SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ (Π.Χ.Σ.) ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ;



Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω κάποια δεδομένα για τον Π.Χ.Σ. θέλοντας να δείξω πόσο σημαντικός είναι στο ανθρώπινο σώμα.
Το 90% της σταθερότητας της διάρθρωσης του γόνατος οφείλεται στο Π.Χ.Σ., περισσότερες από 11,2 εκατομμύρια επισκέψεις στα φυσ/ρεια κάθε χρόνο με προβλήματα στο γόνατο, από τους 4 μεγάλους συνδέσμους στο γόνατο πιο συχνά παθαίνει ρήξη ο Π.Χ.Σ., η χειρουργική ανακατασκευή του συνδέσμου είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο αφού ξεπερνούν τις 50.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία κάθε χρόνο. Ρήξη Π.Χ.Σ. συμβαίνει περίπου σε 60 από 100.000 ανθρώπους ετησίως. Οι αθλητές έχουν πάνω από 90% πιθανότητες να επανέλθουν στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν τη ρήξη μετά από 6 μήνες σωστής αποκατάστασης.
Πηγή: ehealthMD 

Ο Π.Χ.Σ. βρίσκεται στο μέσο του γόνατος και πορεύεται διαγωνίως αποτρέποντας την πρόσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό. Επίσης παρέχει στροφική σταθερότητα στην άρθρωση και εξασφαλίζει τη φυσιολογική κινητικότητα του γόνατος αφού συνεισφέρει τόσο στη στατική όσο και στη δυναμική σταθερότητά του. Συγκεκριμένα εκφύεται από τη μεσογλήνιο επιφάνεια του έξω μηριαίου κονδύλου και καταφύεται μπροστά από τη μεσογλήνιο άκανθα της κνήμης.
Η αιμάτωσή του προέρχεται από τη μέση αρτηρία του γόνατος και νευρώνεται από το κνημιαίο νεύρο.
Σε περίπτωση τραυματισμού του Π.Χ.Σ. η διάγνωση μπορεί να γίνει με λήψη μαγνητικής τομογραφίας, αξονικής τομογραφίας και με κλινική εξέταση που περιλαμβάνει τα εξής:
·         Δοκιμασία Lachman
·         Δοκιμασία πρόσθιου συρταροειδούς
·         Pivot shift φαινόμενο
·         Δοκιμασία αναπήδησης ( jerk test).

Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται αρθρωσκοπικά με συνθετικά μοσχεύματα, ιδιομοσχεύματα ή αλλομοσχεύματα.
Μετά το χειρουργείο η φυσικοθεραπεία θεωρείται επιβεβλημένη και διαρκεί περίπου 4 μήνες μέχρι ο ασθενείς να μπει στο γυμναστήριο.


Η ρεφλεξολογία όμως μπορεί να βοηθήσει…;
Δουλεύοντας τέτοια περιστατικά μπορώ να πω με σιγουριά ότι η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει σε κάποια επίπεδα, δεν μπορεί όμως να αποτελεί τη μόνη θεραπεία. Τα σημεία με τα οποία κατά τη γνώμη μου μπορούμε να βοηθήσουμε είναι τα εξής:
·         Υπόφυση: ρύθμιση της φλεγμονής και του οιδήματος.
·         Διάφραγμα-ηλιακό πλέγμα: για το πόνο, τη φλεγμονή και την ένταση αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα χειρουργημένο άτομο που ενδεχομένως να έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης.
·         Επινεφρίδια: για τη φλεγμονή.
·         Νεφροί: για την αποτοξίνωση και την αποφυγή της αυτοθεραυτικής αντίδρασης.
·         Γόνατο: το αντανακλαστικό σημείο στο αυτί, στο πέλμα και στο χέρι.
·         Σύστοιχη περιοχή στον αγκώνα.
·         Αντανακλαστικό σημείο τετρακέφαλου και ισχιοκνημιαίων στο πέλμα και στην άκρα χείρα. Μετά την επέμβαση αυτοί οι μύες ατροφούν έως και 50%.
·         Ενεργοποίηση των ίδιων μυών με έντονες ροές στις σύστοιχες περιοχές του βραχιωνίου ( δικέφαλος-τρικέφαλος).
·         Ωτοκινησιορεφλεξολογία: ενεργοποιούμε το αντανακλαστικό σημείο του αυτιού και συγχρόνως ο ασθενείς εκτελεί κάμψη-έκταση γόνατος σε κλειστή κινητική αλυσίδα (η φτέρνα ακουμπάει στο κρεβάτι).
·         Κινησιορεφλεξολογία: ομοίως με τη διαφορά ότι το αντανακλαστικό σημείο που ενεργοποιούμε είναι στο πέλμα και στο χέρι.
·         Ενεργοποίηση της Σ.Σ.: ενεργοποιούμε νευρικά το γόνατο. Τα σημεία είναι μεταξύ Ο4-Ο5, Ο5-Ι1, Ι1-Ι2, Ι2-Ι3. Από αυτά τα τρίματα εξέρχονται κυρίως οι νευρικές ίνες στου ισχιακού νεύρου που στη συνέχεια θα χωριστεί  στο κοινό περονιαίο και το κνημιαίο που νευρώνει το γόνατο.
·         Τεχνική sujok: ανάλογα ποιο γόνατο είναι δουλεύουμε τη δεύτερη φάλαγγα του αντίστοιχου δακτύλου. Έντονη πίεση με το εργαλείο του sujok και στη συνέχεια κυκλικές κινήσεις μέχρι το σημείο να κοκκινίσει.
·         Κομβικά σημεία: στην άκρα χείρα πιάνουμε με τη τεχνική της τανάλιας το μεσημβρινό του λεπτού εντέρου και το μεσημβρινό της καρδιάς στο σημείο που βρίσκεται το γόνατο. Στον άκρο πόδα δουλεύουμε το σημείο της ουροδόχου κύστης που τέμνεται με το αντανακλαστικό σημείο του γόνατος.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε σε μία μετεγχειρητική αποκατάσταση ρήξης Π.Χ.Σ. όσων αφορά τη φλεγμονή, το οίδημα, το πόνο, την αιμάτωση και τη συναισθηματική κατάσταση του ασθενή. Η πλήρης όμως αποκατάσταση εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας που η ειδικότητά μας δεν μπορεί να καλύψει. Η άμεση συνεργασία με φυσικοθεραπευτή και τον χειρούργο ορθοπεδικό είναι σε θέση να μας δώσει τα απόλυτα αποτελέσματα. Συνιστώ λοιπόν στους συναδέλφους να επιδιώκουν τέτοιου τύπου συνεργασίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.


Κων/νος Δ. Λώλης
Φυσικοθεραπευτής-Ειδ. Κινησιοθεραπευτης-Ρεφλεξολόγος-Ηλεκτροβελονιστής-
Balance Taping Practitioner-Συνεργάτης κέντρου αποθεραπείας ''ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου