SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

1 on 1





Δήλωσε τώρα συμμετοχή στο πρώτο ημερήσιο “1on1” τουρνουά μπάσκετ που διοργανώνουν τα προγράμματα ατομικής βελτίωσης Demenagas Basketball Training, Post Player Development by Dimos Dikoudis και η ARETE EUROPE , στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Athens Sports Hall.

Το τουρνουά «ένας εναντίον ενός» αφορά τα ηλικιακά γκρουπ U12, U15, U18 και άνω των 18 (επαγγελματίες και ερασιτέχνες), σε άνδρες και γυναίκες.

Συνολικά 112 αθλητές και αθλήτριες, σε 4 κατηγορίες θα διαγωνιστούν σε 4 γύρους για την ανάδειξη των 4 νικητών!

Δυνατά παιχνίδια, πλούσια δώρα και συμμετοχές “έκπληξη” σε περιμένουν.

Το τουρνουά θα διεξαχθεί στις 17 Ιουλίου (Κυριακή) 08.30-22.00 στις εγκαταστάσεις του Athens Sports Hall (Λένορμαν 151 & Θεμισκύρας, 10442, Κολωνός, Αθήνα

Δήλωσε συμμετοχή εδώ: http://1on1.athenssportshall.com/

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 210 5140 740 & 693 9398 744

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΔΕΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ



Πολλές φορές παρατηρούμε σε προγράμματα αποκατάστασης ασκήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την ισορροπία του σώματος. Τι είναι αυτές οι ασκήσεις και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση;
Με τον όρο ιδιοδεκτικότητα περιγράφουμε των συνδυασμό νευρικών ώσεων στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και τους περιφερικούς μηχανοϋποδοχείς του αρθρικού θύλακα, του δέρματος, της μυϊκής ατράκτου, των οργάνων Golgi και των συνδέσμων. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των νευρικών ώσεων στο αντανακλαστικό σπονδυλικό επίπεδο είναι η διέγερση ή η αναχαίτιση των κινητικών νευρώνων.
Ιδιοδεκτική άσκηση είναι εκείνη η δραστηριότητα που τείνει να βελτιώσει την ισορροπία και τον συγχρονισμένο κινητικό έλεγχο είτε αυτός είναι αντανακλαστικός είτε εκούσιος.
Μετά από έναν τραυματισμό η ακινητοποίηση των μελών του σώματος μειώνει σημαντικά την ικανότητα των ιδιοδεκτικών υποδοχέων με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία ασταθής άρθρωση. Η μειωμένη ιδιοδεκτική ικανότητα σε συνδυασμό με την  μυϊκή ατροφία κάνει το πρόβλημα πιο σύνθετο. Συνεπώς δεν αρκούν απλά ασκήσεις ισορροπίας αλλά αυτές πρέπει να συνδυάζονται με ασκήσεις δύναμης και ταχύτητας. Το ιδανικό θα ήταν οι ασκήσεις του κάθε αθλητή να έχουν κατεύθυνση το άθλημά του.
Οι ιδιοδεκτικές ασκήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτές που έχουν να κάνουν με ασκήσεις στατικής ισορροπίας με ανοιχτά και κλειστά μάτια και αυτές της δυναμικής ισορροπίας.
Π.χ. Στατική ισορροπία:

Π.χ. Δυναμική ισορροπία:
 
 

Η διάρκεια αυτών των ασκήσεων κυμαίνεται από 10’ – 20’ στη φάση της αποκατάστασης ενώ μπορεί να φτάσει και τα 40’ σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα προπόνησεις.  

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

INTERSPORT Basketball Positioning Camp




Μία εμπειρία γεμάτη «Basket» για τους νέους αθλητές!
 
Τα INTERSPORT CAMPS, μία σειρά πρότυπων και εντατικών προπονητικών προγραμμάτων ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά ηλικίας , διεξάγονται φέτος για 7η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το αθλητικό κέντρο SPORTCAMP, με επίκεντρο τα αθλήματα του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου.

Η αποστολή των INTERSPORT CAMPS είναι να προσφέρουν στα παιδιά μοναδικές αθλητικές εμπειρίες, που θα τα κάνουν να αγαπήσουν τον αθλητισμό και να τον εντάξουν στη ζωή τους ενώ ταυτόχρονα, στοχεύουν στην ανάδειξη νέων ταλέντων στο χώρο του αθλητισμού από καταξιωμένους προπονητές.

Φέτος ξεκινάμε με το Basketball Positioning Camp , ένα camp για αθλητές από 12 ετών και άνω, το οποίο θα διεξαχθεί κατά το διάστημα 22-24 Απριλίου σε συνεργασία με το Athens Sports Hall. Το camp του μπάσκετ σχεδιάστηκε με βάση τη μοναδική τεχνογνωσία της TNBA (The National Basketball Academy), του μεγαλύτερου οργανισμού στις ΗΠΑ που οργανώνει τα Youth Basketball Programs 12 ομάδων του ΝΒΑ και του WNBA, και θα διεξαχθεί από προπονητές με μεγάλη εμπειρία  στην προπόνηση αθλητών μικρής  ηλικίας αλλά και στην υλοποίηση προπονητικών προγραμμάτων υψηλών προδιαγραφών. Φέτος για πρώτη φορά δίνουμε την ευκαιρία στους νέους μας αθλητές και φίλους του basket να εξειδικευτούν στις θέσεις των Guards (περιφερειακών) και Forwards (ψηλών). 

Την επιμέλεια του προπονητικού προγράμματος θα έχουν οι παρακάτω εξειδικευμένοι προπονητές : Adam Branch,Αχιλλέας Δεμέναγας, Δήμος Ντικούδης και Γιώργος Λιθόπουλος.


Με την συμμετοχή του στο Basketball Positioning Day Camp, κάθε αθλητής θα λάβει ως δώρο ένα τεχνικό set προπόνησης με μπλούζα και σορτσάκι της PRO TOUCH καθώς και αναμνηστικό δίπλωμα και καρτέλα αξιολόγησης.
 
Χορηγός της διοργάνωσης είναι η PRO TOUCH.

Πληροφορίες στο :210-5140740 & 6939398744, Email: intersportevents@sportcamp.gr
 

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Τεκμηριώθηκε και επιστημονικώς η αξία του μασάζ. Μειώνει την κυτταρική φλεγμονή.

 
 
Νέα Υόρκη
Οι αθλητές -και όχι μόνο- μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η χειρομάλαξη ή κοινώς μασάζ ανακουφίζει τους σωματικούς πόνους και γενικότερα αναζωογονεί το σώμα. Τώρα μια νέα έρευνα τεκμηριώνει την αποτελεσματικότητα που δεν οφείλεται αποκλειστικά στον έμπειρο επαγγελματία, άλλα στο DNA του κάθε ανθρώπου.

Ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση «Buck» στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο στον Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Ταρνοπόλσκι, ειδικό σε θέματα νευρομεταβολισμού, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, σύμφωνα με το Science, ανακάλυψαν ότι το μασάζ, σε κυτταρικό επίπεδο μειώνει τη φλεγμονή και διευκολύνει την ανάπτυξη νέων μιτοχονδρίων στους σκελετικούς μυς.

Οι επιστήμονες έκαναν γενετική ανάλυση των βιοψιών μυών που πήραν από τετρακέφαλους 11 νεαρών ανδρών, αφού είχαν κάνει ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο. Στη συνέχεια το ένα από τα δύο πόδια τους επιλέχθηκε κατά τύχη για να γίνει μασάζ και ακολούθησαν νέες βιοψίες δειγμάτων από τους μυϊκούς ιστούς.

Οι συγκριτικές αναλύσεις, πριν και μετά το μασάζ, έδειξαν ότι οι χειρομαλάξεις καταπολεμούν την εμφάνιση των κυτοκινών (των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στα μυϊκά κύτταρα), ενώ παράλληλα προωθούν τη βιογένεση των μιτοχονδρίων (των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα).

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μασάζ ενεργοποιεί γονίδια που θεραπεύουν τους μυς και απενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή. Συγκεκριμένα, το πόδι στο οποίο είχε γίνει μασάζ είχε κατά μέσο όρο 30% περισσότερο PGC-1α, ένα γονίδιο που βοηθά τα μυϊκά κύτταρα να δημιουργούν μιτοχόνδρια, σε σχέση με το πόδι στο οποίο δεν είχε γίνει μασάζ. Επίσης στο πόδι που είχε προηγηθεί χειρομάλαξη υπήρχε τρεις φορές λιγότερο NFkB, που ενεργοποιεί τα γονίδια τα οποία σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Η νέα έρευνα μάλιστα καταρρίπτει και την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το μασάζ ωφελεί επειδή διώχνει το συσσωρευμένο γαλακτικό οξύ και άλλες άχρηστες ουσίες από τους κουρασμένους μυς, καθώς δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακούφιση από τον πόνο που φέρνει το μασάζ, βασίζεται σε παρόμοιο βιολογικό μηχανισμό με αυτόν που επιφέρουν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

«Υπάρχει γενική ομοφωνία ότι το μασάζ σε κάνει να νιώθεις καλά, τώρα έχουμε και μια επιστημονική βάση για αυτή την εμπειρία», δήλωσε ο ερευνητής Σίμον Μέλοβ.

Όπως είπε ο Δρ Ταρνοπόλσκι, η νέα έρευνα έρχεται να προσδώσει επιστημονική τεκμηρίωση σε μια πρακτική που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. «Τα δυνητικά οφέλη του μασάζ μπορεί να αποβούν χρήσιμα σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, όσων υποφέρουν από μυοσκελετικά τραύματα και όσων πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις», ανέφερε.

ΠΗΓΗ:
http://health.in.gr/body/news/article/?aid=1231148487 

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Βιολογικές Θεραπείες

Πηγή: www.brilakisorthopaedics.gr

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΡΙΛΑΚΗΣ  

 

O Leland Kaiser το 1992 εισήγαγε τον όρο αναγεννητική ιατρική, προβλέποντας έναν καινούργιο κλάδο της ιατρικής που θα έχει στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων νόσων και την ανανέωση γηρασμένων και λειτουργικά ανεπαρκών οργάνων. Έκτοτε, πολλοί ερευνητές σε όλες τις περιοχές του πλανήτη προσπαθούν να αναπτύξουν κυτταρικές θεραπείες που στόχο έχουν την αναγέννηση τραυματισμένων ή εκφυλισμένων ιστών.
Όταν υπάρχει τραυματισμός σε δομές του συνδετικού ιστού, όπως οι μύες, οι τένοντες, οι σύνδεσμοι ή ο αρθρικός χόνδρος, ο οργανισμός ενεργοποιεί τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης που διαθέτει προκειμένου να επουλώσει τη βλάβη. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές που η αιμάτωση είναι μειωμένη ή προβληματική, όπως συμβαίνει μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις, ο οργανισμός δεν μπορεί να τα καταφέρει και να διορθώσει επαρκώς τη βλάβη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει επίμονος και συνεχής πόνος, αδυναμία και οίδημα που οδηγούν τελικά σε δυσχέρεια στη χρήση της περιοχής ή του μέλους που πάσχει. Οι βιολογικές θεραπείες έχουν σαν στόχο την ενίσχυση της φυσιολογικής διαδικασίας της επούλωσης με σκοπό την ίαση ή τη βελτίωση του τραυματισμένου ιστού.
Στις θεραπείες αυτές έχει επικεντρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ορθοπαιδικής έρευνας, κάτι που τις καθιστά το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον. Ουσιαστικά, πρόκειται για επαναστατικό τρόπο αντιμετώπισης των τραυματισμών και παθήσεων του μυοσκελετικού, μιας και υπόσχονται την αναβολή ή τουλάχιστον την καθυστέρηση της χειρουργικής αντιμετώπισης.
Οι θεραπείες αυτές χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των παρακάτω ορθοπαιδικών παθήσεων:
  • Αρθρίτιδα ισχίου, γόνατος, ώμου, ποδοκνημικής και μικρών αρθρώσεων του χεριού
  • Κακώσεις ή παθήσεις του αρθρικού χόνδρου – Κακώσεις ή παθήσεις ενδοαρθρικών δομών
  • Χρόνιες τενοντοπάθειες (στροφικού πετάλου του ώμου, επιγονατιδικού και αχίλλειου τένοντα)
  • Χρόνιες επικονδυλίτιδες αγκώνα (Tennis elbow ή golfer’s elbow) – Κακώσεις συνδέσμων (πχ. ακρωμιοκλειδικής)
  • Μυϊκές θλάσεις ή διατάσεις σε αθλητές
 
Οι παρεμβάσεις αυτές είναι χειρουργικές ή μη και σκοπό έχουν την επούλωση και την αναγέννηση των ιστών: Οι μη επεμβατικές μπορεί να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο, με κύριο αντιπρόσωπο την έγχυση αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων ή PRP από τα αρχικά των λέξεων Plasma Rich Platelet που σε ακριβή μετάφραση σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Στις χειρουργικές συγκαταλέγονται η αυτόλογη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων, η χρήση φυσικών πολυμερών, όπως Chitosan και η έγχυση βλαστοκυττάρων (stem cells). Οι παρεμβάσεις αυτές συνδυάζονται με αρθροσκόπηση, μειώνοντας έτσι τη νοσηρότητα σχετικά με την εφαρμογή ανοικτών επεμβάσεων.