SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS
Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011
Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
1. Τι είναι το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα και πως προκαλείται;
Με τον όρο Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα περιγράφουμε την παγίδευση του Μέσου νεύρου του χεριού, στην πορεία του μέσα από το καρπιαίο σωλήνα.
Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα στενό μονοπάτι στην περιοχή του καρπού, που αποτελείται από οστά, συνδέσμους καθώς και τους μύες και τένοντες που κινούν τα δάκτυλα του χεριού.
Συνήθως η παγίδευση του μέσου νεύρου προκαλείται λόγω οιδήματος στην περιοχή. Το οίδημα τις περισσότερες φορές οφείλεται σε τενοντίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στους τένοντες των καμπτήρων μυών των δακτύλων σαν αποτέλεσμα υπερκόπωσης. Άλλες αιτίες είναι κάταγμα στην περιοχή με εξάρθρωση, μόλυνση, κάκωση του ίδιου του νεύρου κ.α..
Αυτό το σύνδρομο εμφανίζεται σε ηλικίες από 30 έως 60 χρονών, ενώ η συχνότητα του στις γυναίκες είναι τρεις έως πέντε φορές περισσότερη από τους άνδρες. Στο 50% των περιπτώσεων αφορά και τα δύο χέρια.
Συνήθως η παγίδευση του μέσου νεύρου προκαλείται λόγω οιδήματος στην περιοχή. Το οίδημα τις περισσότερες φορές οφείλεται σε τενοντίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στους τένοντες των καμπτήρων μυών των δακτύλων σαν αποτέλεσμα υπερκόπωσης. Άλλες αιτίες είναι κάταγμα στην περιοχή με εξάρθρωση, μόλυνση, κάκωση του ίδιου του νεύρου κ.α..
Αυτό το σύνδρομο εμφανίζεται σε ηλικίες από 30 έως 60 χρονών, ενώ η συχνότητα του στις γυναίκες είναι τρεις έως πέντε φορές περισσότερη από τους άνδρες. Στο 50% των περιπτώσεων αφορά και τα δύο χέρια.
2. Ποια τα βασικά συμπτώματα;
Τα βασικά συμπτώματα είναι:
· Πόνος στον καρπό που μπορεί να ακτινοβολεί σε ολόκληρο το χέρι ακόμα μέχρι τους ώμους και τον αυχένα.
Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της νύκτας ή νωρίς το πρωί.
· Μούδιασμα ή βελόνιασμα στο χέρι.
· Μείωση της δύναμης του χεριού.
· Ελάττωση της κινητικότητας της περιοχής.
· Ατροφία των μυών του αντίχειρα.
· Ξηροδερμία, οίδημα ή αλλαγή στο χρώμα του χεριού.
Πολλοί από τους πάσχοντες δεν δίνουν την ανάλογη σημασία στα αρχικά συμπτώματα, όπως π.χ. να ξυπνάνε την νύκτα με μούδιασμα ή πόνο στην περιοχή του καρπού, ιδιαίτερα μετά από υπερκόπωση της περιοχής. Μπορεί τα συμπτώματα στην αρχή να είναι περιοδικά αλλά στην συνέχεια γίνονται επίμονα και αρκετές φορές δυσάρεστα.
3. Πρώτες βοήθειες.
Ø Άμεσα πρέπει να διακόπτεται κάθε δραστηριότητα που προκαλεί πόνο στην περιοχή.
Ø Εφαρμογή πάγου για τον περιορισμό του οιδήματος ή της μικροαιμορραγίας λόγω του τραυματισμού.
Ø Περιορισμός των δραστηριοτήτων. Επιτυγχάνεται με την εφαρμογή νάρθηκα, ώστε να προστατεύεται το μέλος από υπερβολικές κινήσεις. Ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή του την ημέρα καλό είναι εφαρμόζεται στην διάρκεια της νύκτας, ώστε να συγκρατείτε το μέλος σε ουδέτερη θέση.
Ø Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε 4 ή 5 ημέρες τότε πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους.
4. Διάγνωση.
Στην διάγνωση του συνδρόμου αυτού πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η ποικιλία των συμπτωμάτων μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Αρχικά εκτιμούμε τα συμπτώματα του ασθενή με σκοπό να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο ή για σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ή συνδυασμός αυτών των δύο, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο.
η θεραπευτική προσέγγιση που θα επιλέξουμε να αποδειχθεί τελείως άχρηστη.
Η κλινική αξιολόγηση θα μας δώσει σημαντικές πληροφορίες. Αυτές καλό είναι
Αρχικά εκτιμούμε τα συμπτώματα του ασθενή με σκοπό να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο ή για σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ή συνδυασμός αυτών των δύο, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο.
η θεραπευτική προσέγγιση που θα επιλέξουμε να αποδειχθεί τελείως άχρηστη.
Η κλινική αξιολόγηση θα μας δώσει σημαντικές πληροφορίες. Αυτές καλό είναι
Θα πρέπει να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του αυχένα ή στην περιοχή του καρπού ή και στις δύο. Αν δεν συμβεί αυτό κινδυνεύουμε να επιβεβαιωθούν παράλληλα με άλλες διαγνωστικές μεθόδους όπως είναι το Ηλεκτρομυογράφημα και η Μαγνητική τομογραφία.
5. Θεραπεία
Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, έγχυση κορτιζόνης με ξυλοκαΐνη στην περιοχή του οιδήματος (Ιοντοφόρεση) και κινητοποίηση της άρθρωσης με σκοπό λειτουργικότητα απαλλαγμένη από συμπτώματα. Σε περίπτωση αποτυχίας τότε γίνεται χειρουργική απελευθέρωση του νεύρου.
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011
Μάλαξη ειδικής εγκάρσιας τριβής
Ο Dr. J. Cyriax εισήγαγε την τεχνική της εγκάρσιας μάλαξης το 1941, η οποία στοχεύει στο να αυξήσει την κινητικότητα των μαλακών ιστών.
Η ειδική μάλαξη εγκάρσιας τριβής:
Ø Χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει τον προσκολλημένο ινώδη ιστό και τις συμφύσεις που αναπτύσσονται σε δομές όπως σύνδεσμοι, τένοντες και μύες (Cyriax 1984, Cyriax 1993, Domenico και Wood 1997).
Ø Βοηθά στην απορρόφηση του οιδήματος και τη μείωση του εντοπισμένου μυϊκού σπασμού.
Όταν ο σκοπός της θεραπείας είναι η διατήρηση ή η αποκατάσταση της κινητικότητας σε ιστούς που έχουν αναπτύξει συμφύσεις, η εγκάρσια μάλαξη είναι η μέθοδος επιλογής είτε μόνη της (όπως στην περίπτωση των τενόντων), είτε σε συνδυασμό με παθητικές κινήσεις (στις συνδεσμικές κακώσεις), είτε σε συνδυασμό με ενεργητικές κινήσεις (στις μυϊκές ρήξεις).
Επίδραση της εγκάρσιας μάλαξης
Η εγκάρσια μάλαξη προκαλεί:
· Υπεραιμία και επακόλουθη μείωση του πόνου.
· Κίνηση.
· Αυξημένη εξίδρωση στους ιστούς.
· Ερεθισμό των μηχανοϋποδοχέων.
Αντενδείξεις της εγκάρσιας μάλαξης
Η μάλαξη εγκάρσιας τριβής αντενδείκνυται σε παρουσία:
· Ενεργού φλεγμονής λόγω βακτηριακής μόλυνσης.
· Τραυματικής αρθρίτιδας στην άρθρωση του αγκώνα.
· Οστεοποίησης ή αποτιτάνωσης μαλακών ιστών.
· Θυλακίτιδας.
· Ορισμένων μορφών
· Η εφαρμογή σε νευρικά έλυτρα είναι επιβλαβής.
Τεχνική της εγκάρσιας μάλαξης
Η ειδική μάλαξη εγκάρσιας τριβής περιλαμβάνει την εφαρμογή δύναμης στον ιστό που μας ενδιαφέρει:
§ είτε με τον αντίχειρα
§ είτε με το δείκτη
§ είτε με το μεσαίο δάκτυλο
Ø Περιστασιακά, ο ιστός μπορεί να συμπιεστεί μεταξύ του αντίχειρα και ενός δακτύλου.
Ø Μεγαλύτερες περιοχές μπορεί να απαιτήσουν τη χρήση όλων των δακτύλων του ενός χεριού, που μπορεί να ενισχύεται ή όχι από το άλλο χέρι.
Ø Σπανιότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η βάση της παλάμης ή ολόκληρη η παλάμη.
Θέση του ασθενή και του φυσικοθεραπευτή
Ο ασθενής πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε η περιοχή που θα δεχτεί το χειρισμό να προσεγγίζεται εύκολα και να βρίσκεται σε ελάχιστη δυνατή τάση.
Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση της άρθρωσης σε θέση χαλάρωσης, αν πρόκειται να γίνει χειρισμός στο θύλακα ή στους τένοντες και βάζοντας τους μύες σε θέση βράχυνσης, αν θα γίνει ο χειρισμός σε μυ ή σε τένοντα.
Επιπρόσθετα, πρέπει η περιοχή που θα δεχτεί το χειρισμό να υποστηρίζεται, έτσι ώστε να περιορίζεται η τάση των σταθεροποιών μυών.
Μοναδική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελεί η αντιμετώπιση περιορισμών μεταξύ τενόντων και ορογόνων ελύτρων. Σε αυτή την περίπτωση ο μυς πρέπει να είναι σε διάταση έτσι ώστε το ορογόνο έλυτρο να μπορεί να κινητοποιηθεί με την εγκάρσια μάλαξη.
Πίεση
Ø Η δύναμη με την οποία εφαρμόζεται η μάλαξη εξαρτάται από το στάδιο του τραυματισμού.
Ø Στις οξείες περιπτώσεις δίνεται ευγενικά και στις χρόνιες περιπτώσεις με μεγαλύτερο σθένος.
Ø Ωστόσο, οι χειρισμοί πρέπει πάντα να γίνονται με αρκετή πίεση ώστε να μετακινείται το δέρμα του ασθενή μαζί με το δάκτυλο του φυσικοθεραπευτή.
Ø Ο χειρισμός πρέπει να επαναλαμβάνεται με συχνότητα δύο ή τριών κινήσεων ανά δευτερόλεπτο.
Διάρκεια της εγκάρσιας μάλαξης
Ø Έξι εώς 12 θεραπείες συνήθως είναι αρκετές.
Ø Ο Cyriax προτιμά να πραγματοποιεί τις θεραπείες μέρα παρά μέρα.
Ø Η πρώτη συνεδρία μπορεί να διαρκέσει περίπου 5-6 λεπτά.
Ø Στις τελικές συνεδρίες η εγκάρσια μάλαξη μπορεί να διαρκέσει 15 ως 20 λεπτά.
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
1o Διεθνές Συνέδριο μη Συμβατικής Ιατρικής
Το πρώτο διεθνές συνέδριο μη συμβατικής ιατρικής θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου 2011 στην Αθήνα από τον REFORMED. (www.reformed-eu.org) Το συνέδριο αποτελείτε από δύο αυτοτελείς ημερίδες. Η πρώτη ημερίδα είναι αφιερωμένη στις μη παρεμβατικές θεραπείες με ειδικό θέμα την Ιπποκρατική Ιατρική, ενώ η δεύτερη ημερίδα είναι αφιερωμένη στην αρωματοθεραπεία. Ο REFORMED είναι ένας Ευρωπαϊκός αλλά και διεθνής (Ιαπωνία) οργανισμός με έδρα το Βέλγιο, που
σαν κύριο σκοπό έχει την αναγνώριση της μη συμβατικής ιατρικής στην Ευρώπη.
Κύριο μέλημά του είναι η επίσημη αναγνώριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των συμπληρωματικών,
μη παρεμβατικών θεραπειών και φιλοξενεί μέλη από όλη την Ευρώπη. Τα μέλη του είναι επιστήμονες που ασχολούνται με τον κλάδο της μη συμβατικής ιατρικής καθώς και οργανισμοί- σωματεία και σχόλες εναλλακτικών επιστήμων. Έχει πολλή ισχυρή παρουσία σε χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία κλπ) καθώς τα μέλη που τον απαρτίζουν διαθέτουν πολύ ισχυρά ονόματα διεθνώς στο χώρο των εναλλακτικών. Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη του οργανισμού REFORMED παρακαλούνται να επικοινωνήσουν:
• με τον εκπρόσωπο για την Ελλάδα, κύριο Κωνσταντίνο Λιάτσικο Τηλ: 2107244491
e-mail: (liatsikos@gmail.com)
• με την γραμματεία του NHS κάθε Παρασκευή 11:00 πμ - 5:00 μμ Τηλ: 2109837344 ή 2109825025
ή 2109849276 e-mail: info@nhs.gr
• Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και στο συνέδριο, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές και να ζητήσουν το αναλυτικό πρόγραμμα.
1o Διεθνές Συνέδριο μη Συμβατικής Ιατρικής 11 & 12 Ιουνίου 2011 στην Αθήνα επιστημών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους διοργανώνει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης επιμορφωτικά- επιστημονικά
σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες, ανωτάτου επιστημονικού επίπεδου, με καινοτόμα γνώση, καθώς και ενημερώνει τα μέλη του για οποιαδήποτε καινούργια εξέλιξη σε επιστημονικό, νομικό και πρακτικό επίπεδο. Στο συνέδριο αυτό, που σκοπός του είναι η υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση,
ομιλητές είναι εξαιρετικοί επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Αγγλία,
Ισπανία, Ρουμανία, Ιαπωνία κλπ) και τα θέματα ενδιαφέρουν όλους όσους ασχολούνται με τις φυσικές
θεραπείες.
Συνδιοργανωτές:
• Ο όμιλος σχολών εναλλακτικών επιστημών Natural Health Science. Τηλ: 2109837344 www.nhs.gr – info@nhs.gr
• Ο εκπρόσωπος του REFORMED για την Ελλάδα Κωνσταντίνος Λιάτσικος. Τηλ: 2107244491
e-mail: liatsikos@gmail.com
• Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών ΣΕΑ (www.aromatotherapeia.eu) Τηλ: 2109343861
e-mail: kanas@hol.gr
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Coral Hotel Athens Λ. Ποσειδώνος 35, Φλοίσβος,
Παλαιό Φάληρο www.coralhotel.gr
σαν κύριο σκοπό έχει την αναγνώριση της μη συμβατικής ιατρικής στην Ευρώπη.
Κύριο μέλημά του είναι η επίσημη αναγνώριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των συμπληρωματικών,
μη παρεμβατικών θεραπειών και φιλοξενεί μέλη από όλη την Ευρώπη. Τα μέλη του είναι επιστήμονες που ασχολούνται με τον κλάδο της μη συμβατικής ιατρικής καθώς και οργανισμοί- σωματεία και σχόλες εναλλακτικών επιστήμων. Έχει πολλή ισχυρή παρουσία σε χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία κλπ) καθώς τα μέλη που τον απαρτίζουν διαθέτουν πολύ ισχυρά ονόματα διεθνώς στο χώρο των εναλλακτικών. Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη του οργανισμού REFORMED παρακαλούνται να επικοινωνήσουν:
• με τον εκπρόσωπο για την Ελλάδα, κύριο Κωνσταντίνο Λιάτσικο Τηλ: 2107244491
e-mail: (liatsikos@gmail.com)
• με την γραμματεία του NHS κάθε Παρασκευή 11:00 πμ - 5:00 μμ Τηλ: 2109837344 ή 2109825025
ή 2109849276 e-mail: info@nhs.gr
• Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και στο συνέδριο, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές και να ζητήσουν το αναλυτικό πρόγραμμα.
1o Διεθνές Συνέδριο μη Συμβατικής Ιατρικής 11 & 12 Ιουνίου 2011 στην Αθήνα επιστημών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους διοργανώνει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης επιμορφωτικά- επιστημονικά
σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες, ανωτάτου επιστημονικού επίπεδου, με καινοτόμα γνώση, καθώς και ενημερώνει τα μέλη του για οποιαδήποτε καινούργια εξέλιξη σε επιστημονικό, νομικό και πρακτικό επίπεδο. Στο συνέδριο αυτό, που σκοπός του είναι η υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση,
ομιλητές είναι εξαιρετικοί επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Αγγλία,
Ισπανία, Ρουμανία, Ιαπωνία κλπ) και τα θέματα ενδιαφέρουν όλους όσους ασχολούνται με τις φυσικές
θεραπείες.
Συνδιοργανωτές:
• Ο όμιλος σχολών εναλλακτικών επιστημών Natural Health Science. Τηλ: 2109837344 www.nhs.gr – info@nhs.gr
• Ο εκπρόσωπος του REFORMED για την Ελλάδα Κωνσταντίνος Λιάτσικος. Τηλ: 2107244491
e-mail: liatsikos@gmail.com
• Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών ΣΕΑ (www.aromatotherapeia.eu) Τηλ: 2109343861
e-mail: kanas@hol.gr
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Coral Hotel Athens Λ. Ποσειδώνος 35, Φλοίσβος,
Παλαιό Φάληρο www.coralhotel.gr
Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
CHARITY EVENT - ''ΝΟΣΗΛΕΙΑ''.
Μια ακόμα φιλανθρωπική εκδήλωση που σκοπό έχει τα έσοδά της να δοθούν για τις ανάγκες του μη κερδοσκοπικού συλλόγου “NOΣΗΛΕΙΑ” θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 19-20/2/2011 στο Δημοτικό Γυμναστήριο “ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΚΙΖΑΣ”, Λ.Πεντέλης 150, Χαλάνδρι ( έξοδος 12 από Αττική Οδό, στάση προαστιακού “ΠΕΝΤΕΛΗΣ” ).
Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το παρακάτω link:
http://www.showdance-fitness.gr/charityevent2011/
Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το παρακάτω link:
http://www.showdance-fitness.gr/charityevent2011/
Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ ΑΓΚΩΝΑ
Μιλάμε για την επικονδυλίτιδα του αγκώνα ή τον αγκώνα των τενιστών (tennis elbow) όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε. Με τον όρο επικονδυλίτιδα χαρακτηρίζεται ο πόνος που γίνεται αντιληπτός
στην έξω και πλάγια περιοχή του αγκώνα (lateral epicondylitis) και μπορεί να αντανακλά στη περιοχή του αντιβραχίου μέχρι τα δάκτυλα όπως και στην εξωτερική επιφάνεια του βραχιονίου. Η περιοχή αυτή είναι μία μικρή οστική επιφάνεια όπου ονομάζεται επικόνδυλος. Εκεί εκφύονται οι τένοντες των εκτεινόντων μυών της πηχεοκαρπικής άρθρωσης. Ο πόνος προκαλείται όταν γίνει έντονη και βίαιη έκταση του καρπού. Φυσικά αυτό δε συμβαίνει μόνο σε τενίστες αλλά και σε κόσμο με έντονη χειρονακτική εργασία που παρουσιάζεται το φαινόμενο της υπέρχρησης.
Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι τα εξής:
· Πόνος στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα.
· Τοπικό οίδημα στη περιοχή του επικόνδυλου.
· Δυσχέρεια στις κινήσεις κάμψης και έκτασης του καρπού όπως και στον πρηνισμό και υπτιασμό του αντιβραχίου.
· Ευαίσθητα trigger points.
· Το μέλος πονάει στη κίνηση αλλά ο πόνος υποχωρεί όταν το άκρο είναι χαλαρό.
Στα κλινικά ευρήματα εμφανίζεται η ευαισθησία και ο πόνος της έκφυσης των εκτεινόντων, πιθανό ψηλαφητό οίδημα, θετική δοκιμασία διάτασης των εκτεινόντων μυών του καρπού ενώ η κίνηση του αγκώνα είναι φυσιολογική.
Οι ακτινογραφίες του αγκώνα f/p συνήθως είναι φυσιολογικές. Σπανίως δείχνουν ασβεστοποιήσεις, ευρήματα παλαιών καταγμάτων ή μη οστεοποιημένους πυρήνες οστέωσης του έξω επικόνδυλου (Graham Appley, 1993).
Η θεραπεία της πάθησης περιλαμβάνει συνδυασμό πραγμάτων και ο χρόνος της ποικίλει. Ο ορθοπεδικός θα δώσει αρχικά αντιφλεγμονώδη παυσίπονη αγωγή και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και σε τοπική έκχυση κορτιζόνης.
Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει ιοντοφόρεση, tens, laser, υπέρηχο, shockwave, mobilization, απελευθέρωση των trigger points, διατάσεις και παγοθεραπεία. Την περίοδο της αποκατάστασης ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τη δραστηριότητα που τον επιβαρύνει και να χρησιμοποιεί ειδική δέστρα. Στο τέλος πρέπει να εκτελούνται ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και ενδυνάμωσης.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η ρεφλεξολογία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της επικονδυλίτιδας.
Τα τελευταία χρόνια αποτελώ μέλος ενός αθλητικού ναυτικού ομίλου όπου μία από τις δραστηριότητές του είναι το αγώνισμα της ξυλορακέτας στη παραλία. Οι δύσκολες συνθήκες και οι ξύλινες ρακέτες έχουν σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζονται έντονες επικονδυλίτιδες. Προσπάθησα να δουλέψω περιστατικά ασκώντας κυρίως ρεφλεξολογία μαζί με διατάσεις και παγοθεραπεία.
Τα σημεία με τα οποία ασχολήθηκα ήταν:
· Υπόφυση για τη φλεγμονή και το οίδημα.
· Διάφραγμα και ηλιακό πλέγμα για τη φλεγμονή και το πόνο.
· Επινεφρίδια για τη φλεγμονή.
· Νεφροί για την αποφυγή αυτοθεραπευτικής αντίδρασης.
· Το α.σ. του αγκώνα στο αυτί, στο πέλμα και στο χέρι.
· Τη σύστοιχη περιοχή στο γόνατο.
· Το α.σ. των εκτείνοντων του καρπού στα πέλματα και στα χέρια.
· Ενεργοποίηση των σύστοιχων μυών στη κνήμη (πρόσθιος κνημιαίος).
· Ωτοκινησιορεφλεξολογία ενεργοποιώντας το α.σ. του αγκώνα στο αυτί με ταυτόχρονη εκτέλεση κάμψη-έκταση του αγκώνα καθώς και το α.σ. του καρπού στο αυτί ακλουθώντας την ίδια διαδικασία με το καρπό.
· Κινησιορεφλεξολογία ενεργοποιώντας το α.σ. του αγκώνα στο πέλμα με ταυτόχρονη κάμψη-έκταση του αγκώνα. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να ξαναδουλέψουμε τον πρόσθιο κνημιαίο ενώ ο ασθενής εκτελεί ασκήσεις στον αγκώνα και τον καρπό.
· Ενεργοποιούμε το α.σ. στη σπονδυλική στήλη. Οι εκτείνοντες του καρπού (μακρός και βραχύς κερκιδικός και ο ωλένιος) νευρώνονται από το κερκιδικό νεύρο. Τα σπονδυλικά τρήματα από τα οποία εξέρχεται το κερκιδικό νεύρο και νευρώνει αυτούς τους μυς είναι το Α6 και το Α7.
· Τεχνική sujok. Ανάλογα με ποιον αγκώνα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δουλεύουμε το αντίστοιχο δάκτυλο (δείκτη ή μικρό δάκτυλο) στη δεύτερη φάλαγγα.
· Κομβικά σημεία. Στην άκρα χείρα δουλεύουμε το μεσημβρινό του λεπτού εντέρου και συγκεκριμένα το (ΛΕ4) το οποίο συμπίπτει με το α.σ. του αγκώνα ενώ στον άκρο πόδα δουλεύουμε στο μεσημβρινό της χοληδόχου κύστης και συγκεκριμένα κοντά στο (ΧΚ41) που βρίσκεται το α.σ. του αγκώνα.
Συμπερασματικά μπορώ να πω πως η ρεφλεξολογία μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με επιτυχία με την επικονδυλίτιδα του αγκώνα (tennis elbow). Η ειδικότητα όχι απλά μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά, αλλά μπορεί να αποτελέσει από μόνη της μία ολοκληρωμένη θεραπεία. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ο ασθενής δε θα ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή ή οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας.
Κων/νος Δ. Λώλης
Φυσ/της-Ειδ. Κινησ/της-
Ρεφλεξολογος-Ηλεκτροβελονιστής-
Balance Taping Practitioner (BTP).
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)