SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Αφυδάτωση και Αθλητική Απόδοση

Πολλοί αθλητές που είναι αναγκασμένοι να αγωνίζονται σε περιβάλλον με υψηλή θερμορκρασία και υγρασία κινδυνεύουν απο αφυδάτωση. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι για κάθε λίτρο νερού που χάνει ο οργανισμός λόγο της αφυδάτωσης, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει 0.3 C , η καρδιακή συχνότητα αυξάνεται κατά 8 παλμούς το λεπτό και ο όγκος παλμού μειώνεται κατά 1 λίτρο.
Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον αθλητή να χάσει ακόμα και 3 λίτρα νερού μετά απο μια πρόπόνηση ή αγώνα.Η επιβάρυνση στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι μεγάλη και η απόδοση μειώνεται αισθητά. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να καταστρωθεί ένα σχέδιο σωστής ενυδάτωσης πρίν και κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης. Μερικές απλές συμβουλές δίνονται παρακάτω:
Πίνετε υγρά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας
Απλά θυμηθείτε να πίνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα, μετά απο άσκηση κτλ. Το αίσθημα της δίψας δεν είναι καλό σημάδι γιατί όταν διψάμε ο οργανισμός είναι ήδη αφυδατωμένος.
Πριν τον αγώνα ή την προπόνηση
Πιείτε 2 με ποτήρια νερό 2 με 3 ώρες πριν τον αγώνα ή την προπόνηση. Έτσι ο οργανισμός θα έχει από τη μια τη δυνατότητα να ενυδατωθεί και από την άλλη να αποβάλλει τα υγρά που δεν χρειάζεται.
10 με 20 λεπτά πριν από την έναρξη της άσκησης πιείτε ακόμα ένα ποτήρι.
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή της προπόνησης
Πρέπει να καταναλώνεται ένα ρόφημα (π.χ. Gatorade) που να περιέχει ηλεκτρολύτες (Νάτριο, Χλώριο, Κάλιο)  και υδατάνθρακα (6%) κάθε 15 με 20 λεπτά. Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητο να περιλαμβάνονται στο ρόφημα  για να αναπληρώσουν αυτούς που χάνονοται μαζί με τον ιδρώτα. Ιδιαίτερα το νάτριο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατακράτηση των προσλαμβανομένων υγρών στο σώμα. Με την προσθήκη υδατάνθρακα παρέχεται ενέργεια κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης.
Με το σωστό προγραμματισμό μπορεί ο κάθε αθλητής να αποφύγει τις αρνητικές συνέπειες της αφυδάτωσης.

Του Κώστα Χατζηχρήστου,
Γυμναστής- master εργοφυσιολογίας και αθλητικής διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου