Μιλάμε για την επικονδυλίτιδα του αγκώνα ή τον αγκώνα των τενιστών (tennis elbow) όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε. Με τον όρο επικονδυλίτιδα χαρακτηρίζεται ο πόνος που γίνεται αντιληπτός
στην έξω και πλάγια περιοχή του αγκώνα (lateral epicondylitis) και μπορεί να αντανακλά στη περιοχή του αντιβραχίου μέχρι τα δάκτυλα όπως και στην εξωτερική επιφάνεια του βραχιονίου. Η περιοχή αυτή είναι μία μικρή οστική επιφάνεια όπου ονομάζεται επικόνδυλος. Εκεί εκφύονται οι τένοντες των εκτεινόντων μυών της πηχεοκαρπικής άρθρωσης. Ο πόνος προκαλείται όταν γίνει έντονη και βίαιη έκταση του καρπού. Φυσικά αυτό δε συμβαίνει μόνο σε τενίστες αλλά και σε κόσμο με έντονη χειρονακτική εργασία που παρουσιάζεται το φαινόμενο της υπέρχρησης.
Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι τα εξής:
· Πόνος στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα.
· Τοπικό οίδημα στη περιοχή του επικόνδυλου.
· Δυσχέρεια στις κινήσεις κάμψης και έκτασης του καρπού όπως και στον πρηνισμό και υπτιασμό του αντιβραχίου.
· Ευαίσθητα trigger points.
· Το μέλος πονάει στη κίνηση αλλά ο πόνος υποχωρεί όταν το άκρο είναι χαλαρό.
Στα κλινικά ευρήματα εμφανίζεται η ευαισθησία και ο πόνος της έκφυσης των εκτεινόντων, πιθανό ψηλαφητό οίδημα, θετική δοκιμασία διάτασης των εκτεινόντων μυών του καρπού ενώ η κίνηση του αγκώνα είναι φυσιολογική.
Οι ακτινογραφίες του αγκώνα f/p συνήθως είναι φυσιολογικές. Σπανίως δείχνουν ασβεστοποιήσεις, ευρήματα παλαιών καταγμάτων ή μη οστεοποιημένους πυρήνες οστέωσης του έξω επικόνδυλου (Graham Appley, 1993).
Η θεραπεία της πάθησης περιλαμβάνει συνδυασμό πραγμάτων και ο χρόνος της ποικίλει. Ο ορθοπεδικός θα δώσει αρχικά αντιφλεγμονώδη παυσίπονη αγωγή και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και σε τοπική έκχυση κορτιζόνης.
Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει ιοντοφόρεση, tens, laser, υπέρηχο, shockwave, mobilization, απελευθέρωση των trigger points, διατάσεις και παγοθεραπεία. Την περίοδο της αποκατάστασης ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τη δραστηριότητα που τον επιβαρύνει και να χρησιμοποιεί ειδική δέστρα. Στο τέλος πρέπει να εκτελούνται ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και ενδυνάμωσης.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η ρεφλεξολογία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της επικονδυλίτιδας.
Τα τελευταία χρόνια αποτελώ μέλος ενός αθλητικού ναυτικού ομίλου όπου μία από τις δραστηριότητές του είναι το αγώνισμα της ξυλορακέτας στη παραλία. Οι δύσκολες συνθήκες και οι ξύλινες ρακέτες έχουν σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζονται έντονες επικονδυλίτιδες. Προσπάθησα να δουλέψω περιστατικά ασκώντας κυρίως ρεφλεξολογία μαζί με διατάσεις και παγοθεραπεία.
Τα σημεία με τα οποία ασχολήθηκα ήταν:
· Υπόφυση για τη φλεγμονή και το οίδημα.
· Διάφραγμα και ηλιακό πλέγμα για τη φλεγμονή και το πόνο.
· Επινεφρίδια για τη φλεγμονή.
· Νεφροί για την αποφυγή αυτοθεραπευτικής αντίδρασης.
· Το α.σ. του αγκώνα στο αυτί, στο πέλμα και στο χέρι.
· Τη σύστοιχη περιοχή στο γόνατο.
· Το α.σ. των εκτείνοντων του καρπού στα πέλματα και στα χέρια.
· Ενεργοποίηση των σύστοιχων μυών στη κνήμη (πρόσθιος κνημιαίος).
· Ωτοκινησιορεφλεξολογία ενεργοποιώντας το α.σ. του αγκώνα στο αυτί με ταυτόχρονη εκτέλεση κάμψη-έκταση του αγκώνα καθώς και το α.σ. του καρπού στο αυτί ακλουθώντας την ίδια διαδικασία με το καρπό.
· Κινησιορεφλεξολογία ενεργοποιώντας το α.σ. του αγκώνα στο πέλμα με ταυτόχρονη κάμψη-έκταση του αγκώνα. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να ξαναδουλέψουμε τον πρόσθιο κνημιαίο ενώ ο ασθενής εκτελεί ασκήσεις στον αγκώνα και τον καρπό.
· Ενεργοποιούμε το α.σ. στη σπονδυλική στήλη. Οι εκτείνοντες του καρπού (μακρός και βραχύς κερκιδικός και ο ωλένιος) νευρώνονται από το κερκιδικό νεύρο. Τα σπονδυλικά τρήματα από τα οποία εξέρχεται το κερκιδικό νεύρο και νευρώνει αυτούς τους μυς είναι το Α6 και το Α7.
· Τεχνική sujok. Ανάλογα με ποιον αγκώνα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δουλεύουμε το αντίστοιχο δάκτυλο (δείκτη ή μικρό δάκτυλο) στη δεύτερη φάλαγγα.
· Κομβικά σημεία. Στην άκρα χείρα δουλεύουμε το μεσημβρινό του λεπτού εντέρου και συγκεκριμένα το (ΛΕ4) το οποίο συμπίπτει με το α.σ. του αγκώνα ενώ στον άκρο πόδα δουλεύουμε στο μεσημβρινό της χοληδόχου κύστης και συγκεκριμένα κοντά στο (ΧΚ41) που βρίσκεται το α.σ. του αγκώνα.
Συμπερασματικά μπορώ να πω πως η ρεφλεξολογία μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με επιτυχία με την επικονδυλίτιδα του αγκώνα (tennis elbow). Η ειδικότητα όχι απλά μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά, αλλά μπορεί να αποτελέσει από μόνη της μία ολοκληρωμένη θεραπεία. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ο ασθενής δε θα ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή ή οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας.
Κων/νος Δ. Λώλης
Φυσ/της-Ειδ. Κινησ/της-
Ρεφλεξολογος-Ηλεκτροβελονιστής-
Balance Taping Practitioner (BTP).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου