SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ''RAYNAUD''. ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ



Το σύνδρομο Raynaud είναι η κατάσταση κατά την οποία η κυκλοφορία του αίματος διακόπτεται ξαφνικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα δάκτυλα των ποδιών ή των χεριών και σπανιότερα στη περιοχή της μύτης και των αυτιών. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε σπασμό των μικρών αρτηριών των δακτύλων.
Συνήθως οι ασθενείς παραπονούνται για ευαισθησία στο κρύο το οποίο μπορεί και να ευθύνεται για το φαινόμενο. Ακόμα το stress, συναισθηματικές μεταπτώσεις, φάρμακα, ορμόνες και το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσουν σε σύνδρομο Raynaud.  Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου εμφανίζονται αλλαγές στο χρώμα του δέρματος (ωχρό ή μπλε), μούδιασμα και πόνος.
Υπάρχουν δύο είδη συνδρόμου Raynaud:
α) Πρωτοπαθής κατά την οποία δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία της νόσου.
β) Δευτεροπαθής κατά την οποία η νόσος σχετίζεται με άλλες παθήσεις ή εξωτερικές επιδράσεις. Προβλήματα με παθήσεις του συνδετικού ιστού, φάρμακα, επαγγελματικές παθήσεις και το σύνδρομο θωρακικής  εξόδου.(πηγή: αγγειοχειρουργική παρέμβαση).
Για να βοηθηθεί ο ασθενής πρέπει άμεσα να κόψει το κάπνισμα, να ασκείται συστηματικά  για να βελτιώσει τη κυκλοφορία του αίματος, να τρώει μικρά γεύματα και συχνά και να ντύνεται ζεστά (ζεστά γάντια και ζεστές κάλτσες).
Ο γιατρός μπορεί να δώσει φαρμακευτική αγωγή (αγγειοδιασταλτικά) και να φτάσει μέχρι το χειρουργείο με μία επέμβαση που λέγεται συμπαθεκτομή.
Οι παθήσεις εκείνες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το σύνδρομο ή να το επιδεινώσουν είναι:
1.      Σύνδρομο κραδασμού χεριού βραχίονα.
2.      Χιονίστρες.
3.      Ρευματοειδής αρθριτιδα.
4.      Συστηματικός ερυθηματώδης  λύκος.
5.      Ερυθρομελαλγία.
6.      Φάρμακα.
πηγή: αγγειοχειρουργική παρέμβαση.
Εδώ τίθεται το ερώτημα αν οι συμπληρωματικές τεχνικές και συγκεκριμένα η Ρεφλεξολογία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη κατάσταση…
Σκεπτόμενος ότι το σύνδρομο Raynaud  προσβάλει τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών καθώς και τα αυτιά σε κάποιες περιπτώσεις με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ρεφλεξολογία θα μπορούσε να βοηθήσει συμπληρωματικά.
Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή τη περίπτωση θα έδινα στις τεχνικές χαλάρωσης οι οποίες θα ξεπερνούσαν κατά πολύ το συνηθισμένο χρόνο εφαρμογής τους. Η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος μέσω της τριβής είναι δεδομένη και μπορεί να θεωρηθεί ευεργετική.
Αντανακλαστικά σημεία πίεσης:
  1. Υπόφυση.
  2. Ηλιακό πλέγμα.
  3. Νεφρά.
  4. Επινεφρίδια.
  5. Καρδιά.
  6. Βοηθητικό σημείο του κυκλοφορικού.
  7. Σημείο εξισορρόπησης της πίεσης του αίματος.
  8. Νευρικές συζυγίες Α6-Α7-Θ1 (κερκιδικό, ωλένιο και μέσω νεύρο) για το χέρι.
  9. Νευρικές συζυγίες  Ο4-Ο5-Ι1 (κοινό περονιαίο και κνημιαίο νεύρο) για το ποδι.
   Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά στο σύνδρομο Raynaud αλλά φυσικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την ιατρική παρέμβαση.  



ΚΩΝ/ΝΟΣ Δ. ΛΩΛΗΣ
Φυσ/της-Ειδ. Κιν/της-Ρεφλεξολόγος-
Ηλεκτροβελονιστής-Balance Taping Practitioner.
Μέλος του Σ.Ε.Ρ. και του Π.Ε.Σ.Ρ.
Συνεργάτης κέντρου αποθεραπείας ‘’ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου