πλεονεκτήσει έναντι του αντιπάλου του. Η ισορροπία είναι επίσης σημαντική στα ομαδικά αθλήματα. Η κοινή ορολογία είναι συνεργασία, αλλά αν αναλυθεί ο όρος καταλήγουμε στην ισορροπία. Η ισορροπία στον αθλητισμό περιλαμβάνει πνευματική, συναισθηματική και σωματική ισορροπία. Ο ψύχραιμος αθλητής πλεονεκτεί των αντιπάλων του.

Κάνοντας ο αθλητής ρεφλεξολογία μαζί με την προπόνηση έχει το πλεονέκτημα της ισορροπίας μαζί με την δύναμη. Οι αθλητές που κάνουν ρεφλεξολογία παίζουν καλύτερα στα ομαδικά αθλήματα, βελτιώνουν τις χρονικές τους επιδόσεις, συγκεντρώνονται ευκολότερα , και όταν τραυματίζονται αναρρώνουν και επιστρέφουν στον αγωνιστικό χώρο σε πολύ συντομότερο χρόνο.
Οι αθλητές δεν πρέπει να κάνουν ρεφλεξολογία την ημέρα του αγώνα γιατί χαλαρώνουν. Συνήθως πριν τον αγώνα οι αθλητές επιθυμούν να βρίσκονται σε ένταση. Το φρόνιμο είναι η ρεφλεξολογική συνεδρία να γίνεται δύο ημέρες πριν τον αγώνα. Αξιοσημείωτο είναι πως τόσο πριν όσο και μετά τον αγώνα αισθάνονται πολύ λιγότερη κούραση, κοιμούνται καλύτερα και νοιώθουν πως έχουν περισσή ενέργεια. Συμπερασματικά η ρεφλεξολογία είναι ο εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος να διατηρηθεί η ισορροπία του σώματος και να εξασφαλιστεί η ενέργεια για τις αθλητικές δραστηριότητες.
Η επιστημονική εξήγηση της δράσης της ρεφλεξολογίας δίνεται με την φυσιολογία.
Το νευρικό σύστημα ελέγχει τις περισσότερες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένης και της κίνησης. Αυτό το πετυχαίνει με την δημιουργία ηλεκτρικών ώσεων που μεταφέρονται με τα νευρικά κύτταρα που ονομάζονται νεύρα. Η νευρική διέγερση ενός συγκεκριμένου ιστού σηματοδοτεί την αρχή μιας αντίδρασης που είναι χαρακτηριστική για τον ιστό αυτό. Η νευρική διέγερση του επινεφριδίου για παράδειγμα μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση αδρεναλίνης στο αίμα. Με την ρεφλεξολογία διεγείρονται τα μυϊκά κύτταρα, δημιουργείται σύσπαση και συνεπώς κίνηση.
Η ηλεκτρική ώση μπορεί να προέρχεται από ένα συγκεκριμένο νεύρο στον εγκέφαλο που ελέγχει τους μυς. Κατόπιν αυτή η διέγερση περνά κατά μήκος του νεύρου μέσα στην σπονδυλική στήλη όπου εκεί επικοινωνεί με κάποιο άλλο νεύρο. Εκεί δημιουργείται μια ηλεκτρική ώση η οποία με την σειρά της επικοινωνεί με ορισμένες μυϊκές ίνες μέσα σε κάποιο μεγάλο μύα και δημιουργείται μυϊκή σύσπαση.
Ο έλεγχος της κίνησης και ιδιαίτερα των σύνθετων κινήσεων που συναντώνται στα περισσότερα αθλήματα δεν είναι τόσο απλός. Το κεντρικό νευρικό σύστημα συμπεριλαμβανόμενων και αρκετών περιοχών του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης λειτουργεί πιο γρήγορα και από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παίρνει πληροφορίες, τις αναλύει και δημιουργεί τις προϋποθέσεις απόδοσης.
Κατά την διάρκεια των περισσότερων αγωνισμάτων το κεντρικό νευρικό σύστημα λαμβάνει πολλές πληροφορίες από τους διάφορους υποδοχείς του οργανισμού συμπεριλαμβανομένων των ματιών, των αυτιών, των μυών και των αρθρώσεων. Το κεντρικό νευρικό σύστημα επεξεργάζεται γρήγορα αυτήν την πληροφορία και δημιουργεί μια ώση στους μυς για ανάλογη κίνηση. Το νευρικό σύστημα όχι μόνο ελέγχει τους μυς που επιστρατεύονται για μια συγκεκριμένη αθλητική επιδεξιότητα, αλλά ελέγχει επίσης και την ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται στους μύες, καθώς και πόσο γρήγορα γίνεται η απελευθέρωσή της. Η ουσία είναι ότι τα νευρικά κύτταρα που υπάρχουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα εξυπηρετούν συγκεκριμένα μυϊκά κύτταρα. Μερικά επικοινωνούν με τις νευρικές ίνες ταχείας συστολής, άλλα με μυϊκές ίνες βραδείας συστολής. Ασφαλώς η ενεργοποίηση των ινών αυτών θα δημιουργήσει γρήγορη ή βραδεία μυϊκή σύσπαση.
Το νευρικό σύστημα είναι σημαντικό για τον έλεγχο παραγωγής της ενέργειας, με την έννοια ότι βοηθάει στον έλεγχο των μηχανισμών τροφοδοσίας και υποστήριξης των μυϊκών κυττάρων. Για παράδειγμα το νευρικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην παροχή περισσότερου αίματος στους ενεργοποιημένους μυς κατά την άσκηση, όπως είναι οι μύες του μηρού στην ποδηλασία, ανοίγοντας τα τριχοειδή αγγεία των μυών αυτών. Το νευρικό σύστημα μπορεί επίσης να διεγείρει ορισμένους αδένες στον οργανισμό, για την έκκριση ορμονών στο αίμα, το οποίο κατόπιν μπορεί να διευκολύνει την τροφοδοσία και την παραγωγή ενέργειας στα μυϊκά κύτταρα. Μια σημαντική ορμόνη που λανθασμένα πολλοί αθλητές παίρνουν σε σκευάσματα για να βελτιώσουν την απόδοσή τους είναι η αδρεναλίνη.
Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το νευρικό σύστημα που είναι ο ελεγκτής της ανθρώπινης κίνησης, πρέπει να λειτουργεί κατάλληλα ώστε να επιτευχθεί η ιδανική απόδοση. Κάθε διαταραχή της λειτουργίας αυτής, όπως η υπερβολική νευρικότητα μπορεί να μειώσει την απόδοση του αθλητή.
Η ρεφλεξολογία είναι ένα εργογενές βοήθημα στον αθλητή με σκοπό την ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος για καλύτερη αθλητική απόδοση. Διεγείρει το νευρικό σύστημα για να αυξηθεί ο ρυθμός παραγωγής ενέργειας και να μειώσει το αίσθημα της κούρασης. Σκοπός της ρεφλεξολογίας επίσης είναι να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση φυσιολογικού ή ψυχολογικού κάματου στους αθλητές, να αυξήσει την ποσότητα του μυϊκού ιστού, να αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής ενέργειας μέσα στον μύ, να αυξήσει την ενεργειακή τροφοδοσία στους μύες για μεγαλύτερη διάρκεια, να βελτιώσει την παροχή αποθεμάτων ενέργειας στους μύες, να αποτρέψει την συγκέντρωση ουσιών στο σώμα που παρεμποδίζουν την ιδανική παραγωγή ενέργειας και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της κίνησης. Το νευρικό σύστημα χωρίζεται σε δύο κλάδους το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό σύστημα. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιεί τα περισσότερα συστήματα του σώματος. Η πρώτη απάντηση αυτής της ενεργοποίησης είναι η ορμονική έκκριση. Όταν το ορμονικό σύστημα αντιλαμβάνεται κίνδυνο προκαλεί την έντονη έκκριση των αδρενεργικών ορμονών (που βρίσκονται στα επινεφρίδια) δηλαδή της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης. Αυτές οι δύο ορμόνες διεγείρουν όλα τα όργανα του σώματος. Η απάντηση αυτής της ολικής διέγερσης είναι πάντοτε η ίδια δηλαδή η έκκριση κορτικοστεροειδών ορμονών που με την σειρά τους ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα αυξάνεται η τροφοδότηση αίματος στον εγκέφαλο που βελτιώνει την κρίση και την ορθή λήψη των αποφάσεων. Η καρδιά επιταχύνει τους κτύπους της και απελευθερώνονται στο αίμα σάκχαρα και λιπίδια τα οποία θα προμηθεύσουν περισσότερη ενέργεια. Περισσότερο αίμα στέλνεται επίσης στους μύες. Η αναπνοή βελτιώνεται καθώς οι βρόγχοι χαλαρώνουν. Τα αγγεία σε άλλα σημεία όπως οι μύες διατείνονται και σε άλλα συσφίγγονται όπως στο δέρμα, στο στομάχι και στο έντερο.
Αν φυσικά ο άνθρωπος βρίσκεται συνεχώς κάτω από καταστάσεις στρες όπως οι αθλητές, γίνεται πιο δύσκολο να ενεργοποιηθεί το παρασυμπαθητικό σύστημα που θα χαλαρώσει το σώμα. Αυτόν ακριβώς τον ρόλο παίζει η ρεφλεξολογία η οποία όχι μόνο προκαλεί χαλάρωση από την κούραση και το στρες αλλά δυναμώνει το σώμα και προστατεύει από τις αρρώστιες.


DR. ΛΑΖΑΡΟΣ  ΚΑΡΑΛΟΙΖΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου