SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Βασικές αρχές της φυσικοθεραπείας στα κατάγματα.

 
Η κινησιοθεραπεία, και γενικά η άσκηση εξασφαλίζουν θεραπευτικό αποτέλεσμα δια μέσω της βελτίωσης της αιμάτωσης, θρέψης, ενεργοποίησης του μεταβολισμού και αύξησης των βιοηλεκτρικών δυναμικών του ανθρωπίνου σώματος.

Η μεθοδική της κινησιοθεραπείας στα κατάγματα υπόκειται σε δυο βασικές αλληλοεξαρτώμενες αρχές: την αρχή της σχετικής ηρεμίας της προσβεβλημένης περιοχής και την αρχή της κίνησης των υπολοίπων τμημάτων του σώματος. Η πρώτη βασική αρχή εξασφαλίζει την ορθή ανάταξη  του προσβεβλημένου οστού και η δεύτερη βασική αρχή εξασφαλίζει την φυσιολογική αναγέννηση του οστού. Η εφαρμογή της φυσικοθεραπείας ξεκινά τις πρώτες δυο ή τρεις ημέρες της ακινητοποίησης. Εφαρμόζεται αναλόγως σε σχέση με την επιλεχθείσα θεραπευτική μέθοδο, ιδιαιτερότητα και τοπογραφία του κατάγματος,γενική κατάσταση του ασθενούς, ηλικία, επάγγελμα κλπ.
Η περίοδος εφαρμογής της φυσικοθεραπείας μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις:
1.     Κατά τη διάρκεια της φάσης ακινητοποίησης
2.     Κατά τη διάρκεια της πρώιμης περιόδου που ακολουθεί  μετά την ακινητοποίηση – περίοδος της ασταθούς οστικής αναγέννησης η οποία είναι οι δυο πρώτες εβδομάδες μετά την αφαίρεση του γύψου ή του νάρθηκα.
3.     Κατά τη διάρκεια της όψιμης περιόδου μετά την ακινητοποίηση – περίοδος της σταθερής οστικής αναγέννησης η οποία ακολουθεί τις επόμενες εβδομάδες (μετά τις δυο πρώτες εβδομάδες που προαναφέραμε) έως την πλήρη λειτουργική αποκατάσταση.

Σκοποί της φυσικοθεραπείας κατά την περίοδο της ακινητοποίησης είναι:

1.     Βελτίωση της γενικής και ψυχοσωματικής κατάστασης του ασθενούς
2.     Προαγωγή της διαδικασίας  οστικής πώρωσης.
3.     Βελτίωση της τοπικής αιματικής-λεμφικής  κυκλοφορίας και αντιμετώπιση της μυϊκής ατροφίας, της προσβεβλημένης περιοχής. Όπως έχει παρατηρηθεί μετά από μελέτες, η μείωση της μυϊκής ισχύος σε υγιείς ανθρώπους μετά από ακινητοποίηση με γύψο για 3-14 ημέρες είναι από 1,5-5,5%, καθώς κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ακινητοποίησης η μείωση της μυϊκής ισχύος είναι πιο εμφανής.
4.     Πρόληψη των δυσκαμψιών, πιθανών συμφύσεων, οιδημάτων κλπ.
5.     Εκμάθηση κάποιων βασικών δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής (ΔΚΖ) όταν και εφ’όσον  αυτό επιβάλλεται.

Φυσικοθεραπευτικά μέσα κατά την διάρκεια της ακινητοποίησης είναι τα ακόλουθα
§        Γενικές ασκήσεις για τα μη προσβεβλημένα τμήματα του σώματος
§        Αναπνευστικές ασκήσεις
§        Ασκήσεις του προσβεβλημένου και υγιούς άκρου εκτελούμενες συμμετρικά και εναλλάξ (φαινόμενο repercusscion)
§        Ασκήσεις των ανέπαφων αρθρώσεων του προσβεβλημένου άκρου
§        Ήπιες ισομετρικές συσπάσεις των μυών που βρίσκονται κάτω από το γύψο ή τον νάρθηκα (εκτελούνται πολύ προσεκτικά για να μην προκληθεί μετατόπιση των οστικών τμημάτων του κατάγματος).
§         Ιδεοκινητική άσκηση.
§        Ασκήσεις ελεγχόμενης αντίστασης.
§        Ανάρροπες θέσεις και ασκήσεις από αυτή τη θέση για μείωση οιδημάτων.
§        Έγερση και βάδιση με βοηθητικά μέσα.
§        Μάλαξη των ελευθέρων τμημάτων του σώματος.
§        Μικρό-κινητικά παιχνίδια.

Ο φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να έχει αυξημένη προσοχή όταν η θεραπεία του κατάγματος είναι συντηρητική, ιδίως μετά από ανάταξη δια των χειρών, και εφαρμόζει ισομετρικές ασκήσεις των μυών που είναι σε ακινητοποίηση ή των μυών των γειτονικών ελευθέρων αρθρώσεων.  Οι ισομετρικές συσπάσεις όταν εφαρμόζονται ά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ακινητοποίησης θα πρέπει να εκτελούνται με πολύ μικρή ένταση και σε λίγες επαναλήψεις και οι ασκήσεις των ελευθέρων αρθρώσεων σε περιορισμένη τροχιά κίνησης.
Εάν παραβιαστούν οι προαναφερθείσες μεθοδικές οδηγίες είναι πιθανόν να προκληθεί πιο έντονη από την επιθυμητή υπεραιμία, οίδημα, πόνος και σε επιπλεγμένα κατάγματα ακόμη και παρεκτόπιση του οστού.
Λόγω των παραπάνω ιδιαιτεροτήτων είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε το ακριβές σημείο του κατάγματος και ποιοι μυς έχουν σημεία πρόσφυσης γύρω από αυτή την ζώνη. Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε ότι σε κάταγμα του άνω τριτημορίου της ωλένης μέγιστη έκταση της μεσοφαλαγγικής άρθρωσης του αντίχειρα μπορεί να προκαλέσει παρεκτόπιση του περιφερικού τμήματος σε κατεύθυνση του ωλένιου οστού. Κατά συνέπεια απαιτείται άριστη γνώση της λειτουργικής ανατομικής, προσεκτική παρακολούθηση του προσβεβλημένου τμήματος, σωστή επιλογή των κατάλληλων αρχικών θέσεων άσκησης και να τηρείται με αυστηρότητα η μεθοδική της φυσικοθεραπείας στα κατάγματα.


Σκοποί της Φυσικοθεραπείας κατά την πρώιμη περίοδο μετά την ακινητοποίηση είναι:
1.     Παροχέτευση των οιδημάτων.
2.     Αποκατάσταση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων του προσβεβλημένου άκρου.
3.     Προοδευτική μυϊκή ενδυνάμωση.

Κατά την διάρκεια της όψιμης περιόδου μετά την ακινητοποίηση οι σκοποί της Φυσικοθεραπείας διαμορφώνονται ως εξής:
1.     Αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του άκρου.
-         Για το άνω άκρο αυτό σημαίνει, σταδιακή συμμετοχή στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (ΔΚΖ) όπως ντύσιμο, ατομική υγιεινή κ.λ.π.
-         Για το κάτω άκρο, συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως, κάθισμα και έγερση, ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας, γονάτισμα κ.α.
2.     Αποκατάσταση της ικανότητας του ασθενούς να επιτελεί κινητικές δραστηριότητες στα πλαίσια του επαγγέλματος του και επιστροφή σε φυσιολογικούς εργασιακούς ρυθμούς.

Τα φυσικοθεραπευτικά μέσα κατά την διάρκεια της περιόδου μετά την ακινητοποίηση (πρώιμης και όψιμης) είναι τα εξής:
·        Υποβοηθούμενες ασκήσεις.
·        Υποστηριζόμενες ασκήσεις.
·        Αναρτώμενες ασκήσεις.
·        Ισομετρικές, ισοτονικές ασκήσεις.
·        Ασκήσεις αντιστάσεως, ισοκινητικές ασκήσεις.
·        Ασκήσεις με ή σε όργανα (π.χ. τροχός, πρυνισμού/υπτιασμού, κύλινδρος κάμψης/έκτασης, δαχτυλιέρα, ράβδος, τροχαλίες κ.λ.π για το άνω άκρο).
·        Ασκήσεις επανεκπαίδευσης ιδιοδεκτικότητας για το άνω και κάτω άκρο.
·        Ασκήσεις επανεκπαίδευσης βάδισης με διάφορα βοηθητικά μέσα. 
·        Τεχνικές Ιδιοδεκτικής Νευρομυικής Διευκόλυνσης.
·        Πλυομετρικές ασκήσεις (κυρίως χρησιμοποιούνται στο τελικό στάδιο της αποκατάσταση αθλητών ή ατόμων που ασχολούνται ενεργά με αθλητικές δραστηριότητες).
·        Τεχνικές μυικής ενέργειας (Muscle Energy Techniques).
·        Υδρο-κινησιοθεραπεία.
·        Εργοθεραπεία.
·        Μάλαξη κ.λ.π.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ-ΓΕΡΑ ΟΣΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ!


Η οστεοπόρωση είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Δεν αφορά μόνο στους ηλικιωμένους, ούτε είναι θέμα αποκλειστικά γυναικείο. Μας «απειλεί» όλους και η πρόληψή της πρέπει να μας απασχολεί από την παιδική κιόλας ηλικία.



Αποτελεί ασθένεια των οστών, εξαιτίας της οποίας μειώνεται σταδιακά η πυκνότητά τους, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο αδύναμα και εύθραυστα. Συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι να γινόμαστε πολύ πιο επιρρεπείς στα κατάγματα. Σήμερα, πολύ δύσκολα θα συναντήσουμε γυναίκα η οποία δεν γνωρίζει τι είναι η οστεοπόρωση. Κι όμως, μόνον το 10% πιστεύει ότι είναι δυνατό να πάσχει απ' αυτή. Δυστυχώς, τα συμπτώματά της δεν γίνονται αντιληπτά στο πρώιμο στάδιο της νόσου. Αρχικά, μπορεί να αισθανθούμε μικρούς πόνους στην πλάτη ή τη μέση και να μην αντέχουμε να σηκώνουμε μεγάλα βάρη. Καθώς η ασθένεια προχωρά, όμως, και τα κόκαλά μας γίνονται όλο και πιο αδύναμα, μπορεί απλοί μικροτραυματισμοί να αποτελούν αιτία καταγμάτων (τα πιο συχνά σημειώνονται στον καρπό, στη σπονδυλική στήλη και στο ισχίο). Χαρακτηριστικό των ανθρώπων με οστεοπόρωση είναι ότι χάνουν ύψος και κυρτώνει η σπονδυλική τους στήλη.
Επειδή, λοιπόν, όταν θα είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε τα συμπτώματά της, αυτή θα έχει ήδη εξελιχθεί, καλύτερα να γνωρίζουμε τις αιτίες και πώς μπορούμε να την προλάβουμε.

Οι αιτίες της.

Παρουσιάζεται κυρίως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Βασικό λόγο αποτελεί η απότομη έλλειψη οιστρογόνων, η οποία αυξάνει το ρυθμό απώλειας της οστικής μάζας. Δεν είναι, όμως, μόνο η φύση υπεύθυνη για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Συντελούμε κι εμείς σημαντικά όταν αποφεύγουμε συστηματικά την άσκηση, δεν φροντίζουμε για την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και ενδίδουμε σε «κακές» συνήθειες, όπως το ποτό και το κάπνισμα.
Ξέρετε ότι…
… οι άντρες άνω των 50 κινδυνεύουν περισσότερο από την οστεοπόρωση παρά από τον προστάτη;

Μπορούμε να την προλάβουμε;

Η πρόληψη της οστεοπόρωσης επιτυγχάνεται μέσα από καθημερινές συνήθειες και επιλογές σε όλη μας τη ζωή. Από την παιδική κιόλας ηλικία είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε καθημερινά την ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός (κυρίως από γαλακτοκομικά, ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο και πράσινα λαχανικά), και να γυμναζόμαστε τακτικά (τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα επί 45'-60'). Επίσης, δεν θα πρέπει να καπνίζουμε και η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ να μην ξεπερνά το 1 ποτό για τις γυναίκες και τα 2 για τους άντρες.

Κι όμως, θεραπεύεται!

Σήμερα διατίθενται δύο ειδών σκευάσματα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Ο Αχιλλέας Γεωργιάδης, ρευματολόγος και διευθυντής του Κέντρου Οστεοπόρωσης και Παθήσεων των Αρθρώσεων του Γυναικολογικού και Μαιευτικού Κέντρου «ΛΗΤΩ», εξηγεί: «Υπάρχουν σκευάσματα που διατηρούν την οστική μάζα και δεν την αφήνουν να φθαρεί (βιταμίνη D, οιστρογόνα, καλσιτονίνη, ραλοξιφένη) και άλλα που έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να τη διατηρούν αλλά και να την αυξάνουν (ριζεδρονάτη, αλενδρονάτη). Τα φάρμακα της δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή, μπορούν όχι μόνο να σταματήσουν, αλλά και να θεραπεύσουν την οστεοπόρωση. Από τα δύο, η αλενδρονάτη είναι η ισχυρότερη και η καλύτερα μελετημένη ουσία που χορηγείται σήμερα. Πάντως, όποια θεραπεία κι αν ακολουθήσουμε, η προσθήκη ασβεστίου είναι απαραίτητη.

Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση

Επιτυγχάνεται μόνο με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, εξέταση που πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά στην ηλικία των 45-50 ετών (ή νωρίτερα, αν υπάρχει πρόωρη εμμηνόπαυση). Σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι η μέτρηση αυτή να γίνεται σε δύο περιοχές (στην οσφυϊκή μοίρα και στο ισχίο), γιατί διαφορετικά η διάγνωση δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη.

Όταν μιλούν οι αριθμοί…
• Περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως υποφέρουν από οστεοπόρωση.
• Κάθε 30'' συμβαίνει στην Ε.Ε ένα κάταγμα που οφείλεται σ' αυτήν.
• 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 8 άντρες θα υποστούν τουλάχιστον ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στη ζωή τους.

Άσκηση... η απαραίτητη!

Η γυμναστική είναι ένας από τους κυριότερους «εχθρούς» της οστεοπόρωσης. Ας τη βάλουμε, λοιπόν, στο πρόγραμμά μας!
Με τη σωματική δραστηριότητα και κυρίως με την άσκηση ενεργοποιούνται οι οστεοβλάστες, τα κύτταρα δηλαδή που παράγουν τα οστά, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η αύξηση, αλλά και η διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου η οστεοπόρωση ίσως έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την εμφάνισή της, η άσκηση θεωρείται ακόμα πιο σημαντική, καθώς βοηθά στη διόρθωση και τη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος, βελτιώνει το μυϊκό τόνο και την ισορροπία και γενικότερα τη φυσική κατάσταση συνολικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων και άρα καταγμάτων. Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Τιγγινάγκα, διευθυντή του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», απαιτείται συνδυασμός καθημερινών δραστηριοτήτων και ασκήσεων με αντιστάσεις, για να επιτευχθεί τόσο η πρόληψη όσο και η αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας.

>Καθημερινές δραστηριότητες

Κάθε κίνηση κατά την οποία ο σκελετός μας αναγκάζεται να στηρίξει το βάρος του σώματος, θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη. Τέτοιες είναι το περπάτημα (τουλάχιστον 1-2 χιλιόμετρα την ημέρα), το ελαφρύ τζόκινγκ, το κολύμπι, το ανέβασμα σκάλας κ.λ.π.

>Ασκήσεις με αντίσταση

Πρόκειται για γυμναστική με λάστιχα ή βάρη, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής μάζας.
Σύμφωνα με έρευνες, έχει θετικά αποτελέσματα σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στην τρίτη. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να επαναλαμβάνεται 3 φορές την εβδομάδα, επί μισή ώρα τουλάχιστον.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν διαγνωστεί οστεοπόρωση, φρόνιμο θα ήταν να μην επιλέξουμε οι ίδιοι τη γυμναστική που θα κάνουμε, αλλά να ζητήσουμε από ένα φυσικοθεραπευτή να καταρτίσει πρόγραμμα ασφαλών ασκήσεων, που μας ταιριάζουν.



Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡ.












Στα πλαίσια των νέων, δωρεάν, μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων που οργανώνει το ΣΕΡ με την συνεργασία του ΠΕΣΡ για όλους τους συναδέλφους και τους σπουδαστές των σχολών Ρεφλεξολογίας, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε την Τετάρτη 22 ιουνίου 2011, στις 6μ.μ, στο γραφείο του σωματείου στη Σπαθάρη 2 και Χρυσουπόλεως στο Πολύγωνο, που θα πραγματοποιηθεί επιστημονική διαδραστική συνάντηση με θέμα:


Επιτυχημένα και Αποτυχημένα περιστατικά.


Θα συζητηθούν και θα αναλυθούν περιστατικά με την βοήθεια έμπειρων συναδέλφων μας καθώς και τα νέα από την ετήσια συνάντηση του RiEN.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

TANGO ACROPOLIS 2011

Στα πλαίσια του προγράμματος επαγγελματικής αποκατάστασης και συνεχής εξέλιξης των σπουδαστών του Natural Health Science,
θα δοθεί, σε όσους το επιθυμούν, η ευκαιρία να προσφέρουν και να προβάλουν τις ικανότητες τους στο on site massage κατά την διάρκεια του TANGO ACROPOLIS 2011
στο Τango Relax Area!


Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί 1-5 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο και στο Θέατρο Badminton.
Όσοι σπουδαστές επιθυμούν να συμμετάσχουν να το δηλώσουν στην υπεύθυνη από την πλευρά του NHS,

Νεκταρία Στεργίου nektariastergiou@yahoo.gr
ή στο 6945366414

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΩ. Η μοναδική ζωτική λειτουργία που δε σταματάει ποτέ να δουλεύει μέσα στο ανθρώπινο σώμα είναι η αναπνοή.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τη γυμνάστρια Αφροδίτη Βέρρου.
 Πηγή: www.fitnessart.gr
 
Ως ζωντανοί οργανισμοί αναπνέουμε συνέχεια. Η αναπνοή είναι ένα
κομμάτι του εαυτού μας τόσο ενσωματωμένο στο μυαλό και στο σώμα
μας που γίνεται εντελώς ανεπαίσθητα. Χωρίς να το καταλάβει κανείς η αναπνοή
του μπορεί να γίνεται γρήγορη ή αργή, βαθιά ή ρηχή, να κατεβαίνει προς την
κοιλιά ή να φτάνει μέχρι τα πλευρά κοκ. Μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τα
συναισθήματά μας, ανάλογα με την κούρασή μας, ανάλογα με τις καταχρήσεις
που έχουμε κάνει (πχ τσιγάρο, ποτό) όπως επίσης ανάλογα και με τη
στάση του σώματος.
Πότε παρατηρήσατε τελευταία φορά την αναπνοή σας? Πότε ακολουθήσατε
το ρυθμό της και πότε προσπαθήσατε συνειδητά να τον αλλάξετε?
Πότε απολαύσατε μια μεγάλη εισπνοή να γεμίζει κάθε σημείου του
σώματος σας και πότε εκπνεύσατε βίαια βγάζοντας όλο τον αέρα έξω? 
Αυτά και άλλα πολλά είναι κάποια από τα ερωτήματα που αν τα κάνουμε
στον εαυτό μας, η απάντηση μπορεί να είναι «ποτέ».
Οι λόγοι που πρέπει να συνεργαστούμε με την αναπνοή μας, να μάθουμε
να την καθοδηγούμε αλλά και να την ακολουθούμε είναι διαφορετικοί αλλά 
εξίσου σημαντικοί αναλόγως με το ερέθισμα. Πχ στην άσκηση ο ρόλος της 
αναπνοής είναι πολύ σημαντικός γιατί αυτή οξυγονώνει τους μύες
βελτιώνοντας έτσι την καλύτερη αιμάτωσή τους άρα και την καλύτερη απόδοση.
Σε στιγμές έντονου άγχους και στρες η αναπνοή χωρίς να το καταλάβουμε
γίνεται ρηχή και αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ζάλη, αν δεν
συνειδητοποιήσουμε ότι εκείνη τη στιγμή πρέπει να αναπνεύσουμε όσο το
δυνατόν βαθύτερα έτσι ώστε να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος και να μπορέσει
να πάρει με ηρεμία τις αποφάσεις που πρέπει.  Επίσης, όταν τρώμε, όταν 
περπατάμε, όταν ξαπλώνουμε, όταν κοιμόμαστε η αναπνοή δουλεύει
συνέχεια είτε εμείς την ελέγχουμε είτε όχι.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές ασκήσεις αναπνοής τις οποίες μπορείτε 
να εντάξετε στην καθημερινότητά σας!
Ασκήσεις Αναπνοών:
Αναπνοή καθαρισμού
Οξυγονώνει και καθαρίζει τους πνεύμονες, αναζωογονεί τα κύτταρα, 
ανανεώνει όλο το σύστημα. Χρησιμοποιήστε την ειδικά μετά από
επαφή με πλήθη (τρένο, σινεμά, έξοδοι)
Εισπνεύστε μια βαθιά εισπνοή. Δηλαδή, πάρτε εισπνοή από τη μύτη
και αφήστε τον αέρα να μπεί μέσα από το λαιμό να γεμίσει τους 
πνεύμονες και να κατευθυνθεί προς την κοιλιά.
Κρατήστε τον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα.
Στρογγυλέψτε τα χείλη σας σαν να θέλετε να σφυρίξετε (χωρίς όμως
να φουσκώσετε τα μάγουλα) και εκπνεύστε λίγο αέρα από το στόμα 
με μια βίαιη εκπνοή.
Σταματήστε για 40-60 δευτερόλεπτα κρατώντας τον αέρα και μετά
εκπνεύστε τον υπόλοιπο αέρα μέχρι να βγεί όλος έξω.
Μην κάνετε περισσότερες από δύο αναπνοές στην κάθε προσπάθεια
γιατί υπάρχει κίνδυνος (αν δεν έχετε ακόμα συνηθίσει τις ασκήσεις 
αναπνοών) να ζαλιστείτε.
Ρυθμική αναπνοή
Η εκμάθηση της ρυθμικής αναπνοής βοηθά στο να μπορούμε με
ευκολία να ελέγχουμε την αναπνοή μας και να την εναρμονίζουμε σε
διάφορες περιστάσεις όπως στην άσκηση, στην ομιλία, στην ομιλία 
μαζί με κίνηση, και γενικώς όπου χρειάζεται ο να υπάρχει ρυθμός
στην αναπνοή για να βοηθά στην καλύτερη απόδοση. Η διάρκεια της 
αναπνοής μπορεί να διακυμανθεί από 4 δευτερόλεπτα μέχρι και 15
αναλόγως με την εξάσκηση. Το σημαντικότερο είναι να κρατήσετε 
το ρυθμό και να προσπαθήσετε να αισθάνεστε τον κραδασμό που σας
δίνει αυτή η αναπνοή σε όλο το σώμα.
Καθίστε σε μια καρέκλα με τη σπονδυλική σας στήλη σε ευθεία και
ευθυγραμμισμένο τον αυχένα σε αυτήν. Ο θώρακας ανοιχτός και οι 
ώμοι χαλαροί μακριά από τα αυτιά. Τα χέρια ακουμπούν άνετα και χαλαρά 
πάνω στα πόδια.
Πάρτε αργά μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας 6 δευτερόλεπτα.
Αν αυτό σας είναι δύσκολο στην αρχή κάντε το 4 δευτερόλεπτα.
Κρατήστε την μέσα μετρώντας 3 δευτερόλεπτα.
Εκπνεύστε αργά από τα μύτη μετρώντας όσα δευτερόλεπτα και στην
εισπνοή (4 ή 6), και βγάλτε όλο τον αέρα έξω.
Επαναλάβετε μερικές φορές αλλά χωρίς να κουράσετε ιδιαίτερα τον 
εαυτό σας.
Τελειώνοντας κάντε και δύο αναπνοές καθαρισμού για να σας
ξεκουράσουν και να καθαρίσουν τους πνεύμονες.
Αναπνοή για το μυαλό
Καθαρίζει το μυαλό και το νευρικό σύστημα. Βοηθάει στο διάβασμα
και στην διαύγεια. Ειδκότερα αν την κάνετε πριν από το διάδασμα ή
και κατά τη διάρκειά του.
Καθήστε κανονικά όπως θέλετε αρκεί να έχετε μια άνετη θέση.
Πιέστε το αριστερό ρουθούνι με το μικρό σας δάχτυλο και εισπνεύστε 
από το δεξί ρουθούνι.
Απομακρύνετε το μικρό δάχτυολο και κλείστε το δεξί ρουθούνι  με τον
αντίχειρα. Εκπνεύστε από το αριστερό ρουθούνι.
Χωρίς να αλλάξετε θέση στα δάχτυλα εισπνεύστε από το αριστερό ρουθούνι.
Αλλάξτε δάχτυλα και εκπνεύστε από το δεξί.
Συνεχίστε το ίδιο όσες φορές νιώθετε ότι χρειάζεστε.
Κυκλική αναπνοή
Αυτή η αναπνοή είναι έντονη και μπορεί να δημιουργήσει διάφορες σωματικές ή συναισθηματικές αντιδράσεις. Ξεκινήστε την αφού πρώτα εξασκηθείτε 
στις προηγούμενες.
Αναπνέετε συνέχεια χωρίς σταμάτημα μεταξύ των αναπνοών.
Εισπνοή βαθιά όπως στην ρυθμική αναπνοή, απλά πιο έντονα.
Βίαιη εκπνοή στην οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το στόμα.
Χωρίς καθόλου σταμάτημα κατευθείαν εισπνεύστε και συνεχίστε τον
κύκλο όσο αντέχετε.
 


Σάββατο 7 Μαΐου 2011

3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κωφών. Το ταξίδι ξεκίνησε...


Πρώτη συγκέντρωση σήμερα για την Εθνική ομάδα μπάσκετ Κωφών εν’ όψη του παγκόσμιου πρωταθλήματος που θα πραγματοποιηθεί στο Παλέρμο της Σικελίας το Σεπτέμβριο. Με πολύ αισιοδοξία και όρεξη για δουλειά το προπονητικό team, Διονύσης Γαζής και Χρήστος Μάρδας, μαζί με τον φυσικοθεραπευτή Κων/νο Λώλη ξεκίνησαν τη προετοιμασία της ομάδας.
Η Ελλάδα είναι επικεφαλής του γκρουπ στον 3ο όμιλο και θα έχει αντιπάλους την Πολωνία, την Βενεζουέλα και την Σουηδία.
Επικεφαλής των τεσσάρων ομίλων τοποθετήθηκαν οι εθνικές ομάδες που βρίσκονται υψηλότερα στην βαθμολογία της διεθνούς επιτροπής Κωφών, σύμφωνα με τις επιδόσεις τους στις τελευταίες διοργανώσεις.

Αναλυτικά η κλήρωση για τους άνδρες:
Group A: Ιταλία, Ρωσία, Ισραήλ, Καναδάς
Group B: Λιθουανία, Ισπανία, Ουκρανία, Ταιπέι
Group C: ΕΛΛΑΔΑ, Πολωνία, Βενεζουέλα, Σουηδία
Group D: ΗΠΑ, Τουρκία, Σλοβενία, Ιαπωνία

ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Στο αντίστοιχο τουρνουά των γυναικών η Εθνική Ομάδα μπάσκετ κληρώθηκε στον Α' όμιλο, ο οποίος έχει πέντε ομάδες.

Αναλυτικά η κλήρωση:
A' Group: Ιταλία, Λευκορωσία, Σουηδία, Ιαπωνία, ΕΛΛΑΔΑ
B' Group: ΗΠΑ, Ρωσία, Λιθουανία, Ουκρανία.

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

" Έρευνα και Εφαρμογές στην Αθλητική Επιστήμη " Παρασκευή 6 - Κυριακή 8 Μαΐου 2011 Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Αθήνα

Τo Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο με στόχο τη συστηματική ανάδειξη και παρουσίαση των κύριων συνιστωσών της επιστημονικής έρευνας και πρακτικής στη σύγχρονη Αθλητική Επιστήμη.
Το Τμήμα μας συμπληρώνει φέτος 30 δημιουργικά χρόνια λειτουργίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο διάστημα αυτό, και παρά τις υλικοτεχνικές και οικονομικές δυσχέρειες, καθιέρωσε ένα πολυσχιδές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με μεγάλο αριθμό ειδικεύσεων και δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Η δραστηριότητα αυτή συνέβαλε στο να συγκροτηθεί σταδιακά μια ευρεία βάση στέρεου διδακτικού, ερευνητικού και επιστημονικού δυναμικού για την οργάνωση και επιτυχία του συνεδρίου.

Μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, νέοι ερευνητές, διδάσκοντες και πτυχιούχοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το συνέδριο και να υποβάλουν ποιοτικές επιστημονικές εργασίες για προφορική ή αναρτημένη παρουσίαση. Θα υπάρξουν στρογγυλές τράπεζες, κύριες εισηγήσεις σε ολομέλεια και επιλεγμένες εισηγήσεις προσκεκλημένων ερευνητών.

Το συνέδριο θα εστιάσει στην αναγκαιότητα σύζευξης της ερευνητικής τεκμηρίωσης με την πρακτική εφαρμογή. Κεντρική του φιλοσοφία είναι η "ερευνητική τεκμηρίωση ως βάση για την εύστοχη και αποδοτική επίλυση καίριων ζητημάτων της σύγχρονης Αθλητικής Επιστήμης". Τα ζητήματα αυτά θα αναπτυχθούν σε τρία κύρια ερευνητικά πεδία: Βιολογικό (ευρωστία, υγεία, διατροφή, φυσιολογία, κινησιολογία, φυσικοθεραπεία, εργομετρία, βιοχημεία, αθλητιατρική), Θεωρητικό (παιδαγωγική, ειδική φυσική αγωγή, ψυχολογία, ιστορία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία, θεσμοί, διοίκηση, χορολογία), Προπονητικό (επιδόσεις, προπονητική, τεχνική ανάλυση, μυϊκή ενδυνάμωση, γυμναστική, κλασικός αθλητισμός, ομαδικά αθλήματα, υγρός στίβος).

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

2ος ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαληρικού όρμου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων. Νικητής στον κύριο αγώνα του προγράμματος ο Κώστας Ρήγας με χρόνο 1:21.22 ενώ στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Άννα Στυλιανάκη με 1:35.07. Στον αγώνα τερμάτισαν 368 δρομείς ενώ συμμετείχαν και 17 ομάδες στη σκυταλοδρομία με νικητές τους ΄Γιώργο Σπηλιόπουλο και Γιάννη Μάρη.
Εκεί βρισκόμασταν και εμείς...
Σωματοθεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους με τη βοήθεια της σχολής Natural Health Science όπου έφερε τα κρεβάτια.