SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΧΟΡΕΥΤΕΣ PART 2


Συνέπειες του περιορισμού του ισχίου στην τοποθέτηση
και τον έλεγχο του πέλματος.  
Γράφει:   ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑ ΧΟΡΟΥ-ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ...
 
Ο βαθμός εκτέλεσης του en dehors σε κάθε χορευτή εξαρτάται και επηρεάζεται από κάποιους βασικούς παράγοντες. Καταρχήν, το εύρος κίνησης του ισχίου εξαρτάται από το πόσο ελαστικός είναι ο λαγονομηριαίος σύνδεσμος και πόσο ευλύγιστοι είναι οι μύες γύρω από αυτό. Η οστέινη δομή της άρθρωσης του ισχίου, δηλαδή η θέση της μηριαίας κεφαλής ως προς τον άξονα του μηριαίου οστού αλλά και ο προσανατολισμός του κοιλώματος της λεκάνης, είναι ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να περιορίσει την περιστροφή των ισχίων. Τέλος, η εκπαίδευση σε μικρή ηλικία 8 ως 11 ετών συμβάλει στην αύξηση του εύρους κίνησης του en dehors με συνδυασμό την ενδυνάμωση των μυών γύρω από το ισχίο.

Η δύναμη των ποδιών αναπτύσσεται καθώς υπάρχει σωστή τοποθέτηση και έλεγχος στο πάνω μέρος του σώματος. Το en dehors πραγματοποιείται στη άρθρωση του ισχίου και όχι στο γόνατο ή στον αστράγαλο. Όταν ο έλεγχος του en dehors είναι ανεπαρκής ή υπερβολική η στροφή είναι πιθανό να προκληθούν προβλήματα ή τραυματισμοί στα πόδια.

Ένα συνηθισμένο αποτέλεσμα είναι η εξασθένιση των τόξων του πέλματος και των μυών κατανέμοντας λάθος το βάρος του σώματος στα πέλματα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να υποφέρουν αστράγαλος και γόνατο. Σε μια κίνηση demi plie για παράδειγμα, τα γόνατα ρίχνονται προς τα μέσα δημιουργώντας πρηνισμό (του έξω χείλους του ποδιού) στο πέλμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε ένα rise στην 1st position στο demi pointe ή στις pointe, όπου ο αστράγαλος δεν ευθυγραμμίζεται με το γόνατο και το μεσαίο δάκτυλο, έτσι το βάρος του σώματος πέφτει στο μεγάλο δάχτυλο με αποτέλεσμα να χάνεται η ισορροπία και η πιθανότητα παραμόρφωσης του πέλματος. Ακόμη, μπορεί να δημιουργηθεί υπτιασμός, δηλαδή ανύψωση του έσω χείλους του ποδιού. Τότε, η νοητή ευθεία που περνάει από τον αστράγαλο και τη φτέρνα σχηματίζει ανοιχτή γωνία. Και στις δύο περιπτώσεις
δημιουργείται ανεπάρκεια των μυών του πέλματος, υπάρχει πόνος λόγω υπερέκτασης των μυών και μπορεί να υπάρξει κάταγμα κόπωσης.

Η εξάσκηση με πολύ μεγάλο en dehors σε σχέση με την δυνατότητα των ισχίων μπορεί να προκαλέσει λόρδωση στην σπονδυλική στήλη με επιπλέον μείωση της έξω στροφής του ισχίου. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται ενδυνάμωση του κορμού και ολόκληρου του ποδιού.

Καμιά φορά, μπορεί να συναντήσουμε χορευτές με ανισορροπία στην έξω στροφή. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε κινήσεις μπαλέτου, όπως σε ένα grande battement, σε ένα devellope ή σε μία pirouette, το en dehors να είναι μεγαλύτερο στο ένα πόδι από ότι στο άλλο με αποτέλεσμα να φανεί αδυναμία και προβλήματα τεχνικής στην εκτέλεση των βημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου