SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ''RAYNAUD''. ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ



Το σύνδρομο Raynaud είναι η κατάσταση κατά την οποία η κυκλοφορία του αίματος διακόπτεται ξαφνικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα δάκτυλα των ποδιών ή των χεριών και σπανιότερα στη περιοχή της μύτης και των αυτιών. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε σπασμό των μικρών αρτηριών των δακτύλων.
Συνήθως οι ασθενείς παραπονούνται για ευαισθησία στο κρύο το οποίο μπορεί και να ευθύνεται για το φαινόμενο. Ακόμα το stress, συναισθηματικές μεταπτώσεις, φάρμακα, ορμόνες και το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσουν σε σύνδρομο Raynaud.  Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου εμφανίζονται αλλαγές στο χρώμα του δέρματος (ωχρό ή μπλε), μούδιασμα και πόνος.
Υπάρχουν δύο είδη συνδρόμου Raynaud:
α) Πρωτοπαθής κατά την οποία δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία της νόσου.
β) Δευτεροπαθής κατά την οποία η νόσος σχετίζεται με άλλες παθήσεις ή εξωτερικές επιδράσεις. Προβλήματα με παθήσεις του συνδετικού ιστού, φάρμακα, επαγγελματικές παθήσεις και το σύνδρομο θωρακικής  εξόδου.(πηγή: αγγειοχειρουργική παρέμβαση).
Για να βοηθηθεί ο ασθενής πρέπει άμεσα να κόψει το κάπνισμα, να ασκείται συστηματικά  για να βελτιώσει τη κυκλοφορία του αίματος, να τρώει μικρά γεύματα και συχνά και να ντύνεται ζεστά (ζεστά γάντια και ζεστές κάλτσες).
Ο γιατρός μπορεί να δώσει φαρμακευτική αγωγή (αγγειοδιασταλτικά) και να φτάσει μέχρι το χειρουργείο με μία επέμβαση που λέγεται συμπαθεκτομή.
Οι παθήσεις εκείνες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το σύνδρομο ή να το επιδεινώσουν είναι:
1.      Σύνδρομο κραδασμού χεριού βραχίονα.
2.      Χιονίστρες.
3.      Ρευματοειδής αρθριτιδα.
4.      Συστηματικός ερυθηματώδης  λύκος.
5.      Ερυθρομελαλγία.
6.      Φάρμακα.
πηγή: αγγειοχειρουργική παρέμβαση.
Εδώ τίθεται το ερώτημα αν οι συμπληρωματικές τεχνικές και συγκεκριμένα η Ρεφλεξολογία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη κατάσταση…
Σκεπτόμενος ότι το σύνδρομο Raynaud  προσβάλει τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών καθώς και τα αυτιά σε κάποιες περιπτώσεις με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ρεφλεξολογία θα μπορούσε να βοηθήσει συμπληρωματικά.
Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή τη περίπτωση θα έδινα στις τεχνικές χαλάρωσης οι οποίες θα ξεπερνούσαν κατά πολύ το συνηθισμένο χρόνο εφαρμογής τους. Η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος μέσω της τριβής είναι δεδομένη και μπορεί να θεωρηθεί ευεργετική.
Αντανακλαστικά σημεία πίεσης:
  1. Υπόφυση.
  2. Ηλιακό πλέγμα.
  3. Νεφρά.
  4. Επινεφρίδια.
  5. Καρδιά.
  6. Βοηθητικό σημείο του κυκλοφορικού.
  7. Σημείο εξισορρόπησης της πίεσης του αίματος.
  8. Νευρικές συζυγίες Α6-Α7-Θ1 (κερκιδικό, ωλένιο και μέσω νεύρο) για το χέρι.
  9. Νευρικές συζυγίες  Ο4-Ο5-Ι1 (κοινό περονιαίο και κνημιαίο νεύρο) για το ποδι.
   Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά στο σύνδρομο Raynaud αλλά φυσικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την ιατρική παρέμβαση.  



ΚΩΝ/ΝΟΣ Δ. ΛΩΛΗΣ
Φυσ/της-Ειδ. Κιν/της-Ρεφλεξολόγος-
Ηλεκτροβελονιστής-Balance Taping Practitioner.
Μέλος του Σ.Ε.Ρ. και του Π.Ε.Σ.Ρ.
Συνεργάτης κέντρου αποθεραπείας ‘’ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ’’

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ρ 1992 10η ΗΜΕΡΙΔΑ


                        
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στην 10η Ημερίδα Ρεφλεξολογίας και στην κοπή της πίτας, που θα γίνει την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011, στο ξενοδοχείο Park hotel, Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Αθήνα. Το θέμα της Ημερίδας είναι «Η εφαρμογή της Ρεφλεξολογίας συνδυαστικά με άλλες Ολιστικές Μεθόδους και Προσεγγίσεις »
Ομιλητές:
·       Γιάτση Ιωάννα, Χειρούργος Οδοντίατρος, Ρεφλεξολόγος
·      Δούλαλας Αθανάσιος, Ιατρός Καρδιολόγος. Διδ. Ιατρικής σχολής, τακτικό μέλος ελληνικής εταιρίας ομοιοπαθητικής Ιατρικής.
·      Καραλοϊζος  Λάζαρος, Πυρηνικός Ιατρική, ομοιοπαθητικός, βελονισμός, Ρεφλεξολογία.
·      Κυριακίδης Μιχάλης Ρεφλεξολόγος, Πτυχιούχος Ιατρικής, Φυσιοθεραπευτής (Πρόεδρος Σ.Ε.Ρ. & Π.Ε.Σ.Ρ.)
·      Μούζαρου Αγγελική MD, DiHom  Ειδ/νη Καρδιολογίας Καρδιολογική Κλινική Νοσοκομείο "ΚΑΤ" Υπεύθυνη τμήματος Έρευνας Universal Studies of Health and Business, Επίσημο μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού CAMbrella 

Ώρα προσέλευσης : 09:30
Ώρα έναρξης : 10:00 
Ώρα λήξης : 15:00

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα γίνει η κοπή της πίτας και θα προσφερθεί cocktail.

Τιμή συμμετοχής 30 €

 
Πρόγραμμα 10ης Ημερίδας

Θέμα : «Η εφαρμογή της Ρεφλεξολογίας συνδυαστικά με άλλες Ολιστικές Μεθόδους και Προσεγγίσεις »

09:30               Προσέλευση.

10:00-10:15    Κυριακίδης Μ., Πρόεδρος Σ.Ε.Ρ., Χαιρετισμός – Εισαγωγή και ενημέρωση.

10:15-10:45    Γιάτση Ιωάννα, Χειρούργος Οδοντίατρος, Ρεφλεξολόγος, με θέμα: «Βιβλιογραφική μελέτη της σχέσης των δοντιών, ως αντανακλαστικά σημεία, με την ομαλή λειτουργία των ανθρωπίνων οργάνων και συστημάτων. Παρουσίαση κλινικών περιστατικών».

10:50–11:50    Δούλαλας Αθανάσιος, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, με θέμα: «Ομοιοπαθητική και ρεφλεξολογία. Ιατρικές "αντενδείξεις" στη ρεφλεξολογία."»

12:00-12:30    Διάλειμμα

12:30-13:10    Καραλοίζος Λάζαρος, Πυρηνικός Ιατρική, ομοιοπαθητικός, βελονισμός, Ρεφλεξολογία, με θέμα : «Η θέση της ρεφλεξολογίας στον Δυτικό κόσμο συγκριτικά με άλλες εναλλακτικές θεραπείες αλλά και με την συμβατική Ιατρική»

13:15-13:45    Μούζαρου Αγγελική, MD, DiHom  Ειδ/νη Καρδιολογίας Καρδιολογική Κλινική Νοσοκομείο "ΚΑΤ" Υπεύθυνη τμήματος Έρευνας Universal Studies of Health and Business, Επίσημο μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού CAMbrella, με θέμα : «Integrative Medicine, ένας καινούριος δρόμος που προτείνει την συνεργασία της εναλλακτικής και συμπληρωματικής θεραπευτικής με την κλασσική ιατρική θεραπευτική».

13:45-14:15    Κυριακίδης Μιχάλης, Ρεφλεξολόγος, Πτυχιούχος Ιατρικής, Φυσιοθεραπευτής (Πρόεδρος Σ.Ε.Ρ.), με θέμα : «Η θετική επίδραση και η δημιουργική συνεργασία της Ρεφλεξολογίας με όλες τις μεθόδους».

14:15-14:30   Κοπή της πίτας
                        Κλήρωση δώρων

14:30-15:30    ΜΠΟΥΦΕΣ
 




Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ PART 2

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ1: http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.physioscience.gr%2Fpdfs%2FPROGRAMME-PHYSIO_SCIENCE_SEMINARS.pdf&h=06f58KSaGHvbdnS-7epAknOyOYw

ΣΕΜΕΝΑΡΙΟ 2:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» Ν.Π.Δ.Δ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1884

ΥΠΗΡΕΣΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
ΤΗΛ. 1215

ΑΘΗΝΑ 10/1/2011

Ανακοίνωση
Καλείσθε την Πέμπτη 13/1/2011 και από 09.00-11.00 στο Δώμα του Νοσοκομείου, σε επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνει ο κλάδος μας, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων.
Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο κ. Heiko Van Vliet, υπεύθυνος εκπαίδευσης της Compex (Ελβετία), ο οποίος θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Ηλεκτροθεραπείας και ειδικότερα της Ηλεκτροδιέγερσης.

Σταύρος Σταθόπουλος
Υπεύθυνος Φυσιοθεραπευτών

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Δύο πολύ ενδιαφέροντα σεμινάρια έχει να μας παρουσιάσει η σχολή Natural Health Sience...
1ο σεμινάριο: μάλαξη και διατάσεις ΟΜΣΣ
http://www.nhs.gr/el/component/lessons/?id=67&lsid=145

2ο σεμινάριο: μάλαξη με στοιχεία Π.Κ.Ι. και Μεσημβρινών
http://www.nhs.gr/el/component/lessons/?id=22&lsid=167

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Kinesiology - an integrated approach for complementary therapists.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο διάβασα στο PositiveHealth σχετικά με την ολιστική προσέγγιση της Κινησιολογίας και πώς αυτή μπορεί να συνδυαστεί με εναλλακτικές θεραπείες. Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε και εσείς στο παρακάτω link


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΠΗΓΗ: http://www.ageofbasketball.net

 Υπολογίζεται ότι 10% των παιδιών και 5% των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν κάποιας βαρύτητας ασθματική διαταραχή. Ο κίνδυνος να εκδηλωθούν τα συμπτώματα του άσθματος ή να εμφανιστεί μία κρίση είναι υψηλότερος κατά την άσκηση. Τι ακριβώς είναι, όμως, το άσθμα; Πότε εκδηλώνεται και με ποιο τρόπο; Πώς μπορούμε να το διαγνώσουμε ή να το αντιμετωπίσουμε; Και, κυρίως, τι περιορισμούς θέτει στην άθληση;
 Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή των βρόγχων στην οποία προκαλείται απόφραξη, συχνά αναστρέψιμη, των αεραγωγών. Η απόφραξη αυτή μπορεί να είναι αυτόματα αναστρέψιμη ή μετά από φαρμακευτική αγωγή. Φαίνεται ότι υπάρχει γενετικό υπόστρωμα που προδιαθέτει την εμφάνιση του άσθματος αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες που προκαλούν τη γένεση των συμπτωμάτων και έκλυση των παροξυσμών.
 
Εκλυτικοί παράγοντες μπορούν να είναι η άσκηση, κάποια λοίμωξη, ο κρύος και ο ξηρός αέρας, οι περιβαλλοντικοί ρύποι όπως ο καπνός του τσιγάρου, το διοξείδιο του θείου και το οξείδιο του αζώτου, η ασπιρίνη ή κάποιο αλλεργιογόνο στον επαγγελματικό χώρο.

Τα συμπτώματα του άσθματος είναι δύσπνοια, συριγμός, βήχας και αίσθημα σύσφιξης ή βάρους στο στήθος. Τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά για το άσθμα, μπορεί όμως να επιτείνονται τη νύχτα ή μετά από άσκηση ή λοίμωξη και συχνά εμφανίζουν εποχιακή κατανομή.
AΣΘΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ AΣΚΗΣΗ
Συχνά αναφέρεται βήχας μη παραγωγικός ο οποίος εμφανίζεται μετά από 6-8 λεπτά ή κατά τη διάρκεια της άσκησης με μέγιστη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας 15 λεπτά περίπου αφού ξεκινήσει η άσκηση.
Για να προκληθεί η παραπάνω κατάσταση η ένταση της άσκησης πρέπει να ξεπερνά το 80% της καρδιακής συχνότητας ενώ η μικρή και μέτριας διάρκειας άσκηση με διαλείμματα καθώς και η άσκηση σε κλειστό χώρο μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος.
Για παράδειγμα, αθλήματα στα οποία μπορεί να εμφανιστεί άσθμα είναι συχνότερα το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, η ποδηλασία, ο δρόμος των μεγάλων αποστάσεων καθώς και αθλήματα στα οποία οι αθλητές εκτίθενται στο κρύο όπως χόκεϊ πάγου, παγοδρομίες κ.τ.λ.
Το άσθμα μετά από άσκηση είναι πολύ συχνό σε άτομα που πάσχουν κυρίως από χρόνιο άσθμα καθώς και από αλλεργική ρινίτιδα και ατοπική δερματίτιδα. Για το λόγο αυτό πρέπει σε ασθενείς με άσθμα μετά από άσκηση να γίνει έλεγχος για αλλεργίες, έλεγχος της ρινικής κοιλότητας για ρινικούς πολύποδες και έλεγχος του δέρματος για εκζέματα. Επιπλέον, είναι σημαντικός ο έλεγχος της καρδιάς για την αποκάλυψη ενδεχόμενων αρρυθμιών, φυσημάτων και ο έλεγχος των πνευμόνων για την παρουσία συριγμού ο οποίος εάν ακούγεται σε ηρεμία συνηγορεί υπέρ του χρόνιου άσθματος. Στην πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων οι δοκιμασίες αυτές σε πάσχοντες από άσθμα μετά από άσκηση είναι φυσιολογικές.
Το πιο αξιόπιστο τεστ πιθανώς για τη διάγνωση της νόσου είναι η σπιρομέτρηση πριν και μετά την άσκηση του αθλητή. Κατά την σπιρομέτρηση ο ασθενής φυσάει και μετράται ο μέγιστος εκπνεόμενος όγκος αέρα στο πρώτο δευτερόλεπτο FEV1 (Forced Expiratory Volume/1 sec) και η μέγιστη εκπνευστική ροή (PEFR). Πριν την άσκηση ο FEV1 πρέπει να κυμαίνεται στα φυσιολογικά όρια ενώ μετά την άσκηση εάν ο FEV1 μειωθεί κατά 15% και η PEFR κατά 12-15% σε σχέση με τα προ της άσκησης επίπεδα τότε η δοκιμασία για άσθμα μετά την άσκηση θεωρείται θετική.
ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Οι αθλητές που παρουσιάζουν άσθμα μετά από άσκηση θα ήταν καλό να προτιμούν να αθλούνται εκτιθέμενοι σε καθαρό και υγρό αέρα και να το χειμώνα να γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους ώστε αποφεύγουν την έκθεση στο κρύο. Διαφορετικά είναι αναγκαίο να καλυφθεί το στόμα και η μύτη με ένα μαντήλι ή μια μάσκα αναπνοής (βλ. εικόνα) για να θερμανθεί και να υγρανθεί ο αέρας που αναπνέουν. Επίσης, συστήνεται προθέρμανση 15 λεπτών πριν από την άσκηση και να αποφεύγεται η απότομη διακοπή της άσκησης. Η άσκηση πρέπει να αποφεύγεται τις ημέρες που ο αθλητής παρουσιάζει έξαρση ρινίτιδας ή αλλεργιών και ιγμορίτιδας. Εύλογη θα ήταν επιπλέον η επιλογή αθλημάτων στα οποία η εμφάνιση του άσθματος είναι πιο σπάνια όπως κολύμβηση σε κλειστή πισίνα, περπάτημα, τέννις, βόλεϊ, πολεμικές τέχνες, άρση βαρών, μπέιζμπολ κ.λ.π.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Προληπτικά φάρμακα είναι οι β2 διεγέρτες βραχείας δράσης (π.χ. Αerolin) τα οποία όταν δίνονται πριν από 30 λεπτά από την άσκηση αποτρέπουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων σε ποσοστό 90%. Οι αθλητές πρέπει να φέρουν σπρέι ταχείας δράσης β2 διεγέρτες ώστε να ανακουφίσουν τα συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιάσουν κατά την άσκηση, αφού βέβαια το συστήσει ο ιατρός τους. Οι προπονητές θα πρέπει να γνωρίζουν για την ύπαρξη του άσθματος μετά από άσκηση των αθλητών τους και ποια φαρμακευτική αγωγή αυτοί ακολουθούν ενώ ο επιβλέπων ιατρός να είναι ενήμερος του είδους της άσκησης που κάνει ο αθλητής. Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται γενικά για την αντιμετώπιση του άσθματος είναι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, το Ο2, η χρωμογλυκίνη, νεδοκρομίλη, η θεοφυλλίνη ή οι ανταγωνιστές λευκοτριενίων. Ο ασθενής σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό του ώστε να του δώσει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τον τύπο του άσθματος και των αιτιών αυτού.
Εάν τα συμπτώματα του άσθματος ελέγχονται καλά μέσω των μέτρων χωρίς φάρμακα και των κατάλληλων προληπτικών φαρμάκων, το άσθμα μετά από άσκηση δεν περιορίζει την επίδοση της άσκησης.

Φωτεινή Κουσαθανά, ιατρός