SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ;


Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια  άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Επιδημιολογικά δεδομένα από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών αναφέρουν ότι στην Ελλάδα η συνολική συχνότητα της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας είναι 13,1% των ενηλίκων. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 1 εκατομμύριο Έλληνες - κατά άλλους 2 εκατομμύρια- πάσχουν από αυτή.

Η συχνότητα της νόσου αυξάνει με την ηλικία έτσι ώστε μετά τα 65 χρόνια, 3 στα 4 άτομα πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ενώ περισσότερο από το 85% των ατόμων αυτών έχουν ευρήματα στις ακτινογραφίες των αρθρώσεων τους ακόμη και όταν δεν έχουν συμπτώματα. Ο αριθμός των ατόμων που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα αυξάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης του αριθμού των ηλικιωμένων ατόμων, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την πάθηση είναι τεράστιες: αποχή από την εργασία, ευρεία χρήση φαρμάκων, χειρουργικές επεμβάσεις, αναπηρία. Αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες ανικανότητας.

Είναι ίσως η ποιο «αρχαία» νόσος. Η εξέταση οστών, προϊστορικών σκελετών από μούμιες Αιγυπτιακές, έδειξε ότι η οστεοαρθρίτιδα είναι τόσο παλαιά όσο και τα διάφορα θηλαστικά είδη.
Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση. Επειδή εμφανίζεται συνήθως αργά στην πορεία της ζωής, παλαιά θεωρείτο σαν φυσιολογικό  επακόλουθο της γήρανσης (ήταν γνωστή και ως εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων).

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί  μεγάλη πρόοδος όσον αφορά την κατανόηση των παθοφυσιολογικών  μηχανισμών που οδηγούν στη νόσο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μεταβολική νόσο, με πολύπλοκους μηχανισμούς.

Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει κυρίως τον αρθρικό χόνδρο. Ο χόνδρος είναι ο ιστός που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες σαν μαξιλαράκι και βοηθά τα κόκαλα της άρθρωσης να γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο κατά την κίνηση. Είναι ένα ζωντανό υλικό που συνεχώς καταστρέφεται και ανανεώνεται, αποτελείται δε από κολλαγόνο, πρωτεογλυκάνες και κύτταρα, τα χονδροκύτταρα.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, το χονδροκύτταρο  διατηρεί μια ισορροπία ανάμεσα στις διεργασίες καταστροφής και ανανέωσης του χόνδρου.  Όταν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, υπέρ των καταστροφικών λειτουργιών, ο χόνδρος σπάζει, αποκτά ρωγμές και τελικά χάνεται εντελώς, αφήνοντας ακάλυπτες τις αρθρικές επιφάνειες.

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται σε άτομα συνήθως μέσης ηλικίας (μετά τα 45), πιο συχνά τις γυναίκες. Στις περιπτώσεις που προσβάλλει ανθρώπους νεώτερης ηλικίας, συνήθως πρόκειται για την λεγόμενη δευτεροπαθή οστεοαρθρίτιδα, η πιο συχνή αιτία της οποίας είναι ο τραυματισμός της άρθρωσης.


Η αιτία της πάθησης παραμένει άγνωστη. Ενοχοποιούνται πολλοί παράγοντες με κυριότερους τους:

•    Παχυσαρκία, συνδέεται στενά με την οστεοαρθρίτιδα, κυρίως με την οστεοαρθρίτιδα των γονάτων.
•    Ηλικία
•    Γενετικούς παράγοντες (οι γυναίκες έχουν πιθανότητα 30-50% να κληρονομήσουν από την μητέρα τους την οστεοαρθρίτιδα χεριών)
•    Τραυματισμούς της άρθρωσης
•    Εργασία ή ενασχόληση με ορισμένα σπορ.
•    Συγγενή αίτια (συγγενές εξάρθρημα του ισχίου, επιφυσιακές δυσπλασίες).
•    Ενδοκρινολογικά αίτια (σακχαρώδης διαβήτης, μεγαλακρία).
•    Άλλες παθήσεις των οστών (ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεονέκρωση, λοίμωξη).

Ποιες αρθρώσεις προσβάλλει;

Προσβάλλονται συχνότερα η σπονδυλική στήλη (αυχένας –οσφύ), τα γόνατα, οι μικρές αρθρώσεις των χεριών και τα ισχία. Σπανιότερα μπορεί να προσβληθούν οι ώμοι, η στερνοκλειδική άρθρωση, οι αγκώνες, το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού κ.α.

Η οστεοαρθρίτιδα διακρίνεται σε δυο μορφές, την εντοπισμένη και την γενικευμένη μορφή. Η εντοπισμένη μορφή συνήθως προσβάλλει 2-3 αρθρώσεις, κυρίως αυτές που βαστάζουν βάρος, όπως τα γόνατα και τα ισχία. Στην γενικευμένη μορφή προσβάλλονται μαζί πολλές αρθρώσεις στο σώμα ( χέρια - γόνατα - ισχία - σπονδυλική στήλη).

Πώς εκδηλώνεται;

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και περιορισμό της κινητικότητας της άρθρωσης που προσβάλλει. Σε πιο προχωρημένο στάδιο προκαλεί παραμόρφωση της άρθρωσης.

•    Πόνος: εμφανίζεται συνήθως μετά από κούραση και υποχωρεί με την ανάπαυση. Όσο όμως η νόσος επιδεινώνεται ο πόνος γίνεται μόνιμος και εμφανίζεται ακόμη και την νύχτα κατά την διάρκεια του ύπνου. Επηρεάζεται από τις αλλαγές του καιρού, επιδεινώνεται από την υγρασία και το κρύο.

•    Δυσκαμψία άρθρωσης: το «μάγγωμα», το οποίο εμφανίζεται όταν η άρθρωση μείνει πολλή ώρα αχρησιμοποίητη.

•    Κριγμός: είναι ένας ήχος που ακούει ο ασθενής ή και οι γύρω του όταν κινεί την άρθρωση. Οφείλεται στην τριβή ανάμεσα στα κόκαλα της άρθρωσης τα οποία δεν προστατεύονται πια από τον χόνδρο.

Στην οστεοαρθρίτιδα σπάνια έχουμε σημεία φλεγμονής στην άρθρωση που πάσχει, δηλαδή θερμότητα, ερυθρότητα και πρήξιμο. Δεν προσβάλλονται ποτέ εσωτερικά όργανα. Προσβολή εσωτερικών οργάνων και έντονα σημεία φλεγμονής της άρθρωσης έχουμε αντιθέτως στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας μετά την οστεοαρθρίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι τελείως διαφορετικό νόσημα, καθώς ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα, έχει άλλη κλινική εικόνα και πορεία και τελείως διαφορετική θεραπεία.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας.

Για δρομείς που δεν θέλουν να έχουν…το γόνατο του δρομέα
Αρχικά ξεκίνησε ως μια μικρή ενόχληση στην εξωτερική πλευρά του γόνατου. Δεν έδωσα και πολύ σημασία και συνέχισα να κάνω την προπόνηση μου. Έβαλα και λίγο πάγο στην πονεμένη περιοχή περιμένοντας ότι θα περάσει. Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνω και πολλές διατάσεις. Έτσι χωρίς να υποψιάζομαι ότι η αιτία του πόνου μπορεί να είναι μια σφιχτή περιοχή μυών, δεν φρόντισα να την χαλαρώσω. Άλλωστε που να γνωρίζεί κανείς και την λειτουργία όλων των δομών της ανθρώπινης μηχανής. Δυστυχώς στις προσεχείς προπονήσεις ο πόνος σταδιακά γίνεται ανυπόφορος με αποτέλεσμα το τρέξιμο αντί για μια ευχάριστη δραστηριότητα να αποτελεί μια επώδυνη διαδικασία. Πιθανώς το σύνδρομο τριβής της λαγονοκνημιαίας ταινίας να είναι η αιτία του κακού.

Το πρόβλημα
Το σύνδρομο αυτό παρουσιάζεται ως πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος εξαιτίας της αυξημένης τάσης της λαγονοκνημιαίας ταινίας και των απαγωγών μυών της άρθρωσης του ισχίου.
Η λαγονοκνημιαία ταινία (Λ.Τ.)είναι μια παθητική δομή που αποτελείται από ινώδη συνδετικό ιστό, η οποία βρίσκεται στην έξω επιφάνεια του μηρού και εκτείνεται από την λαγόνια ακρολοφία (έκφυση) μέχρι την πάνω και έξω επιφάνεια της κνήμης (κατάφυση)(βλ. σχήμα 1). Η τάση της Λ.Τ. επηρεάζεται από την δράση του τείνοντα την πλατεία περιτονία μυός ο οποίος καταφύεται στο πρόσθιο χείλος της και από την επιφανειακή στιβάδα του μεγάλου γλουτιαίου μυός που καταφύεται στο οπίσθιο χείλος της.

Το σημείο της κατάφυσής της (έξω κνημιαίος κόνδυλος) βρίσκεται μπροστά από τον άξονα του γόνατος στην έκταση. Αντίθετα στην κάμψη βρίσκεται πίσω από τον άξονα, έτσι ώστε σε κάθε βήμα η Λ.Τ. μετακινείται μπροστά και πίσω από τον άξονα του γόνατος. Η φλεγμονή αναπτύσσεται συνήθως στο σημείο τριβής της Λ.Τ. πάνω στην πλάγια επιφάνεια του έξω μηριαίου κονδύλου και προσβάλλει κυρίως τους δρομείς.(βλ. σχήμα 2)

Αθλητές με υπερβολικό πρηνισμό του ποδιού είναι περισ­σότερο επιρρεπείς ν' αναπτύξουν τη φλεγμονή που ονομάζεται «Γόνατο δρομέα». Επίσης συμβαίνει σε αρχάριους δρο­μείς με ραιβά γόνατα (γόνατα ανοικτά σε σχήμα πέταλου) και πρηνισμό (πλατυποδία) του πέλματος ή σε αθλητές που αλλά­ζουν το συνηθισμένο τρόπο προπόνησης και τρέχουν σε ανηφορικό έδαφος, ή σε σκλη­ρές επιφάνειες. Συχνά ο αθλητής αισθάνε­ται ευαισθησία στην έξω πλευρά του γόνατος, στον έξω κόνδυλο του μηριαίου και πόνο, ο οποίος πολλές φορές αντανακλά επάνω και κάτω από την γραμ­μή της άρθρωσης κατά μήκος της Λ.Τ. Ο πόνος επιδεινώνεται με το τρέξιμο σε ανηφορικό έδαφος, όταν αυξάνεται η απόσταση στην ημερήσια προπόνηση, ή όταν αυξάνονται τα εβδομαδιαία χιλιόμετρα. Από τους ειδικούς συνιστάται ξεκούραση, φυσικοθεραπεία και αντιμετώπιση αν υπάρχει του ειδικού προδιαθεσικού αιτίου. Σε σπάνιες περιπτώσεις η φλεγμονή αντιμετωπίζεται χειρουργικά.



Σχήμα 1: Η δομή της Λαγονοκνημιαίας ταινίας



Σχήμα 2: Το σημείο τριβής της Λαγονοκνημιαίας ταινίας στο γόνατο

Οι πιθανές αιτίες που δημιουργούν το σύνδρομο της Λ.Τ. περιλαμβάνουν:
- Ανισοσκελία
- Αλλαγή του φυσιολογικού άξονα του γόνατος (ραιβά γόνατα)
- Έσω στροφή της κνήμης
- Πρηνισμός άκρου ποδός
- Δυσλειτουργία ιερολαγόνιου αρθρώσεως
- Δυσλειτουργία βάδισης
- Σύσπαση των απαγωγών του ισχίου
- Σύσπαση του τείνοντα την πλατεία περιτονία και του μεγάλου γλουτιαίου μυός
- Μείωση της ελαστικότητας των οπίσθιων μηριαίων και του τετρακέφαλου μυός κλπ.

Αρχική αντιμετώπισηΤο πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο αθλητής, είναι να μειώσει σημαντικά την απόσταση που τρέχει. Σε μικρό ερεθισμό συστήνεται στον αθλητή η χρήση κρύων επιθεμάτων γύρω στα 10' στην ευαίσθητη περιοχή για μείωση του πόνου. Η εφαρμογή του κρύου γίνεται 3-4 φορές τη μέρα για τις δύο πρώτες ημέρες. Παράλληλα ο αθλητής εκτελεί ασκήσεις διάτασης –χαλάρωσης των μυών που προσφύονται στην Λ.Τ. Επίσης ο προπονητής πρέπει να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν τα υπάρχοντα λειτουργικά προβλήματα. Παράδειγμα αν ο αθλητής τρέχει σε μια κεκλιμέ­νη επιφάνεια (πλάγια), καλό θα είναι να μη τρέχει από τη μια πλευρά επιβαρύνοντας την Λ.Τ. περισσότερο, αλλά ν' αλλάξει κατεύθυνση.

Τι μπορεί να κάνει ο γιατρός και ο φυσιοθεραπευτήςΑν το πρόβλημα επιμένει ο αθλητής πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό γιατρό. Η αντιμετώπιση είναι κυρίως συντηρητική. Ο γιατρός μπορεί να δώσει κάποιο αντιφλεγμονώδες –παυσίπονο θεραπευτικό σχήμα τις πρώτες μέρες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και φυσικοθεραπεία στην συνέχεια για πλήρη αποκατάσταση.

Το πιο σημαντικό κριτήριο για την επάνοδο του αθλητή είναι η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της Λ.Τ. στην κίνηση του κάτω άκρου στις καθημερινές δραστηριότητες. Τα αίτια του προβλήματος για κάθε αθλητή μπορεί να είναι διαφορετικά. Τις περισσότερες φορές το σύνδρομο τριβής της Λ.Τ. είναι το αποτέλεσμα κάποιας δυσλειτουργίας που υπάρχει στην κινηματική αλυσίδα του κάτω άκρου. Ο εντοπισμός και η αποκατάσταση της συγκεκριμένης δυσλειτουργίας από τον φυσιοθεραπευτή είναι η καλύτερη πρόληψη για την αποφυγή επανεμφάνισης του προβλήματος.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΝΑ:
- Ελαττώσει τον πόνο
- Αποκαταστήσει την ελαστικότητα των μυών που αυξάνουν την τάση στην Λ.Τ.
- Διορθώσει όσο είναι δυνατόν τις υπάρχουσες δυσλειτουργίες στο κάτω άκρο που επηρεάζουν αρνητικά το πρόβλημα
- Οδηγήσει σε βαθμιαία επιστροφή στην πλήρη δραστηριότητα

Οι ασκήσεις αυτές έχουν ως στόχο την μείωση της τάσης που αναπτύσσεται στην Λ.Τ. Δίνονται στο τελευταίο στάδιο της αποκατάστασης. Καλό θα είναι να τις εφαρμόζετε στην καθημερινή σας προπόνηση έτσι ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης του εν λόγω συνδρόμου.

Ασκήσεις ενεργητικής μυϊκής χαλάρωσης:
1. Ο αθλητής είναι ξαπλωμένος σ'ένα κρεβάτι σε πλάγια κατάκλιση. Το κάτω πόδι (υγιές) λυγισμένο. Το πάνω πόδι (πάσχον) μπροστά και έξω από το κρεβάτι με το γόνατο τεντωμένο. (βλ. σχήμα 1α) Από αυτή την θέση σηκώνει λίγο και κρατά το πάνω πόδι για 6-10 δευτερόλεπτα και μετά το αφήνει κάτω να χαλαρώσει. (βλ. σχήμα 1β) Το επαναλαμβάνει 3 φορές.


Σχήμα 1α, 1β

2. Ο αθλητής είναι ξαπλωμένος σ'ένα κρεβάτι σε πλάγια κατάκλιση. Το τραυματισμένο πόδι είναι στην επάνω πλευρά σε έκταση ισχίου και μικρή κάμψη του γόνατος (βρίσκεται πίσω σε σχέση με το κάτω πόδι) ενώ το υγιές σε κάμψη ισχίου και γόνατος. (βλ. σχήμα 2α) Από τη θέση αυτή ο αθλητής αφήνει το τραυματισμένο πόδι να αιωρηθεί έξω από το χείλος του κρεβατιού μετά κρατά το πόδι ενεργητικά ενάντια στην βαρύτητα για 6-10 δευτερόλεπτα και μετά το αφήνει να πέσει προς την βαρύτητα χαλαρώνοντας. (βλ. σχήμα 2β) Το επαναλαμβάνει 3 φορές.


Σχήμα 2α, 2β

Άσκηση Διάτασης
3. Γονατιστός με το πάσχον πόδι πίσω (σε έκταση ισχίου) και το υγιές μπροστά σε κάμψη ισχίου και γόνατος.(βλ. σχήμα 3α) Από αυτή την θέση αφήνει την λεκάνη να πλησιάσει προς το δάπεδο προσάγοντας το πίσω ισχίο μέχρι να αισθανθεί διάταση στην έξω -πρόσθια πλευρά του μηρού. (βλ. σχήμα 3β) Ο αθλητής από αυτή την θέση σπρώχνει τον πίσω μηρό προς τα έξω ήπια κρατά 6 έως 10 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώνει. Στη συνέχεια προσάγει περισσότερο το πίσω πόδι (χαμηλώνοντας τη λεκάνη) και από την νέα θέση επαναλαμβάνει το ίδιο. Αφού χαλαρώσει μένει στην νέα θέση σε παθητική διάταση για 15 – 20 δευτερόλεπτα.


Σχήμα 3α, 3β

Οι παραπάνω ασκήσεις καλό θα είναι να επαναλαμβάνονται 3 φορές ημερησίως.
 
ΠΗΓΗ: http://www.runnermagazine.gr/

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Αποκατάσταση θλάσης - Επιστροφή στο γήπεδο.


Η ανάρτηση αυτή θα αναλύσει τι πρέπει να γίνει για την αποκατάσταση της θλάσης αφού έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους ο γιατρός και ο φυσικοθεραπευτής. Αυτό λέγεται τρίτο στάδιο αποκατάστασης και σκοπός του είναι να επαναφέρει τη λειτουργική ικανότητα του αθλητή.


Είναι λάθος όταν ο αθλητής επιστρέψει στο γήπεδο να συμμετάσχει κανονικά στην προπόνηση με εντολή να κάνει
'λίγο πιο χαλαρά' καθώς ΔΕΝ είναι έτοιμος γι'αυτό και πολλές φορές παρασύρεται με αποτέλεσμα την υποτροπή.


Οι θλάσεις πρώτου βαθμού είναι μικρο-τραυματισμοί και με μικρή περίοδο αποκατάστασης. Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος από το οίδημα. Σκοπός της θεραπείας είναι η μείωση του οιδήματος, με την υποχώρηση του οποίου παύει σχεδόν κάθε ενόχληση. Οι θλάσεις δευτέρου βαθμού χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την αποκατάστασή τους, έχουν αντιμετώπιση που χωρίζεται σε τρία στάδια και προχωράς από το ένα στάδιο στο άλλο με κριτήριο αν υπάρχει πόνος ή όχι.

Στρατηγική:

Α’ στάδιο (Στο σπίτι, 1-3 μέρες):

ΠΑΓΟΣ από την πρώτη στιγμή της θλάσης.
ΠΑΓΟΣ τις πρώτες 2-3 μέρες, 4-6 φορές την ημέρα, από 15 λεπτά κάθε φορά.
ΠΙΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΣΗ, ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ και ΑΝΥΨΩΣΗ ΠΟΔΙΟΥ (αυτό πετυχαίνεται στο κρεβάτι με χοντρά μαξιλάρια) τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα.
Επίσκεψη στο γιατρό.

Β’ στάδιο (Στο φυσικοθεραπευτήριο, 3-10 μέρες):

Διάγνωση από γιατρό και φαρμακευτική αγωγή ΑΝ το συστήσει.
Φυσικοθεραπευτικά μέσα όπως laser, υπέρηχα, διαθερμίες κλπ.
Επιτυχής απορρόφηση του οιδήματος.
Λίγος έως καθόλου πόνος.

Γ’ στάδιο

Επιστροφή στο γήπεδο (καθημερινά εφόσον δεν υπάρχει πόνος):

HΠΙΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ σε ανώδυνα όρια, με την επίβλεψη του γυμναστή, με σκοπό την ευθυγράμμιση των νεαρών μυϊκών ινών.
->
ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ με τη βοήθεια του γυμναστή, μέχρι να φύγει πλήρως το οίδημα.
->
ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ σε ανώδυνα όρια, με την επίβλεψη του γυμναστή, για να αποφευχθεί μείωση του εύρους τροχιάς.

Στο γήπεδο (έναρξη δρομικών ασκήσεων, 3/w εφόσον δεν υπάρχει πόνος):

Πρώτη μέρα: 1 γύρος jogging στο γήπεδο
Δεύτερη μέρα: 2 γύροι jogging στο γήπεδο
Τρίτη μέρα: 3 γύροι jogging στο γήπεδο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν υπάρξει πόνος, επιστροφή στο πρόγραμμα της προηγούμενης μέρας.

Τέταρτη μέρα: 3 γύροι jogging στο γήπεδο και 6 κατοστάρια στο 50% έντασης
Πέμπτη μέρα: 3 γύροι jogging στο γήπεδο και 6 κατοστάρια στο 75% έντασης
Έκτη μέρα: 3 γύροι jogging στο γήπεδο και 6 κατοστάρια στο 100% έντασης

Έβδομη μέρα: 3 γύροι jogging στο γήπεδο και 6 κατοστάρια στο 100% έντασης και
4 x 30άρια με γρήγορη εκκίνηση.
Όγδοη μέρα: 3 γύροι jogging στο γήπεδο και 6 κατοστάρια στο 100% έντασης,
4 x 30άρια με γρήγορη εκκίνηση και 6 x κοψίματα δεξιά-αριστερά κάθε 10μέτρα.

Στο γυμναστήριο (μυϊκή ενδυνάμωση, 2/w εφόσον δεν υπάρχει πόνος):

3 x 10άρια με βάρος κατά 10% λιγότερο από αυτό που μπορεί να σηκώσει το μη τραυματισμένο μέλος, για αύξηση της δύναμης.
1 x 20άρι με βάρος κατά 30% λιγότερο από αυτό που μπορεί να σηκώσει το μη τραυματισμένο μέλος, για αύξηση της αντοχής.
ΠΑΓΟΣ για 10 λεπτά.

Όταν η διαφορά δύναμης γίνει μικρότερη από 10%, ο τραυματίας είναι έτοιμος να συμμετάσχει στις προηγούμενες κινητικές του δραστηριότητές του με την ομάδα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αποκατάσταση ολοκληρώνεται όταν ο τραυματίας ολοκληρώσει το Γ’ σταδίο (διατάσεις, τρέξιμο, βάρη), με επιτυχία.
->
Συμμετοχή κανονικά στην προπόνηση.
->
Συμμετοχή σε αγώνα.


ΠΗΓΗ: www.ask4sports.com

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΙ - GREEK REFLEXOLOGISTS: Integrative medicine and the point of credulity - ...

Πραγματικά αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε 5 λεπτά απο τη ζωή μας και να διαβάσουμε το άρθρο του Σπύρου και το σχόλιό του. Θεωρώ οτί καταφέρνει μέσα σε λίγες γραμμές να περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που επικρατεί στις ΣΕΘ. Η εμπορευματοποίηση των πάντων μόνο κακό μπορεί να πρασφέρει. Η έρευνα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτα...
ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΙ - GREEK REFLEXOLOGISTS: Integrative medicine and the point of credulity - ...: "Στο Βritsh Μedical Journal διαβάσαμε ένα άρθρο γροθιά για τον χώρο των ΣΕΘ, και πιο συγκεκριμένα για την γενικότερη αξιοπιστία ή και ευπιστ..."

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Σαββατοκύριακο στο δρόμο με τα ποδήλατά μας!

 

Απεργίες, προσπάθεια για αντίσταση και μια Αθήνα σε κυκλοφοριακό κουλουβάχατο!
Τα δίτροχα όμως επιβιώνουν!

Ακολουθούν προτάσεις για το Σαββατοκύριακο!
Μαζωχτείτε, προσυγκεντρωθείτε και βγείτε το δρόμο!
Η Αθήνα είναι ζωντανή!

"Μέσα στον απεργιακό κλοιό
Μέσα στις κρίσεις και την τρομοκρατία
Έρχονται οι γιορτές...
Γιορτές?
Δώρα στα δέντρα, κατανάλωση, θερμιδικό σοκ, εορταστικό (?) ωράριο, λίγο κρύο, καινούργιο φουστάνι τη Πρωτοχρονιά, θέατρο, μπουζούκια...

Λοιπόν ΕΜΕΙΣ τί θα κάνουμε?
Για αρχή θα γεμίσουμε αλλιώς αυτό το Σαββατοκύριακο."

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/12:


Lunch Street Party & Met-Action
Θα ακούσουμε τη μουσική μας και θα φάμε στη πλατεία Αυδή το Σάββατο από τις 12.00 ως τις 20.00

Φέρνουμε όλοι φαγητά, ποτά, σερβίτσιο (μη τσιγκουνευτείτε τις χαρτοπετσέτες πάλι)
Μας περιμένουν τα τραπέζια, οι μουσικοί, οι ζογκλέρ.
Καλούμε τους μετανάστες να διασκεδάσουν μαζί μας, συμμετέχουμε όλοι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/12:



Swap not Shop & Lunch Street Party
Ένα χαλινάρι στη καταναλωτική υστερία.
Ανταλλαγή ρουχισμού και αξεσουάρ.
Παρέα με μεζέδες και ποτά που όπως πάντα φέρνουμε όλοι."

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ένας αγώνας γιορτή! 10o nike run...

Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος τερματίζει με άνεση στην πρώτη θέση του 10ου Nike Run με χρόνο 32:17.
Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος τερματίζει με άνεση στην πρώτη θέση του 10ου Nike Run με χρόνο 32:17.
Με τον καλύτερο τρόπο γιορτάστηκε ο 10ος αγώνας της σειράς των Nike Runs που έκλεισαν αισίως τέσσερα χρόνια ζωής. Ο αγώνας που έχει γίνει πλέον θεσμός στην δρομική κοινότητα συγκέντρωσε στην εκκίνηση περίπου 900 δρομείς δημιουργώντας νέο ρεκόρ συμμετοχών. Νικητής του αγώνα για δεύτερη φορά στην ιστορία του ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος με 32:17 αλλά και η Ντενίζ Δημάκη στις γυναίκες με 38:07.
Η πολύ καλή παράδοση που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενοι εννέα αγώνες της σειράς, ο νέος χώρος διεξαγωγής του αγώνα αλλά και το γενικότερο κλίμα ευφορίας που επικρατεί με τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν περισσότερους από 1000 δρομείς να δηλώσουν συμμετοχή. Τελικά περίπου 900 από αυτούς στάθηκαν στον χώρο της αφετηρίας και 832 ολοκλήρωσαν τον αγώνα των 10 χλμ. που αποτελούταν από τρεις στροφές των 3,3 χλμ.

Στον αγώνα συμμετείχαν και πολύ καλοί δρομείς όπως ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, 2ος Έλληνας στον φετινό Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο πρωταθλητής των 5 και 10 χλμ. Μιχάλης Γελασάκης, ο Γιάννης Ζερβάκης, ο Κώστας Γκελαούζος, ο Θοδωρής Αναγνώστου και ο Γιάννης Παπαδόπουλος οι οποίοι πήραν και τις έξι πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης. Στις γυναίκες είχαμε μεγαλύτερο συναγωνισμό για την πρώτη θέση με την Ντενίζ Δημάκη να επικρατεί τελικά της Μάγδας Καρίμαλη με χρόνο 38:07.

Η Ντενίζ Δημάκη έχοντας ξεπεράσει τον πρόσφατο τραυματισμό της, μετά τον αγώνα των 10χλμ. του ΣΔΥ Αθήνας την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησε και στο 10ο nike Run.
Ο καλός καιρός ευνόησε τους δρομείς οι οποίοι χάρηκαν τη διαδρομή μέσα στο όμορφο αυτό πάρκο και παρά τις ανηφόρες που είχαν να αντιμετωπίσουν έμειναν ευχαριστημένοι.
Η διοργάνωση ήταν και πάλι πολύ καλή παρά τις μικρές καθυστερήσεις στην διανομή των φακέλων συμμετοχής οι οποίοι περιείχαν εκτός από το chip χρονομέτρησης και τον αριθμό συμμετοχής, ένα ζευγάρι τεχνικές κάλτσες και ένα gel της Squeezy.

H μουσική των παραγωγών του Best έδινε ρυθμό και δημιούργησε την κατάλληλη ατμόσφαιρα και μετά το τέλος του αγώνα υπήρχε νερό και μπανάνες Dole για όλους τους δρομείς ενώ η ομάδα φυσιοθεραπευτών του Σπύρου Δημητράκουλα ξεκούρασε τους μύες όσων καταπονήθηκαν λίγο παραπάνω.
Στο 10ο Nike Run είχαμε όμως και μια ξεχωριστή συμμετοχή, αυτή των επτά ομάδων από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρα μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα University Attack της Nike προσπαθώντας να βοηθήσει τα νέα παιδιά να αγαπήσουν και να ασχοληθούν με το τρέξιμο.
Νικητής στον άτυπο αυτό αγώνα μεταξύ των πανεπιστημιακών ομάδων ήταν ο Γιώργος Μενής της Νομικής ή αλλιώς Unlimited Runners όπως επέλεξαν να ονομάζεται η ομάδας τους, ο οποίος με χρόνο 35:08 ήταν και 8ος στην γενικής κατάταξη. Πρώτη από τα κορίτσια ήταν η Δήμητρα Αλισφιεράκη της Φιλοσοφικής ή αλλιώς της ομάδας Αίεν Τρέχειν με χρόνο 43:35 η οποία ήταν και 5η στην γενική κατάταξη. Στην ομαδική βαθμολογία πρώτη ανακυρήχθηκε η ομάδα της Φιλοσοφικής.


Η Δήμητρα Αλισφιεράκη και ο Γιώργος Μενής μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των ομάδων των πανεπιστημίων.
ΠΗΓΗ: http://www.runnermagazine.gr/

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Εξωσωματική Θεραπεία με Ωστικά Κύματα (ESWT)-Radial Shokwave Therapy.



Τα ωστικά κύματα έχουν φέρει επανάσταση στα πεδία της ουρολογίας και της ορθοπεδικής. Επιτρέπουν την πραγματοποίηση διαδικασιών μέσα στον οργανισμό δίχως να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα. Μετά την πρώτη χρήση τους στη θεραπεία των ουρικών λίθων στην ουροδόχο κύστη στις αρχές του 1980, τα ωστικά κύματα σύντομα κέρδισαν την παγκόσμια αναγνώριση. Η χρήση των ωστικών κυμάτων έγινε γρήγορα μια αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας στο πεδίο της ουρολογίας. Σήμερα, περίπου το 70% όλων των ασθενών που υπεβλήθηκαν σε θεραπεία νεφρού ή ουρικών λίθων θεραπεύτηκαν με εξωσωματικά ωστικά κύματα (ESWT - Εξωσωματική Λιθοτριψία με Ωστικά Κύματα). Παράλληλα, οι έρευνες στράφηκαν προς άλλες ενδείξεις στο πεδίο της ογκολογίας, της χειρουργικής, της γαστρεντερολογίας και της ορθοπεδικής. Λόγω των πολλά υποσχόμενων αποτελεσμάτων, οι μελέτες επικεντρώθηκαν περισσότερο στην ορθοπεδική.

Κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού προγράμματος πάνω στις παρενέργειες των ωστικών κυμάτων, μια Βουλγαρική/Γερμανική ερευνητική ομάδα ανακάλυψε την επουλωτική επίδραση των ωστικών κυμάτων στη θεραπεία των καταγμάτων. Παρατηρήθηκε επίσης ότι, μετά την εξωσωματική αγωγή με ωστικά κύματα, πολλοί ασθενείς ανακουφίστηκαν από τον πόνο στην περιοχή, η οποία υπεβλήθη στην αγωγή. Αυτό το εύρημα παρότρυνε τη χρήση των ωστικών κυμάτων με σκοπό την αντιμετώπιση του πόνου, κυρίως του πόνου στους μαλακούς ιστούς κοντά στα οστά.

Το 2000, ο Δρ. Bauermeister πρόσθεσε στις ενδείξεις τα σημεία πυροδότησης του πόνου ή αλλιώς σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου.

Ορισμός και διάγνωση των σημείων πυροδότησης του πόνου
Τα σημεία πυροδότησης του πόνου ονομάζονται επίσης μυελογελόσεις. Προκαλούνται από διαταραχές στην ενεργειακή ισορροπία των μυϊκών κυττάρων. Ο εντοπισμός της ακριβούς θέσεως του σημείου πυροδότησης του πόνου έχει αποφασιστική σημασία για την επιτυχία της θεραπείας. Τα σημεία πυροδότησης του πόνου είναι μόνιμα συσταλμένες και διογκωμένες περιοχές των μυϊκών ινών στο εσωτερικό του μυός. Κατά την διάγνωση, είναι' σημαντικό να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στα απομακρυσμένα και τα δομικά σημεία πυροδότησης του πόνου.

Παθολογοανατομικές συνέπειες των σημείων πυροδότησης του πόνου
Τα σημεία πυροδότησης του πόνου προκαλούν άλγος και ένταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα αναφέρονται σε εντελώς διαφορετικό σημείο του σώματος, μακριά από την περιοχή γύρω από το ίδιο το σημείο πυροδότησης, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η ακριβής διάγνωση. Ο Δρ. Wolfgang Bauermeister περιγράφει τα παρακάτω βήματα για τη διάγνωση των σημείων πυροδότησης του πόνου:ερίπου. Καθώς η θεραπεία προχωράει, η ένταση της πίεσης (bar) και η συχνότητα λειτουργίας (ΗΖ) μπ
  1. Ιστορικό, μέσω ενός ερωτηματολογίου που αφορά τον πόνο. Αξιολόγηση εάν τα συμπτώματα είναι τυπικά ενός συνδρόμου μυοπεριτονιακού πόνου.
  2. Διερεύνηση των σημείων πυροδότησης του πόνου μετρώντας το ROM (εύρος κίνησης) των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης.
  3. Εντοπισμός των σημείων πυροδότησης του πόνου στον μυϊκό ιστό με την άσκηση πίεσης.
  4. Προσδιορισμός των συμπτωμάτων.
Τα σημεία πυροδότησης του πόνου μπορούν να εξασθενήσουν τους μύες και να αυξήσουν την προδιάθεση για τραυματισμό. Η συστολή του μυός που προκαλείται από το σημείο πυροδότησης δημιουργεί μηχανική υπερφόρτωση του τένοντα και του τενόντιου ελύτρου, της κατάφυσης του τένοντα, της άρθρωσης ή του μεσοσπονδύλιου δίσκου, που αποτελεί το πρωταρχικό αίτιο πολλών ορθοπεδικών παθήσεων.


Αρχή λειτουργίας
Γενικές επιδράσεις της Θεραπείας Ωστικά Κύματα (Radial Shockwave Therapy) (RSWT)
  • Επίδραση έπειτα από μερικά λεπτά / ώρες θεραπείας
    Τα εγκάρσια ωστικά κύματα:
    • Διεγείρουν τις επιδερμικές ίνες των περιφερειακών νεύρων, που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αποφυγής του πόνου στο οπίσθιο κέρας του νωτιαίου μυελού (θεωρία ελέγχου της Πύλης του Πόνου).
    • Αλλάζουν το τοπικό περιβάλλον των κυττάρων, έτσι ώστε να ελκύονται οι ουσίες που μπλοκάρουν το ερέθισμα του πόνου.
    • Διεγείρουν την έκλυση ενδορφινών, που μειώνουν την τοπική ευαισθησία στον πόνο.
  • Επίδραση έπειτα από μερικές ημέρες / μήνες/ έτη θεραπείας:
    • Τα ωστικά κύματα επηρεάζουν την λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης. Σαν αποτέλεσμα οι αισθητήρες του πόνου δεν παράγουν πλέον σήματα πόνου.
    • Η χρόνια φλεγμονή μετατρέπεται σε οξεία φλεγμονή (που εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό).
    • Ενεργοποιούνται οι αυτόματοι μηχανισμοί επούλωσης του οργανισμού.
Όλοι οι προαναφερθέντες μηχανισμοί επίδρασης έχουν μελετηθεί κλινικά.

Ενδείξεις
  • Άκανθα πτέρνας.
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα.
  • Αγκώνας του τενίστα (επικονδυλίτιδα του αγκώνα).
  • Πόνος στους ώμους (ασβαστοποιός τενοντίτιδα).
  • Τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα.
  • Σύνδρομο άκρου κνήμης.
  • Σύνδρομο κορυφής της επιγονατίδας.
  • Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας.
Αντενδείξεις
  • Διαταραχές της πήξης του αίματος.
  • Λήψη ιατρικών σκευασμάτων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος.
  • Οξεία φλεγμονή στην περιοχή που εφαρμόζεται η θεραπεία.
  • Όγκοι στην περιοχή που εφαρμόζεται η θεραπεία.
  • Κύηση.
  • Ιστός με αέριο (πνεύμονες) στην περιοχή εφαρμογής της θεραπείας.
Παρενέργειες
Έως σήμερα, κατά τη θεραπεία με ESWT (SWiSS DolorClast) έχουν παρατηρηθεί οι παρακάτω παρενέργειες: ερεθισμός, πετέχια, αιμάτωμα, οίδημα, πόνος. Οι παρενέργειες εξαφανίζονται σχετικά γρήγορα (μέσα σε 1-2 εβδομάδες). Επιδερμικές κακώσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί σε ασθενείς με ιστορικό σχετικά μακροχρόνιας χρήσης κορτιζόνης. Με τη Θεραπεία των Σημείων Πυροδότησης του Πόνου με Ωστικά Κύματα, είναι πιθανό να παρουσιαστεί πετέχια και ήπιοι μώλωπες, ανάλογα με την πίεση που ασκείται. Η μεταβολή της εμβιομηχανικής μπορεί να προκαλέσει την προσωρινή εμφάνιση συμπτωμάτων σε άλλα σημεία του σώματος.
Θεραπεία

Σε ασθενείς με εξαιρετική ευαισθησία στον πόνο, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει σε πίεση λειτουργίας 1,5 - 2 bar. Το αναλγητικό αποτέλεσμα ξεκινάει μετά από 250 παλμούς π
ορούν στη συνέχεια να αυξηθούν στις συνιστώμενες παραμέτρους λειτουργίας.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Η Μέθοδος Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας Mckenzie®

H Μέθοδος McKenzie ® δεν είναι απλά και μόνο ασκήσεις έκτασης. Στην πραγματική έννοιά της, η Μέθοδος McKenzie είναι μια περιεκτική προσέγγιση στη σπονδυλική στήλη αλλά και στις περιφερειακές αρθρώσεις που βασίζεται σε συγκεκριμένες βασικές και θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες όταν γίνουν κατανοητές και ακολουθηθούν σωστά είναι αποτελεσματικότατες, ως προς τα αποτελέσματά τους. Είναι γεγονός ότι η διαδικασία αξιολόγησης McKenzie, είναι ιδιαίτερα αξιόλογη και «ξεχωριστή», κάτι που πρέπει να εκτιμηθεί και στη χώρα μας, όπως σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, αναλόγως.
Αξιολόγηση. Μοναδικός στη ΜέθοδοMcKenzie® είναι ένας αλγόριθμος, καθορισμένος με σαφήνεια, που οδηγεί στην απλή κατάταξη των σπονδυλικών (ή περιφερειακών) παθήσεων. Είναι βασισμένος στη συνεπή σχέση «αιτίας και αποτελέσματος» μεταξύ του ιστορικού της συμπεριφοράς του πόνου και της αντίδρασης του πόνου στις επαναλαμβανόμενες κινητικές δοκιμασίες, τις θέσεις καθώς και τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.
Η συστηματική πρόοδος των μηχανικών δυνάμεων που εφαρμόζονται (η αιτία) αξιοποιεί την αντίδραση του πόνου (η επίδραση) για να ελέγξει τις αλλαγές στην κίνηση/λειτουργικότητα. Η ελλοχεύουσα διαταραχή μπορεί έτσι να προσδιοριστεί γρήγορα, μέσω αντικειμενικών συμπερασμάτων για κάθε ένα μεμονωμένο ασθενή. Η κατά McKenzie κατάταξη του σπονδυλικού ή πόνου (ή πόνου περιφερειακής άρθρωσης) κατατάσσει τους ασθενείς που παρουσιάζονται με παρόμοια αναπαραγώμενες αντιδράσεις στις κλινικές δοκιμασίες, σε τρεις συγκεκριμένες υποομάδες (σύνδρομα), για να καθοριστεί έτσι η κατάλληλη θεραπεία.
Αυτά τα τρία μηχανικά σύνδρομα της μεθόδου Mckenzie είναι: Σύνδρομο Στάσης, Σύνδρομο Δυσλειτουργίας και Σύνδρομο Διαταραχής.

  •  Σύνδρομο Στάσεως: Τάση φυσιολογικών δομών στην τελική τροχιά.
  •  Σύνδρομο Δυσλειτουργίας: Τάση βραχυσμένων δομών στην τελική τροχιά (ουλοποίηση, ίνωση, σύμφυση νευρικής ρίζας).
  •  Σύνδρομο Διαταραχής: Ανατομική ρήξη ή μετατόπιση κατά την κίνηση.
    (Και τα τρία μηχανικά σύνδρομα - στάσης, δυσλειτουργία, και διαταραχής - εμφανίζονται στις αυχενικές και θωρακικές και οσφυικές περιοχές της σπονδυλικής στήλης καθώς επίσης και στις αρθρώσεις.)

Κάθε ευδιάκριτο σύνδρομο κατατάσσεται σύμφωνα με τη μοναδική του αντίδραση στις μηχανικές διαδικασίες που χρησιμοποιούν κινήσεις και θέσεις.
Το σύνδρομο Διαταραχής όπου συμβαίνει και το φαινόμενο της «επικέντρωσης» είναι το πιο συχνό.
Οι καλά εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι στη μέθοδο McKenzie θεραπευτές είναι σε θέση αφενός να προσδιορίσουν και τις δυσκολότερες περιπτώσεις που χρειάζονται προχωρημένες τεχνικές Μckenzie οι οποίες θα βοηθήσουν τον ασθενή και αφετέρου να προσδιορίσουν τους ασθενείς εκείνους των οποίων το πρόβλημα διαγιγνώσκεται ως μη μηχανικό και, κατά συνέπεια, παραπέμπονται σε άλλες ειδικότητες για μία πραγματικά αποτελεσματική θεραπεία προστατεύοντάς τους έτσι από κατασπατάληση χρόνου και χρημάτων.
Θεραπεία. Η θεραπεία McKenzie δίνει έμφαση στην εκπαίδευση και την ενεργό συμμετοχή του ασθενή στη διαχείριση της θεραπείας του, προκειμένου να μειωθεί ο πόνος γρήγορα, και να αποκατασταθούν η λειτουργικότητα και η ανεξαρτησία του, που ελαχιστοποιούν τον αριθμό επισκέψεων στην κλινική. Και εάν ένα πρόβλημα είναι πιό σύνθετο, η αυτοθεραπεία μπορεί να μην είναι δυνατή αμέσως. Πάντως, ένας ένας εξειδικευμένος στη μέθοδο θεραπευτής  ξέρει πότε για να παρέχει πρόσθετες τεχνικές έως ότου μπορέσει και πάλι ο ασθενής μόνος τους να διαχειριστεί επιτυχώς την κατάστασή του.
Τελικά, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν επιτυχώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους  υπό τον όρο ότι θα τους δοθεί η απαραίτητα γνώση και τα εργαλεία. Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αυτοθεραπείας που προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής του ασθενή, τον βάζει υπό έλεγχο ακίνδυνα και αποτελεσματικά.
Πρόληψη. Οι ασθενείς αποκτούν μια εμπειρική εκπαίδευσης στην αυτοθεραπεία του παρόντος πρβλήματός τους. Η σωστή χρήση αυτών των δεξιοτήτων και η σωστή συμπεριφορά στην καθημερινότητα και τις δραστηριότητες θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο υποτροπής  και θα επιτρέψει στους ασθενείς να εντοπίζουν και αντιμετωπίζουν γρήγορα τα συμπτώματα όταν εμφανίζονται

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Location Location Location. Acupuncture and chronic shoulder pain – CAM or Sham?

by Neil O'Connell on October 12, 2010 from Body in Mind·

Having written a number of posts on acupuncture (see here, here, and here) I guess my particular biases are reasonably apparent. So imagine my surprise when a large RCT published in the journal “Pain” reports a significant and substantial effect of Chinese acupuncture in comparison with sham acupuncture or conventional orthopaedic therapy for chronic shoulder pain. First glance demonstrates a well performed trial that boasts power and rigour. It is randomised, allocation is concealed, the outcome measures are appropriate, the data analysis appears sound. Time for a reappraisal?
Perhaps, but this finding is at odds with the recent big trials of acupuncture for pain which consistently show little to no difference between real acupuncture and sham acupuncture, regardless of the type of sham used (see links in the previous posts).
Reading more closely it is always interesting to check how the authors got around the problematic issue of devising a reasonable sham. This study, like many recent others used shallow but penetrating needles at non-acupuncture points [points that are not considered to be beneficial in Traditional Chinese Medicine (TCM).] In terms of assessing the value of odd theories like meridians this is not unreasonable but it does leave the authors with some interpretive challenges. For example if you don’t find a difference between active and sham do you conclude against acupuncture, or just conclude that acupuncture (or rather needle penetration) works, but not due to the folklore of TCM. Such interpretations are popular these days, but controversial.
Still, there was a clear change between real and sham acupuncture in this study so that particular problem does not apply. So what could be going on? Here is a figure showing the location of the acupuncture points used in both groups.
Acupuncture Pain Journal1 Location Location Location. Acupuncture and chronic shoulder pain   CAM or Sham?
Acupuncture points. Verum acupuncture: one to three locus dolendi (Ahshi) points; local and distal points according to the channel and the individual location of the pain: ventral – Lung 1, 2; ventrolateral – Large Intestine 4, 11, 14, 15; lateral – Sanjiao 5, 13, 14; dorsal – Small Intestine 3, 9, depth of needle insertion 1–2 cm. Sham acupuncture: 4 needles above the medial part of the left and right tibia, with depth of needle insertion less than 5 mm. Figure 1 from Molsberger AF, Schneider T, Gotthardt H, Drabik A. PAIN 2010 Oct; 151(1): 146-154. This figure has been reproduced with permission of the International Association for the Study of Pain® (IASP®). This may not be reproduced for any other purpose without permission.
Does anything particular jump out at you? If not, take a closer look. For real acupuncture (for shoulder pain, remember) the needles are spread around the shoulder and upper arm. In the sham group they are placed in the lower leg. Now put yourself in the patient’s position. If you are suffering with chronic shoulder pain which treatment would seem more credible to you? Treatment credibility is at the heart of the placebo effect and I think this represents a real issue. Unfortunately participants’ perceptions of treatment credibility were not measured (they often are these days) so we can’t quantify their effects in this study.
Now consider that the needles were inserted twice to four times as deep in the real acupuncture group, and twiddled by the acupuncturist throughout the treatment to elicit sensation (but not twiddled in the sham group) and it strikes me that you might have a much more convincing piece of therapeutic theatre. Then add the problem that it is clearly not possible to blind the therapists using this design and we can see that the real acupuncture group had a number of paths towards a bigger treatment effect that have nothing to do with the theories of Chinese Medicine.
There is the argument that the lasting improvements seen (after 3 months) and the improvement over conventional therapy add weight to the authors’ conclusions. But a convincing placebo might be enough to put patients on a path to lasting improvement and with most patients having had their pain for an average of around 10 months it is likely that many might have already tried and failed with conventional therapy, introducing a nocebo effect in this group. Participants in this study were acupuncture naïve, making this a novel therapy, and would have been signing up to take part for the chance of receiving acupuncture. We know that the kind of folk who volunteer for acupuncture trials seem to have generally high expectations of acupuncture to drive that placebo response. Unfortunately expectations were not measured but together these factors might add up to a heady brew and accentuate the differences between the groups.
Ultimately sham controls, if not indistinguishable (which would be the ideal) need to at least be as convincing as the real treatment. It is fair to acknowledge that these results could possibly be a reflection of the superiority of Chinese acupuncture over sham needling. Since the credibility of the sham, the integrity of patient blinding and the expectations of the participants were not measured we can’t say much for sure. But given the bulk of the existing evidence, the low probability that a pre-medieval argument from authority (the “ancient wisdom” plea)  is actually correct and the issues discussed here it would seem more likely to me that a different interpretation might be at hand.

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Flintras Flowers: Τα αγχωμένα φυτά παράγουν ασπιρίνη

Flintras Flowers: Τα αγχωμένα φυτά παράγουν ασπιρίνη: "Είναι γνωστό στις επιστημονικές ομάδες των γεωπόνων ότι τα φυτά εκκρίνουν χημικές ουσίες όταν στέλνουν μηνύματα σε γειτονικά φυτά, δεν είχαν..."

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Cranio Sacral Reflexology

 by Dr Martine Faure-Alderson (more info) listed in reflexology, originally published in issue 176 - November 2010.

Healing through touch is thousands of years old and reflexology has been practised for millennia. Cranio Sacral Therapy is a non invasive treatment which has gained increasing recognition in recent years. Cranio Sacral Reflexology (CSR) combines Reflexology with Cranio Sacral Therapy.

Cranio Sacral Therapy was developed about 100 years ago, in Kirksville, Missouri, by William G.Sutherland DO, an Osteopath.[1]

The therapy was given added impetus in the UK following a series of lectures, in 1970, by another American Osteopath, Palm Beach based John E Upledger DO.[2]

Over the next three to four years the concept of what is now referred to as Cranio Sacral Reflexology (CSR) was developed by the author, Dr. Faure-Alderson, as a distinct methodology combining Reflexology with Cranio-Sacral Therapy.[3] Dr. Faure-Alderson came to link the two therapies when, during the course of treatment, she worked certain areas of the cranium and sacrum and then went on to work the ten zones of the feet. She discovered the points in the feet corresponded to the disturbances she felt in the cranium or sacrum. After 25 years of observation she documented her combination therapy.

CSR is a non-invasive treatment, with profound effect on a variety of system's dysfunction, particularly in the sphere of trauma, including physical trauma, such as whiplash, or emotional trauma where it deals with the torsion or distortion of the meningeal membranes enveloping the spinal cord.


The Cranial Diaphragm
The Cranial Diaphragm

CSR is a therapeutic method that combines the use of pressure on specific areas of the foot that relate to the 12 cranial nerves, as well as on the pulse of the cerebro spinal fluid (CSF) which surrounds the brain and spinal cord.

The distinction between Cranio Sacral Therapy and CSR is that with the latter, one is accessing the CSF from a point in the foot or the hand rather than at various points on the body or the head. On the inner side of the foot and the hand we have an area for the spine where the spinal fluid, between the base of the skull on the point of Spheno Basilar Symphisis (SBS) and the sacrum and coccyx, is felt. The brain is above the distal phalange of the big toe. On the inner side of the distal phalange of the big toe is also where the occipital hole is found and where the atlas and axis are located. The 12 pairs of cranial nerves are on phalanges of each toe and finger on the right foot and 12 cranial nerves are in the same location on the left foot.

Reflex Areas of the Cranial Nerves
Reflex Areas of the Cranial Nerves

Cranio Sacral Reflexology helps treat trauma and stress related conditions by balancing the distribution of CSF within the four ventricles of the brain. Pressure applied to the specific points on the feet stimulate and harmonize Cranial Rhythm[4] or Primary Respiratory Mechanism (PRM). The movement of CSF can be felt in the feet, as a pulse or a wave, and is quite different from the pulse of the heart. A rhythm of six to twelve cycles per minute is the normal PRM for humans of all ages. It can increase to twenty five during a fever or go as low as two in the case of a coma or anoxia. During illness or trauma there will also be a variation in the rate of flow.[5] While this rhythm has traditionally been felt on the head it can be felt as easily on the fingers or toes.

Cranio-Sacral Reflexology Sutures and Circulation in the Cranial System
Cranio-Sacral Reflexology Sutures and Circulation in the Cranial System

Case Study - Dr. Faure-Alderson

Marie, a little girl of 31/2, was brought to my practice 2 days after a bad fall on the pavement in front of her house. Her knees, hands and chin were badly bruised. She was experiencing pain mainly at the back of her head and also in her chin, in both temporal bones and behind her eyes. Her headaches were bad and she refused to leave her mother's knee or to be touched by any one. The only access she allowed was through her feet. I started by massaging her right foot - in the inner side of her foot, in the spinal area, from atlas to coccyx.

Then I proceeded to massage all articulations of her toes (plantar and dorsal) which correspond to all the sutures of the cranial bones of the head, and the distal phalange of both big toes (because the occipital bone is found there), as well as the teeth, mouth and chin. It was very tender and I could only stay on that part for a minute or two, so I alternated between the solar plexus, spinal column, sacrum, and coccyx to release the pain in her head. At first, the primary mechanism and CSF rhythm were very high (above 18 pulsations a minute) and its movement was very agitated. Gradually, as I massaged the spinal area and the sutures on her toes, the pulse began to slow down (based on measurements taken on the skin of her feet) and the pain and headache eventually went away. It required three treatments, each 40 minutes in length, at weekly intervals, to stabilize the child and after the third treatment the PMR and CSF of the child were back to 11 pulsations a minute. For all treatments I did not have any access to the head, neck, or spine. All results were achieved entirely through Cranio Sacral Reflexology.

Babies who have a difficult birth are very affected by the compression of the cranial bones, namely the fronto-sphenoidal, the occipito-mastoid and the spheno basilar symphisis. Symptoms include crying, restlessness, vomiting, and colic. If untreated, these children can present at a later age with headaches, digestive problems, lack of concentration, emotional and abdominal pain. In the 1960s and 70s Dr. Viola Frymann,[6,7] an American Paediatrician, examined thousands of children of different ages and found that the symptoms created during birth can extend into teenage and beyond into adulthood. These people fail to reach their full potential, which is a tragedy, given how simple the initial treatment is, if given at the outset.

A recent study in Japan[8] showed that the stimulation of reflexological areas on the foot that correspond to the eye, shoulder and small intestine, induced a somatosensory response which could be observed using Functional Magnetic Resonance Imaging. This study would appear to confirm what Reflexologists believe - that the effects of the stimulation of the reflexes in the foot are demonstrable scientifically. Continued research will only add to the credibility of combination therapies such as CSR.

In conclusion, CSR is a step forward in the application of reflexology. It harnesses the extraordinary potential of the creative brain to bring homeostasis and health through reflexology.   

References

 1. Sutherland WG. With Thinking Fingers. The Cranial Academy. 1962
 2. Upledger JE. Craniosacral Therapy. Eastland Press 1983.
 3. Faure - Alderson. Tip to Toe. Clinic of Natural therapies. 1980.
 4. Faure - Alderson M. Total reflexology.Healing art Press. 2008.
 5. Upledger J E. Craniosacral Therapy. Eastland Press 1983.
 6. Frymann, Dr Viola Frymann. Relations of Disturbances of Cranio Sacral Mechanisms to Symptomatology of the new born - study of 1 250 infants. JA.O.A. 65-1059-75. 1966.
 7. Frymann, Dr Viola. A Study of the Rhythmic Motions of the Living Cranium. JA.O.A. 70-928-45. 1971.
 8. T Nakamaru, N Miura, A Fukushima and R.Kawashima. Somatotopical relationships between cortical activity, reflex areas in reflexology: And functional magnetic resonance imaging study, Neuroscience Letters. 2008.

Picture Credits

All pictures courtesy M. Faure-Alderson

Facial reflexology beats stress

Stressed woman.jpg
Facial reflexology beats stress (Thinkstock photos/Getty Images)
Facial reflexology is now increasingly used for hard-to-treat common conditions like stress, insomnia, digestive problems, joint pain, menopausal flushes and memory loss as they yield to the therapy that stimulates pressure points.

An estimated 35,000 reflexologists are now practising in Britain and a growing number are using the face instead of the feet or hands to deliver this health therapy.

According to its advocates, facial reflexology is effective because the face has a large number of nerves and blood vessels, the Daily Mail reported.

According to Chinese medicine, our energy flows through the body via 12 invisible meridians. If these energy lines become blocked, imbalances occur and can result in aches, pains, insomnia and irritable bowel syndrome (IBS).

"The brain is the control centre of the body and the face is much closer to it than the feet are, so face reflexology can work faster than foot reflexology," says leading facial reflexology practitioner Nikke Ariff.

Ariff, who has a clinic in London, explains that each session begins by stimulating the acupuncture points on the face using acupressure (pressing on them with the fingertips and rotating them on the spot).

The treatment is popular with those suffering from conditions that may be stress-related such as insomnia, tension headaches and IBS.

In some IBS patients, for example, there is a strong link between stress and symptoms, especially constipation. If stress can be alleviated, gut symptoms such as constipation can be alleviated too.

Anton Emmanuel, consultant gastroenterologist at University College London, cites a study in which constipated patients received reflexology and bowel behaviour was monitored.

A group of patients not only felt less stressed, their bowel movements became more normal.

"I think it may have an effect on the nervous system. Pain is perceptual: any intervention to alleviate pain has to work on the brain and the nervous system," he said.


Read more: Facial reflexology beats stress - The Times of India http://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health/Facial-reflexology-beats-stress/articleshow/6883457.cms#ixzz16ZSZ5ZXn

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

10o NIKE RUN

Το 10ο Nike Run θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5/12 στο κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι. Η ώρα προσέλευσης των συμμετεχόντων είναι στις 9:30. Απόσταση 10χλμ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

9:30 Παραλαβή υλικού συμμετοχής
10:30 Συμβουλές από ειδικούς συνεργάτες
10:45 Έναρξη αγώνα

11:45 Προβλεπόμενη λήξη αγώνα

12:00 Κλήρωση δώρων

Δηλώσεις συμμετοχής στο 210 9490590 (Δευτέρα – Παρασκευή 8:00-22:00)
 http://www.runningnews.gr/

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

20ο ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2010

20o Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας.
26,27 & 28 Νοεμβρίου 2010, " Κλινική και Φυσικοθεραπευτική Προσέγγιση του Νευροχειρουργικού και Ορθοπαιδικού ασθενή - Σύγχρονες αντιλήψεις"
MPC Υουργείο Υγείας, Μαρούσι Αθήνα
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

http://www.psf.org.gr/img/enimerosi_files/1_34817810725240001289911335.pdf 

ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΙ - GREEK REFLEXOLOGISTS: Καιρού επιτρέποντος, είστε για ένα μικρό αγώνα?

ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΙ - GREEK REFLEXOLOGISTS: Καιρού επιτρέποντος, είστε για ένα μικρό αγώνα?: "ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθηνών (ΣΔΥΑ) προκηρύσσει τον 28ο Ετήσιο Αγώνα Δρόμου Υγείας 10.000 μ. και 2.000 μ. για παιδιά, σε συν..."

Το κράτος θα μας κάνει τη ζωή... ποδήλατο!!!!

Περίπου 6.500 δίτροχα βγάζει σε άλση και πάρκα το υπουργείο Υγείας για τους πολίτες που θέλουν να κάνουν πετάλι στην Αθήνα.Χιλιάδες ποδήλατα πρόκειται, μεσούσης της κρίσεως, να προμηθευτεί η κυβέρνηση για να τα χορηγήσει σε πολίτες που θα τα χρησιμοποιούν στα πάρκα και στα άλση της Αττικής. Εντός των ημερών προκηρύσσεται από το υπουργείο Υγείας διαγωνισμός για την προμήθεια χιλιάδων ποδηλάτων, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Χρ. Αηδόνης δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να εγκαταστήσουμε τα ποδήλατα έτοιμα προς χρήση σε πάρκα και σε άλση της Αττικήςεντός του έτους ή το πολύ στις αρχές του νέου έτους».

Ο ακριβής αριθμός των ποδηλάτων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Το υπουργείο περιμένει και τις προσφορές εταιρειών ή τραπεζών (όπως συμβαίνει στο Λονδίνο): είτε, δηλαδή, να αγοράσουν οι ίδιες τα ποδήλατα και να τα προσφέρουν ως χορηγοί στο κράτος είτε να χορηγήσουν τα χρήματα για να αποκτηθούν από την πολιτεία με διεθνή διαγωνισμό. Συνολικά για τις ανάγκες του προγράμματος «Αθληση και φυσική αγωγή στην πόλη» υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν σε βάθος χρόνου περί τα 6.500 ποδήλατα.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να αγοραστούν και να εγκατασταθούν ποδήλατα στο Πεδίον του Αρεως (απαιτούνται περί τα 200), στο Αττικόν Αλσος (απαιτούνται ποδήλατα βουνού), στο Αλσος Βεΐκου και στου Γουδή (όπου θα υπάρχει και ο μεγαλύτερος αριθμός ποδηλάτων πόλης). Το πρόγραμμα για τα ποδήλατα στην πόλη παρουσιάστηκε ήδη χθες στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον υφυπουργό κ. Αηδόνη.

Τα ποδήλατα θα διατίθενται στους πολίτες με το σύστημα της μαγνητικής κάρτας. Οσοι ενδιαφέρονται να κάνουν βόλτες με αυτά θα πρέπει να προμηθευτούν ειδικές κάρτες με τις οποίες θα μπορούν να ξεκλειδώνουν τα ποδήλατα από τους σταθμούς που θα δημιουργηθούν στα πάρκα και στα άλση. Θα μπορεί κανείς να ποδηλατεί όση ώρα θέλει και εν συνεχεία να αφήνει το ποδήλατο σε όποιον άλλον σταθμό επιθυμεί. Τα κρατικά ποδήλατα σε λίγα χρόνια, όταν δηλαδή υπάρξουν ποδηλατόδρομοι και σταθμοί παραλαβήςπαράδοσής τους, θα «βγουν» στους δρόμους της πόλης για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Κατά τους επιστημονικούς συνεργάτες του υπουργείου Υγείας, το ποδήλατο αποτελεί ένα καλό και οικονομικό εργαλείο για τη μετακίνηση των πολιτών αλλά και για άσκηση. Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός δικτύου, ενώ δεν ρυπαίνει το περιβάλλον. Το υπουργείο Υγείας πρόκειται να έρθει σε συνεννόηση με τις νέες δημοτικές αρχές ώστε να δημιουργηθούν δίκτυα λωρίδων κυκλοφορίας και θέσεις στάθμευσης για τα ποδήλατα.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΙΣ (1ο Βιωματικό Φεστιβάλ Υγεία & Ευεξίας)

Αγαπητοί φίλοι,

Σας στέλνω την πρόσκληση για το Ανθρώπολις, το 1ο Βιωματικό Φεστιβάλ Υγεία & Ευεξίας, που θα διεξαχθεί στις 27 & 28 Νοεμβρίου, στο Δαϊς των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

Η πρόσκληση είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα, μιας και το Ανθρώπολις δεν έχει εισιτήριο εισόδου, αλλά
το σύνολο των εσόδων, από το ειδικό stand στην είσοδο του Ανθρώπολις, θα διατεθεί υπέρ του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας.

Οδηγίες Πρόσβασης
Πολιτιστικό & Αθλητικό Κέντρο Δαΐς
Tέρμα οδού Σωρού (δίπλα στα Εκπαιδευτήρια Δούκα)
Παράδεισος Αμαρουσίου
Τηλ. (210) 618 60 60 begin_of_the_skype_highlighting              (210) 618 60 60      end_of_the_skype_highlighting
Fax: (210) 618 60 66

Α) ΜΕ ΙΧ
Υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ για 500 Ι.Χ
Βρίσκεστε στη Λεωφόρο ΚΗΦΙΣΙΑΣ με κατεύθυνση προς Κηφισιά και ακολουθείτε τις πράσινες ταμπέλες για την Αττική Οδό. Στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, ο παράδρομος της Αττικής οδού (προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος), ονομάζεται οδός ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ. Εκεί, στρίβετε δεξιά. Στο τέρμα της οδού ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ συναντάτε την οδό ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, όπου και στρίβετε αριστερά. Στο τέρμα αυτής, ο κάθετος δρόμος είναι η οδός ΣΩΡΟΥ. Στρίβετε δεξιά , την ακολουθείτε και στο τέλος του δρόμου θα βρείτε τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το Πολιτιστικό & Αθλητικό Κέντρο Δαΐς

Β) ΜΕΣΩ ΗΣΑΠ
Κατεβαίνετε στη στάση ΜΑΡΟΥΣΙ. Κατόπιν, έξω ακριβώς από τον σταθμό, επιβιβάζεστε στο τοπικό λεωφορείο νούμερο 030 ή 040. Αποβίβαση στη στάση Εκπαιδευτήρια Δούκα

Γ) ΜΕ ΑΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
Από το κέντρο της Αθήνας, επιβιβάζεστε στο λεωφορείο: Α7 Κάνιγγος- Κηφισιά. Στη Λεωφόρο ΚΗΦΙΣΙΑΣ, κατεβαίνετε στη στάση ΚΑΝΑΤΑΔΙΚΑ. Από εκεί, παίρνετε το λεωφορείο νούμερο 448 (Στ. Αμαρουσίου-Άνω Βριλήσσια) και αποβιβάζεστε στη στάση ΣΧΟΛΕΙΟ (έξω από το Δαΐς)

Δ) ΜΕΣΩ ΜΕΤΡΟ
Κατεβαίνετε στο σταθμό ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ. Ακριβώς έξω από το σταθμό, επιβιβάζεστε στο λεωφορείο νούμερο 411 (Στ. Δουκίσσης Πλακεντίας-Σισμανόγλειο-Χαλάνδρι). Σταματάτε στη στάση ΣΧΟΛΕΙΟ (έξω από το Δαΐς)

Καλή μας επιτυχία !
Νίκος Αυγερινός
Κιν. 6936-703400 begin_of_the_skype_highlighting              6936-703400      end_of_the_skype_highlighting
Τηλ. 213-0159697 begin_of_the_skype_highlighting              213-0159697      end_of_the_skype_highlighting
Fax 213-0153652

Email: info@anthropolis.gr
Web: http://www.anthropolis.gr/
Web: www.drosostalida.com

ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (ATHENS HEART).

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εβδομάδα ηλεκτροβελινισμού στο ΄΄ATHENS HEART΄΄ με θέμα ΄΄ διακοπή καπνίσματος ΄΄. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα που προωθήσαμε αλλά αυτό που πραγματικά με χαροποίησε είναι η διάθεση του κόσμου να μάθει περισσότερα για τον ηλεκτροβελονισμό αφού οι ερωτήσεις και οι συζητήσεις γενικότερα ξέφευγαν από τη διακοπή καπνίσματος. Πολύ θετικά επίσης ήταν τα σχόλια από συμπολίτες μας οι οποίοι ήρθαν τρεις συνεχόμενες μέρες για να δεχτούν συνεδρία. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω την επικεφαλή αυτής της προσπάθειας Κα Καφούρου Γεωργία, το Natural Health Science για την υλική και ηθική υποστήριξή του καθώς και όλους τους συναδέλφους που βρεθήκαμε εκεί εθελοντικά για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Εύχομαι τέτοιου είδους προσπάθειες να συνεχιστούν και στο μέλλον…      

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Αναδάσωση της Πάρνηθας



Οι εκλογές τελείωσαν, κάποιοι θα κάτσουν στις καινούριες τους καρέκλες, κάποιοι θα ψάχνουν να βρουν τα αίτια της ήττας και ο απλός πολίτης θα πολεμάει μόνος του για μία καλύτερη ποιότητα ζωής...ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ.....
Η μεγάλη στιγμή για την αναδάσωση της Πάρνηθας και με τη βοήθεια εθελοντών άρχισε. Τη συνδιοργάνωση της δράσης έχουν ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, η Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής, το Δασαρχείο Πάρνηθας και το Παρατηρητήριο Πάρνηθα που ήταν μια προσπάθεια του WWF, του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.
Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στις αναδασωτικές εργασίες μπορούν να συμπληρώσουν αίτηση – δήλωση στην ιστοσελίδα http://parnitha.wwf.gr
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι άνω των 18 χρονών.
Οι δράσεις, οι οποίες ξεκινούν από τις 20 Νοεμβρίου 2010, θα πραγματοποιούνται ημέρες Σάββατο και Κυριακή και θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο 2011.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΔΗΛΑΤ(ΙΣΣ)ΕΣ ΝΟΤΙΑ

Ξημερώνει Κυριακήηηηη...

τί να κάνεις... τί να κάνεις...
η ποδηλατική κοινότητα, και όχι μόνο, έχει τη λύση!
Ξυπνάς πρωί πρωί! Ναι, θες να χουζουρέψεις, ξέρω! Κυριακή είναι δε λέω, αλλά να μην πάει χαμένη! Ώρα για βόλτα! Το BFF οργανώνει το "Gentlemen's ride"! Αγνοήστε το gentlemen! Είναι και για κορίτσια! (σσ... προσφέρουν και πρωινό)


To BICYCLE FILM FESTIVAL ATHENS και το περιοδικό MBIKE διοργανώνουν υπό την αιγίδα της Ποδηλατικής Ένωσης Παλαίμαχων Αθλητών μια μη ανταγωνιστική ποδηλατική βόλτα στα πλαίσια του φεστιβάλ!

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 09.30 πμ
Μαρίνα Φλοίσβου, Φάληρο, λεωφ. Ποσειδώνος (parking)
Διαδρομή>Φάληρο-Βάρη-Βάρκιζα-Φάληρο

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Πονοκέφαλος και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική
Γράφει ο Γιάννης Δημητρίου (κέντρου Vitality - info@yinyang.gr), Καθηγητής της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής
Ο πονοκέφαλος είναι μια πολύ συχνή παθολογι-
κή κατάσταση που ταλαιπωρεί αρκετούς συ-
νανθρώπους μας. Ο πονοκέφαλος τις περισ-
σότερες φορές αντιμετωπίζεται από την συμβατική
ιατρική κυρίως με τα γνωστά παυσίπονα, τα οποία ναι
μεν εμποδίζουν την αγωγή του αλγεινού ερεθίσμα-
τος ανακουφίζοντας το σύμπτωμα του πόνου, αλλά
δεν έχουν καμία δράση στο βαθύτερο αίτιο αυτού.
Δεδομένου του ότι ο πονοκέφαλος δεν είναι κάποια
απειλητική κατάσταση, συχνά το αίτιό του δεν διε-
ρευνάται σε βάθος. Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική
(ΠΚΙ) μέσα από την δική της προσέγγιση αντιμετωπί-
ζει ριζικά τέτοιου είδους καταστάσεις και όχι απλώς
συμπωματικά.
Η ΠΚΙ μέσα στο πέρασμα των αιώνων, συσσωρεύοντας
τεράστια κλινική εμπειρία διατυπώνει ότι η κεφαλαλ-
γία μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε προσβολής του
οργανισμού από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως
το κρύο, η ζέστη κτλ. είτε συνέπεια κάποιας εσωτερι-
κής δυσαρμονίας.
Η προσβολή του οργανισμού από περιβαλλοντικούς
παράγοντες συμβαίνει διότι οι πάσχοντες συχνά δεν
παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία
τους από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις. Για παρά-
δειγμα, τις θερμές μέρες του καλοκαιριού απολαμβά-
νουν την απευθείας επίδραση του ψυχρού ρεύματος
αέρα από το κλιματιστικό, με αποτέλεσμα να δέχο-
νται την αρνητική επιρροή του ανέμου και του κρύου.
Αυτό οδηγεί σύμφωνα με την ΠΚΙ στην επιβράδυνση
ή χειρότερα στη στάση της ροής της ενέργειας και
στην εμφάνιση του συμπτώματος του πόνου. Στις πε-
ριπτώσεις πονοκεφάλου από εξωτερική επίδραση, τα
συμπτώματα έχουν απότομη έναρξη και είναι έντονα.
Ο χαρακτήρας του πόνου εδώ μπορεί να είναι καυστι-
κός, διασταλτικός, διαξιφιστικός, με αίσθημα παλμών
κ.ά.
Η εσωτερική δυσαρμονία από την άλλη μπορεί να εί-
ναι μια πιο πολύπλοκη υπόθεση διότι τα αίτιά της είναι
ποικίλα. Συχνότερο αίτιο εσωτερικής δυσαρμονίας
σήμερα είναι η συναισθηματική καταπίεση. Ιδιαίτερα
η καταπίεση του θυμού και του στρες σύμφωνα με την
ΠΚΙ οδηγεί στη δυσαρμονία συγκεκριμένων εσωτερι-
κών οργάνων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην επι-
βράδυνση της ροής της ενέργειας. Άλλο συχνό αίτιο
εσωτερικής δυσαρμονίας σήμερα, είναι η ακατάλλη-
λη-ανθυγιεινή διατροφή και η σωματική εξάντληση.
Σύμφωνα με την ΠΚΙ, η ακατάλληλη διατροφή όπως
τα λιπαρά γεύματα, τα πολλά γλυκά, τα πικάντικα φα-
γητά και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος,
έχουν αρνητική επίδραση στα όργανα που είναι υπεύ-
θυνα για την λήψη των θρεπτικών συστατικών από
την τροφή. Εφόσον τα όργανα δεν είναι σε θέση να
απορροφήσουν τα αναγκαία συστατικά από την τρο-
φή, ο οργανισμός αργά η γρήγορα θα βρεθεί σε κα-
τάσταση έλλειψης κάποιον συστατικών απαραίτητων
για την ομαλή του λειτουργία. Αυτή η κατάσταση ανε-
πάρκειας τελικά θα οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Η ΠΚΙ
περιγράφει ως λιγότερο συχνό αίτιο εσωτερικής δυ-
σαρμονίας που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο,
κάποια κληρονομική παθολογική κατάσταση ή ακόμα
και την υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα. Σύμ-
φωνα με την ΠΚΙ, κληρονομικά προβλήματα ή σωμα-
τική εξασθένηση κυρίως από υπερβολική σεξουαλική
δραστηριότητα δαπανούν τα ενεργειακά αποθέματα
του οργανισμού με τελική κατάληξη τον πονοκέφαλο.
Ο πονοκέφαλος από εσωτερική δυσαρμονία αντίθετα
με τον προηγούμενο έχει σταδιακή έναρξη και ο πό-
νος είναι ηπιότερος. Ο χαρακτήρας του πόνου μπορεί
να είναι υπόκωφος, διακεκομμένος, αμυδρός, σαν ≪το
κεφάλι να είναι κενό≫ ενώ μπορεί να υπάρχει θολερό-
τητα και επιδείνωση με την κόπωση.
Η ΠΚΙ αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο κυρίως με την
λήψη θεραπευτικών βοτάνων, το βελονισμό και την
θεραπευτική μάλαξη. Εκτός από αυτές τις θεραπευτι-
κές προσεγγίσεις υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες
αυτοθεραπείας και ταχύτερης αντιμετώπισης του πο-
νοκεφάλου ανεξάρτητα από το αν κάποιος ακολουθεί
συμβατική ή εναλλακτική θεραπεία.
Η ΠΚΙ συμβουλεύει όσους υποφέρουν από κεφαλαλγία
να ξεκουράζονται και να μην εξαντλούνται σωματικά
ή ψυχικά. Κατά την διάρκεια του πονοκεφάλου καλό
είναι να διατηρούν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκο-
νται ήσυχο χωρίς έντονο φωτισμό. Στις περιπτώσεις
όπου πρόκειται για κεφαλαλγία από επίδραση περι-
βαλλοντικών παραγόντων, οι ασθενείς καλό είναι να
ασκούνται τακτικά έτσι ώστε να βελτιωθεί η φυσική
τους κατάσταση και να αντιστέκονται αποτελεσματι-
κότερα στους παράγοντες αυτούς. Όσοι πάσχουν από
κεφαλαλγία ως αποτέλεσμα εσωτερικής δυσαρμονίας
πρέπει να διατηρούν ομαλή την ψυχολογική τους κα-
τάσταση, να αποφεύγουν το συναισθηματικό στρες
και να ξεκουράζονται.
Ανεξάρτητα από το είδος του πονοκεφάλου οι ασθε-
νείς δεν πρέπει να καπνίζουν, να πίνουν και πρέπει να
κάνουν τακτικά χειρομάλαξη για να διατηρούν τον
οργανισμό τους σε ισορροπία. Δεδομένου του ότι
κάποιες φορές ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι μέρος
κάποιας πιο σοβαρής κατάστασης καλό είναι να ζητεί-
ται η γνώμη του ειδικού ιατρού.__