SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

SPORTS THERAPY LOLIS KOSTAS

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΣΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ, ΣΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.


Ο αιφνίδιος θάνατος σε αθλούμενους είναι ένα τραγικό συμβάν το οποίο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, λόγω ποικίλων αδιάγνωστων προβλημάτων υγείας. Η συχνότητα των θανάτων αυτών δείχνει να αυξάνει τόσο διότι προάγεται ο μαζικός αθλητισμός, όσο και γιατί οι συμπεριφορά και οι μέθοδοι που ακολουθούν οι αθλούμενοι εμπεριέχουν κινδύνους.
Το ποσοστό των θανάτων σε αθλούμενους καταδεικνύει, επίσης και τη σοβαρότητα- υπευθυνότητα, με την οποία η πολιτεία περιβάλλει το μαζικό και επαγγελματικό αθλητισμό και αυτό διότι ακολουθώντας προγράμματα προληπτικών ελέγχων, με ιατρικές εξετάσεις σε αθλούμενους είναι δυνατόν να προλάβουν την πλειονότητα των θανατηφόρων περιστατικών. Ο πληθυσμός, όμως, που αθλείται είναι στη πραγματικότητα τεράστιος και μεταβαλλόμενος έτσι ώστε να καθιστά ¨ασύμφορο¨ οποιοδήποτε προληπτικό έλεγχο του. Συνεπώς το βάρος πέφτει στη προσωπική πρωτοβουλία κάθε αθλούμενου, να τελέσει ιατρικές εξετάσεις οι οποίες θα είναι ικανές να του αποκαλύψουν ένα πιθανό πρόβλημα.
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες αιφνιδίου θανάτου είναι καρδιαγγειακές ανωμαλίες. Οι περισσότεροι θάνατοι στις ΗΠΑ σε αθλητές <35 ετών οφείλονται σε διάφορες εκ γενετής καρδιαγγειακές ανωμαλίες. Μεταξύ αυτών η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι η πιο σημαντική αιτία, προκαλώντας το 1/3 των θανάτων. Ακολουθεί η συγγενείς ανωμαλίες της στεφανιαίας αρτηρίας, ιδιαίτερα της έκτοπης εκφυσής της. Στις ΗΠΑ οι παραπάνω ανωμαλίες προκαλούν θανάτους κυρίως σε αθλητές του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου, αθλήματα που απαιτούν μεγάλη ένταση φυσικής δραστηριότητας.
Αθλητές σε μεγαλύτερη ηλικία, μεταξύ 35 και 40 ετών παρουσιάζουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, και είναι κυρίως θιασώτες των ατομικών αθλημάτων, όπως δρόμοι μεγάλων αποστάσεων. Η πλειονότητα των θανάτων σε αυτούς τους μεσήλικες αθλητές οφείλεται σε αδιάγνωστη στεφανιαία νόσο.
Εκτός όμως από τα προβλήματα καρδιάς υπάρχουν και άλλα παθολογικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν θανάτους, για τα οποία επίσης θα πρέπει να υπάρχει προληπτικός έλεγχος σε αθλούμενους.
Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι ένας σημαντικός κίνδυνος ο οποίος φαίνεται να μην είναι και τόσο ασυνήθιστος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για μια κληρονομούμενη πάθηση και για αυτό όποτε εκδηλώνεται ένα περιστατικό σε μια οικογένεια, θα πρέπει να ελέγχονται τα υπόλοιπα μέλη της.
Το βρογχικό άσθμα είναι μια συνηθισμένη ασθένεια η οποία μερικές φορές να μην έχει διαγνωσθεί εγκαίρως λόγω της πιθανούς ήπιας εικόνας του. Οι απαιτήσεις όμως της άσκησης μπορούν να μεγεθύνουν το πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο αυτόματος πνευμοθώρακας είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, όπου συμβαίνει μετά το σπάσιμο φυσαλίδων που υπάρχουν στον πνεύμονα κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Επίσης το στίγμα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό κατά την έντονη κόπωση.
Σημαντική είναι και η επίπτωση της θερμοπληξίας η οποία συμβαίνει ιδίως τους θερινούς μήνες σε έντονα αθλούμενους η οποία μπορεί να προκαλέσει ανακοπή καρδιάς σε απρόβλεπτο χρόνο λόγω ηλεκτρολυτικών διαταραχών.
Τέλος ένα μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει και για τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων και αναβολικών, καθώς η ποιότητα και η ταυτότητα αυτών των προϊόντων δεν είναι συνήθως γνωστή και εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Πάντως έχουν ενοχοποιηθεί ουκ ολίγες φορές για θανατηφόρα περιστατικά σε αθλούμενους.

ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΤΟΥΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ
Όποια άτομα παρουσίασαν στο παρελθόν ή παρουσιάζουν, ανεξαρτήτως ηλικίας, ένα από τα παρακάτω συμπτώματα επιβάλλεται να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, πριν ασχοληθούν με τον αθλητισμό.
1. θωρακικό πόνο ή δυσφορία
2. τάση για λιποθυμία ή λιποθυμικό επεισόδιο
3. ανεξήγητη δύσπνοια ή κόπωση κατά την άσκηση
4. καρδιακό φύσημα
5. ανεβασμένη αρτηριακή πίεση
6. πρόωρος θάνατος από καρδιακό επεισόδιο σε ένα ή περισσότερους συγγενείς κάτω των 50 ετών
7. καρδιακό πρόβλημα σε στενό συγγενή κάτω των 50 ετών
8. προβλήματα σε μέλη της οικογενείας, όπως υπερτροφική ή διατατική μυοκαρδιοπάθεια, σύνδρομο μακρύ QT, MARFAN, άλλες σημαντικές αρρυθμίες,
9. εγκεφαλικό ανεύρυσμα σε μέλος της οικογενείας.
Οι υπόλοιποι που δεν παρουσιάζουν ένα από τα παραπάνω συμπτώματα δεν σημαίνει ότι δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, απλώς αποκλείονται από τον προληπτικό έλεγχο χάριν οικονομίας, διότι το κόστος της διερεύνησης δεν συνάδει με την πιθανότητα αποκάλυψης ενός σημαντικού προβλήματος. Η ευθύνη όμως είναι προσωπική του κάθε αθλούμενου.
Το είδος των εξετάσεων ποικίλει και πρέπει να γίνονται στοχευμένα σε κάθε αθλούμενο. Γι αυτό είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού.

Του Στρατιωτικού Ιατρού Ειδικού Παθολόγου Δρ. Ρηγόπουλου Δημήτριου

Η αποτροπή βίαιων συμπεριφορών στον αθλητισμό

Η αποτροπή βίαιων συμπεριφορών στον αθλητισμό

ΟΜΙΛΙΕΣ 6ης ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΤΟ ΙΑΣΙΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
OMIΛΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010:
1. 11.00-12.00 «ΔΙΑΤΡΟΦΗ- ΑΣΚΗΣΗ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» ομιλήτρια Γιώτα Μίαρη- Κλινική διατροφολόγος
2. 12.00-13.00 «ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ» ομιλήτρια Christine Maloney- Φυσιοπαθητικός
3. 13.00-14.00 « ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΕΓ...ΓΙΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ» ομιλήτρια Έλενα Πανταζοπούλου – Ψυχολόγος
4. 14.00-15.00 «ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ» ομιλήτρια Γεωργία Κομπορόζου- Ομοιοπαθητικός
5. 15.00-16.00 «AURA SOMA ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» ομιλήτρια Μαρία Μελισσιώτη – Σύμβουλος AURA SOMA
6. 16.00-17.00 «ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ» ομιλητής Ευάγγελος Μουστακάκης- Καρδιολόγος –Ειδικός Ιατρικούς Βελονισμού
7. 17.00-18.00 “ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΙΔΙΟΜΟΣΧΕΥΜΑ(ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ) ομιλητής Κώστας Λώλης – Φυσικοθεραπευτής- Ρεφλεξολόγος- Ηλεκτροβελονιστής.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ



Bannerman RH, The World Health Organisation Viewpoint on Acupuncture, Am. J. Acupuncture, 8, 1990, 231-
Ανώτερο αναπνευστικό Οξεία ιγμορίτις
Οξεία ρινίτις
Κοινό κρυολόγημα
Οξεία Αμυγδαλίτις
Αλλεργίες
Παθήσεις στοματικής κοιλ. Πονόδοντος
Ουλίτις
Οξεία φαρυγγίτις
Χρονία φαρυγγίτις
Νευρολογικές παθήσεις Κεφαλαλγίες - ημικρανία
Νευραλγία τριδύμου
Πάρεση προσωπικού
Πάρεση μετά από ΑΕΕ
Σύνδρομο Menier
Νευρογενή ουροδόχο κύστη
Νυχτερινή ενούρηση
Αναπνευστικό σύστημα Οξεία βρογχίτις
Βρογχικό άσθμα
Αλλεργίες
Υπεραντιδραστικότητα
των βρόγχων
Παθήσεις Γαστρεντερικές Σπασμός οισοφάγου
Λόξιγκας
Οξεία και χρόνια γαστρίτις
Υπερδραστηριότητα στομάχου
Χρόνιο δωδεκαδακτυλικό έλκος
Οξύ δωδεκαδακτυλικό έλκος
Οξεία και χρόνια κολίτις
Δυσκοιλιότητα, Διάρροια
Μυοσκελετικά νοσήματα Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο
Περιαρθρίτις ώμου,
Παγωμένος ώμος,
Επικονδυλίτις
Ισχιαλγία, Οσφυαλγία
Οστεοαρθρίτιδες
Yuan-Chi Lin, Acupuncture, IASP (International Association for the Study of Pain) newsletter, May/June, 1994.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2010 24-25 ΣΕΠΤΕΜΡΙΟΥ

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από τους δυσκολότερους αλλά και πιο ικανοποιητικούς αγώνες υπέρ-αποστάσεων στον κόσμο χάριν και στο ιστορικό του υπόβαθρο.

http://www.spartathlon.gr/indexGR.php

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Το σημαντικότερο στους επαγγελματίες αθλητές για να κατακτήσουν την μέγιστη επίδοση, είναι η ισορροπία, δηλαδή η βέλτιστη συνεργασία ανάμεσα στα διαφορετικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Οι μύες του ανθρώπινου σώματος διανέμονται σε ομάδες. Κάθε μυϊκή ομάδα ισορροπείται από άλλη μυϊκή ομάδα. Όταν δηλαδή η μια ομάδα συσπάται η άλλη χαλαρώνει. Οι  συνετοί αθλητές γυμνάζουν όλες τις μυϊκές ομάδες έτσι ώστε να μην κυριαρχεί κάποια από αυτές. Η μέγιστη ισορροπία προκύπτει από την αρμονική λειτουργία όλων των μυϊκών ομάδων.
Οι αθλητές επίσης γνωρίζουν πως ο ρυθμός άθλησης δεν πρέπει να είναι καθημερινός. Οι επαγγελματίες αθλητές εναλλάσσουν περιόδους σκληρής άσκησης , με περιόδους χαλάρωσης επειδή η προπόνηση είναι στρεσογόνος. Άλλωστε οι αθλητές γνωρίζουν πως δεν είναι σωστό να φέρνουν το σώμα τους συχνά στα όριά του. Ο ανταγωνισμός προϋποθέτει ισορροπία έως ότου ο αθλητής πλεονεκτήσει έναντι του αντιπάλου του. Η ισορροπία είναι επίσης σημαντική στα ομαδικά αθλήματα. Η κοινή ορολογία είναι συνεργασία, αλλά αν αναλυθεί ο όρος καταλήγουμε στην ισορροπία. Η ισορροπία στον αθλητισμό περιλαμβάνει πνευματική, συναισθηματική και σωματική ισορροπία. Ο ψύχραιμος αθλητής πλεονεκτεί των αντιπάλων του.

Κάνοντας ο αθλητής ρεφλεξολογία μαζί με την προπόνηση έχει το πλεονέκτημα της ισορροπίας μαζί με την δύναμη. Οι αθλητές που κάνουν ρεφλεξολογία παίζουν καλύτερα στα ομαδικά αθλήματα, βελτιώνουν τις χρονικές τους επιδόσεις, συγκεντρώνονται ευκολότερα , και όταν τραυματίζονται αναρρώνουν και επιστρέφουν στον αγωνιστικό χώρο σε πολύ συντομότερο χρόνο.
Οι αθλητές δεν πρέπει να κάνουν ρεφλεξολογία την ημέρα του αγώνα γιατί χαλαρώνουν. Συνήθως πριν τον αγώνα οι αθλητές επιθυμούν να βρίσκονται σε ένταση. Το φρόνιμο είναι η ρεφλεξολογική συνεδρία να γίνεται δύο ημέρες πριν τον αγώνα. Αξιοσημείωτο είναι πως τόσο πριν όσο και μετά τον αγώνα αισθάνονται πολύ λιγότερη κούραση, κοιμούνται καλύτερα και νοιώθουν πως έχουν περισσή ενέργεια. Συμπερασματικά η ρεφλεξολογία είναι ο εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος να διατηρηθεί η ισορροπία του σώματος και να εξασφαλιστεί η ενέργεια για τις αθλητικές δραστηριότητες.
Η επιστημονική εξήγηση της δράσης της ρεφλεξολογίας δίνεται με την φυσιολογία.
Το νευρικό σύστημα ελέγχει τις περισσότερες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένης και της κίνησης. Αυτό το πετυχαίνει με την δημιουργία ηλεκτρικών ώσεων που μεταφέρονται με τα νευρικά κύτταρα που ονομάζονται νεύρα. Η νευρική διέγερση ενός συγκεκριμένου ιστού σηματοδοτεί την αρχή μιας αντίδρασης που είναι χαρακτηριστική για τον ιστό αυτό. Η νευρική διέγερση του επινεφριδίου για παράδειγμα μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση αδρεναλίνης στο αίμα. Με την ρεφλεξολογία διεγείρονται τα μυϊκά κύτταρα, δημιουργείται σύσπαση και συνεπώς κίνηση.
Η ηλεκτρική ώση μπορεί να προέρχεται από ένα συγκεκριμένο νεύρο στον εγκέφαλο που ελέγχει τους μυς. Κατόπιν αυτή η διέγερση περνά κατά μήκος του νεύρου μέσα στην σπονδυλική στήλη όπου εκεί επικοινωνεί με κάποιο άλλο νεύρο. Εκεί δημιουργείται μια ηλεκτρική ώση η οποία με την σειρά της επικοινωνεί με ορισμένες μυϊκές ίνες μέσα σε κάποιο μεγάλο μύα και δημιουργείται μυϊκή σύσπαση.
Ο έλεγχος της κίνησης και ιδιαίτερα των σύνθετων κινήσεων που συναντώνται στα περισσότερα αθλήματα δεν είναι τόσο απλός. Το κεντρικό νευρικό σύστημα συμπεριλαμβανόμενων και αρκετών περιοχών του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης λειτουργεί πιο γρήγορα και από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παίρνει πληροφορίες, τις αναλύει και δημιουργεί τις προϋποθέσεις απόδοσης.
Κατά την διάρκεια των περισσότερων αγωνισμάτων το κεντρικό νευρικό σύστημα λαμβάνει πολλές πληροφορίες από τους διάφορους υποδοχείς του οργανισμού συμπεριλαμβανομένων των ματιών, των αυτιών, των μυών και των αρθρώσεων. Το κεντρικό νευρικό σύστημα επεξεργάζεται γρήγορα αυτήν την πληροφορία και δημιουργεί μια ώση στους μυς για ανάλογη κίνηση. Το νευρικό σύστημα όχι μόνο ελέγχει τους μυς που επιστρατεύονται για μια συγκεκριμένη αθλητική επιδεξιότητα, αλλά ελέγχει επίσης και την ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται στους μύες, καθώς και πόσο γρήγορα γίνεται η απελευθέρωσή της. Η ουσία είναι ότι τα νευρικά κύτταρα που υπάρχουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα εξυπηρετούν συγκεκριμένα μυϊκά κύτταρα. Μερικά επικοινωνούν με τις νευρικές ίνες ταχείας συστολής, άλλα με μυϊκές ίνες βραδείας συστολής. Ασφαλώς η ενεργοποίηση των ινών αυτών θα δημιουργήσει γρήγορη ή βραδεία μυϊκή σύσπαση.
Το νευρικό σύστημα είναι σημαντικό για τον έλεγχο παραγωγής της ενέργειας, με την έννοια ότι βοηθάει στον έλεγχο των μηχανισμών τροφοδοσίας και υποστήριξης των μυϊκών κυττάρων. Για παράδειγμα το νευρικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην παροχή περισσότερου αίματος στους ενεργοποιημένους μυς κατά την άσκηση, όπως είναι οι μύες του μηρού στην ποδηλασία, ανοίγοντας τα τριχοειδή αγγεία των μυών αυτών. Το νευρικό σύστημα μπορεί επίσης να διεγείρει ορισμένους αδένες στον οργανισμό, για την έκκριση ορμονών στο αίμα, το οποίο κατόπιν μπορεί να διευκολύνει την τροφοδοσία και την παραγωγή ενέργειας στα μυϊκά κύτταρα. Μια σημαντική ορμόνη που λανθασμένα πολλοί αθλητές παίρνουν σε σκευάσματα για να βελτιώσουν την απόδοσή τους είναι η αδρεναλίνη.
Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το νευρικό σύστημα που είναι ο ελεγκτής της ανθρώπινης κίνησης, πρέπει να λειτουργεί κατάλληλα ώστε να επιτευχθεί η ιδανική απόδοση. Κάθε διαταραχή της λειτουργίας αυτής, όπως η υπερβολική νευρικότητα μπορεί να μειώσει την απόδοση του αθλητή.
Η ρεφλεξολογία είναι ένα εργογενές βοήθημα στον αθλητή με σκοπό την ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος για καλύτερη αθλητική απόδοση. Διεγείρει το νευρικό σύστημα για να αυξηθεί ο ρυθμός παραγωγής ενέργειας και να μειώσει το αίσθημα της κούρασης. Σκοπός της ρεφλεξολογίας επίσης είναι να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση φυσιολογικού ή ψυχολογικού κάματου στους αθλητές, να αυξήσει την ποσότητα του μυϊκού ιστού, να αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής ενέργειας μέσα στον μύ, να αυξήσει την ενεργειακή τροφοδοσία στους μύες για μεγαλύτερη διάρκεια, να βελτιώσει την παροχή αποθεμάτων ενέργειας στους μύες, να αποτρέψει την συγκέντρωση ουσιών στο σώμα που παρεμποδίζουν την ιδανική παραγωγή ενέργειας και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της κίνησης. Το νευρικό σύστημα χωρίζεται σε δύο κλάδους το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό σύστημα. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιεί τα περισσότερα συστήματα του σώματος. Η πρώτη απάντηση αυτής της ενεργοποίησης είναι η ορμονική έκκριση. Όταν το ορμονικό σύστημα αντιλαμβάνεται κίνδυνο προκαλεί την έντονη έκκριση των αδρενεργικών ορμονών (που βρίσκονται στα επινεφρίδια) δηλαδή της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης. Αυτές οι δύο ορμόνες διεγείρουν όλα τα όργανα του σώματος. Η απάντηση αυτής της ολικής διέγερσης είναι πάντοτε η ίδια δηλαδή η έκκριση κορτικοστεροειδών ορμονών που με την σειρά τους ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα αυξάνεται η τροφοδότηση αίματος στον εγκέφαλο που βελτιώνει την κρίση και την ορθή λήψη των αποφάσεων. Η καρδιά επιταχύνει τους κτύπους της και απελευθερώνονται στο αίμα σάκχαρα και λιπίδια τα οποία θα προμηθεύσουν περισσότερη ενέργεια. Περισσότερο αίμα στέλνεται επίσης στους μύες. Η αναπνοή βελτιώνεται καθώς οι βρόγχοι χαλαρώνουν. Τα αγγεία σε άλλα σημεία όπως οι μύες διατείνονται και σε άλλα συσφίγγονται όπως στο δέρμα, στο στομάχι και στο έντερο.
Αν φυσικά ο άνθρωπος βρίσκεται συνεχώς κάτω από καταστάσεις στρες όπως οι αθλητές, γίνεται πιο δύσκολο να ενεργοποιηθεί το παρασυμπαθητικό σύστημα που θα χαλαρώσει το σώμα. Αυτόν ακριβώς τον ρόλο παίζει η ρεφλεξολογία η οποία όχι μόνο προκαλεί χαλάρωση από την κούραση και το στρες αλλά δυναμώνει το σώμα και προστατεύει από τις αρρώστιες.


DR. ΛΑΖΑΡΟΣ  ΚΑΡΑΛΟΙΖΟΣ

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Applied Lower Limb Biomechanics - Advanced Module

Η OrthoTek/Revolutionary Orthopedics προτίθεται να διοργανώσει το πολυπόθητο
προχωρημένο workshop (Advanced Module) στα Εφαρμοσμένα Εμβιομηχανικά Κάτω
Άκρου με καθηγητή το γνωστό ποδίατρο Dr. Abbie Najjarine, ο οποίος τυγχάνει να είναι
και ο εφευρέτης/κατασκευαστής των υλικών που όλοι χρησιμοποιούμε μετά το Basic
2ήμερο Σεμινάριο.
...
Η μοναδική προτεινόμενη ημερομηνία είναι 13-14 Νοεμβρίου, μιας και ο Dr. Najjarine είναι
fully booked μέχρι και το καλοκαίρι του 2011 για σεμινάρια σε Ασία και Αυστραλία.
Δικαίωμα συμμετοχής στο workshop έχουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν παρακολουθήσει το
πρώτο σεμινάριο και ασχολούνται ενεργά με την διαμόρφωση ορθωτικών
πελμάτων.

Σε αυτό το 2ήμερο workshop o Dr. Najjarine θα παρουσιάσει τη κλινική προσέγγιση που
φέρει την προσωπική του σφραγίδα παγκοσμίως:
• την αξιολόγηση των ανατομικών συστροφών των οστών της κνήμης & μηρού με τη
χρήση του “Gravity Goniometer”
• τη καταγραφή κλινικών τεστ σε “Stick Diagrams”
• τη συνταγογράφηση & διαμόρφωση ορθωτικών πελμάτων για παιδάκια από 2 ετών και πάνω, τα γνωστά από το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του (The Orthotic Revolution) “Gait Plates”

Τέλος θα γίνει επίδειξη και εκμάθηση Advanced Foot Joints Manipulation: ανάταξης όλων των οστών του άκρου ποδιού, άρθρωση προς άρθρωση.

Επίσης, εννοείται πως θα φροντίσουμε να υπάρξει ελεύθερος χρόνος, για όλους τους
συμμετέχοντες, για κλινικούς προβληματισμούς και απορίες που θα έχουν προκύψει από τη
μέχρι τότε ενασχόληση σας με την αξιολόγηση & διαμόρφωση ορθωτικών πελμάτων της
ICB Medical. Φυσικά, όπως και στο πρώτο σεμινάριο του Dr. Najjarine στην Ελλάδα,
Πραγματικοί «δύσκολοι» δικοί σας ασθενείς είναι ευπρόσδεκτοι για επίδειξη. Όμως ΜΗΝ
ξεχνάτε ότι το βασικό αντικείμενο του σεμιναρίου θα είναι ο αναπτυσσόμενος παιδικός
σκελετός, για αυτό θα προτείναμε να φέρνατε το παιδάκι σας κατά προτεραιότητα για
πρακτικές εφαρμογές!

Είναι πραγματικά μεγάλη ευκαιρία να έχουμε και πάλι μαζί μας τον ίδιο τον εφευρέτη των
υλικών που όλοι χρησιμοποιούμε, επειδή όμως πρέπει να τον δεσμεύσουμε από τις άλλες
διδακτικές και κλινικές υποχρεώσεις του, θα πρέπει να γνωρίζουμε την έγκυρη συμμετοχή
σας με κατάθεση προκαταβολής 100 ευρώ το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου!

Το συνολικό κόστος συμμετοχής στο 2ήμερο workshop, μετά τη προσαρμογή 25%
έκπτωσης για τους συνεργάτες της OrthoTek, είναι 190 ευρώ* και περιλαμβάνει:
• όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για πρακτική στο σεμινάριο (ορθωτικά ζεύγη και διαμορφωτήρια)
• σημειώσεις ‐ seminar workbook
• δωρεάν βιβλίο του Dr. Najjarine αξίας 45 ευρώ
• αναψυκτικά, ροφήματα & snacks

Στο τέλος του workshop θα απονεμηθούν στους συμμετέχοντες πιστοποιητικά
παρακολούθησης από το International College of Biomechanics που αναγνωρίζεται από
όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως HPC, APA, IFOMT κλπ για απόδοση μοριοδότησης
συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης (Continues Professional Development ‐ 1 credit point
per hour)

Γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι η Αγγλική με σύγχρονη μετάφραση στα Ελληνικά

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Παγκόσμια Εβδομάδα Ρεφλεξολογίας στο athensheart





Κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Ρεφλεξολογίας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την συγκεκριμένη φυσική συμπληρωματική μέθοδο θεραπείας. Η Ρεφλεξολογία ανήκει στον ευρύτερο χώρο των Συμπληρωματικών και Εναλλακτικών Θεραπειών - ΣΕΘ.

Το εμπορικό κέντρο athensheart, υποδέχεται την Παγκόσμια Εβδομάδα Ρεφλεξολογίας και σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων σας προσκαλεί να γνωρίσετε εντελώς δωρεάν την εναλλακτική αυτή μέθοδο, από τη Δευτέρα 20/9 έως και το Σάββατο 25/9.
Κάθε απόγευμα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, αλλά και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, ομάδα ρεφλεξολόγων θα βρίσκονται στο χώρο του εμπορικού κέντρου για να σας προσφέρουν Ρεφλεξολογία εντελώς δωρεάν και να σας βοηθήσουν να διώξετε την κούραση της ημέρας και να αποβάλετε το καθημερινό άγχος και στρες.
Η ρεφλεξολογία, μια φυσική, ολιστική και ακίνδυνη μέθοδος, η οποία ασχολείται με τα αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα και τις παλάμες, που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο και τμήμα του σώματος, στοχεύει στην απελευθέρωση των αυτοθεραπευτικών δυνάμεων του σώματος για την ενεργοποίηση, χαλάρωση και εξισορρόπηση του οργανισμού.
Επισκεφθείτε το athensheart, γνωρίστε τη μέθοδο της ρεφλεξολογίας και απολαύστε την πιο αναζωογονητική εμπειρία shopping, επωφελούμενοι από την ποικιλία προτάσεων αγορών και ψυχαγωγίας του εμπορικού κέντρου.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 17.00 - 21.00
Σάββατο: 12.00 - 16.00
Στο επίπεδο 0 του athensheart

Εμπορικό Κέντρο athensheart, Πειραιώς 180, Κόμβος Χαμοστέρνας
Ώρες λειτουργίας καταστημάτων
Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-21:00, Σάββατο: 10:00-20:00
Cafe - Εστιατόρια: Δευτέρα - Κυριακή, 10:00-02:00 π.μ.
Άνετο parking 750 θέσεων
Επικοινωνία-Πληροφορίες: 210 3414105 begin_of_the_skype_highlighting              210 3414105      end_of_the_skype_highlighting, www.athensheart.gr

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

6η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ SPORTS SHOW & FASHION


6η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ SPORTS SHOW & FASHION

Έναρξη:
30-09-2010

Λήξη:
03-10-2010

Ώρες Λειτουργίας
Επίσημα Εγκαίνια
Πέμπτη 30/09/2010 και ώρα 20.00μμ.
Ωράριο Λειτουργίας
Πέμπτη 30/09/2010: 18.00μμ. - 22.00μμ.
Παρασκευή 01/010/210: 17.00μμ. - 22.00μμ.
Σάββατο 02/10/2010 - Κυριακή 03/10/2010: 10.00πμ. - 22.00μμ.


Τόπος
Ολυμπιακά Ακίνητα.  Αίθουσα Ξιφασκίας.  Συγκρότημα Ελληνικού

2.500 χρόνια μετά - Η ιστορία του Μαραθωνίου ξαναζωντανεύει


Αν κάποιος ρωτήσει τι έγινε το 490π.Χ. οι απαντήσεις των περισσότερων θα αφορούν στον ημεροδρόμο στρατιώτη που λέγεται ότι σε συνέχεια της νίκης των Αθηναίων στη Μάχη του Μαραθώνα μετέφερε, τρέχοντας από το Μαραθώνα στην Αθήνα, το μήνυμα της νίκης και ξεψύχησε ψιθυρίζοντας «Νενικήκαμεν».

Για να τιμήσει τον άθλο αυτού του δρομέα-στρατιώτη και του θρύλου του που αποτέλεσε την αφορμή για να γεννηθεί το αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου, ο ΣΕΓΑΣ προετοιμάζεται, αποδίδοντας τεράστια σημασία και σεβασμό στο γεγονός αυτό, για τον εορτασμό της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα κατά τη διάρκεια του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών που θα λάβει χώρα στις 31 Οκτωβρίου 2010.

Εκτός του Μαραθωνίου Δρόμου και των άλλων Αγώνων Δρόμου του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, η συμμετοχή στους οποίους αναμένεται να ξεπεράσει φέτος κάθε προσδοκία, η επέτειος των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα ήταν και η αφορμή για τη διεξαγωγή στην Αθήνα του 18ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαραθωνίων Δρόμων που θα πραγματοποιηθεί στις 28-30 Οκτωβρίου 2010, παράλληλα με το 4ο Συμπόσιο Μαραθωνίων Δρόμων AIMS-IAAF.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, ο ΣΕΓΑΣ προγραμματίζει ήδη μια μεγάλη εκδήλωση, ανοικτή στο κοινό, δύο μέρες πριν τον αγώνα του 2010, η οποία θα είναι ένα πραγματικό ταξίδι 2.500 χρόνων μέσα στο χρόνο και στην ιστορία, ένας φόρος τιμής στο παρελθόν με το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα αλλά και το μέλλον του Μαραθώνιου Κινήματος.

Όσον αφορά στις εγγραφές για τον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, η Οργανωτική Επιτροπή του Αγώνα αποφάσισε πρόσφατα τη θέσπιση ορίων στον αριθμό των συμμετοχών ανά αγώνα δρόμου (Μαραθώνιος Δρόμος, Αγώνας Δρόμου 10χλμ, Αγώνας Δρόμου 5χλμ),  σύμφωνα με τα οποία  στο Μαραθώνιο Δρόμο θα συμμετάσχουν φέτος 12.000 δρομείς, ενώ στους Αγώνες Δρόμου 5χλμ και 10χλμ θα συμμετάσχουν αντίστοιχα 3.500 και 4.500 δρομείς. Η περίοδος εγγραφών του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου 2010, και δεδομένου του ήδη αυξημένου ενδιαφέροντος, συστήνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους να φροντίσουν για την έγκαιρη εγγραφή τους. Η περίοδος εγγραφών θα ολοκληρωθεί με τη συμπλήρωση των παραπάνω ορίων και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι δυνατή καμία εγγραφή μετά το πέρας αυτής της περιόδου.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Καλούμε όλους τους συναδέλφους κ μέλη του Σωματείου μας ότι την ίδια ημέρα δηλαδή 17/10/2010 μετά την υποδοχή των Νέων μας Μελών κ περίπου ώρα 7μ.μ.θα ακολουθήσει η Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας. Πιστεύουμε ότι η προσέλευση σας θα είναι μαζική κ εντυπωσιακή.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟ Σ.Ε.Ρ.

Με ιδιαίτερη χαρά και φέτος η υποδοχή των Νέων Μελών του Σωματείου μας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 17/10/2010 στα γραφεία του Συλλόγου μας Σπαθάρη 2, Πολύγωνο κ ώρα 6μ.μ. Σας περιμένουμε για την ένταξη σας στην μεγάλη αγκαλιά του Σωματείου μας. Παρακαλούμε να είσαστε ακριβείς στην ώρα προσέλευσης, καθώς ,θα ακολουθήσει, η Γ. Σ. του Σωματείου μας.
20ο ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2010


http://www.psf.org.gr/img/enimerosi_files/1_24627910814807001282556013.pdf

Bike and Run festival 2010


BIKE AND RUN FESTIVAL 2010
17-19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
"ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ" του Δήμου Αθηναίων(Πειραιώς 100, Γκάζι)
Ώρες λειτουργίας:
Παρασκευή 17/09: 18:00 έως 22:00
Σάββατο 18/09: 10:00 έως 22:00
Κυριακή 19/09: 10:00 έως 22:00

Είσοδος ελεύθερη

Θέλετε να δείτε εκατοντάδες ποδήλατα, να τα δοκιμάσετε σε πραγματικές συνθήκες και να λύσετε όλες τις απορίες σας γύρω από αυτά;

Eλάτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία σε ένα διαφορετικό φεστιβάλ, στο κέντρο της Αθήνας, στις εγκαταστάσεις της “ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ” του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Τα πάντα γύρω από το Ποδήλατο και Τρέξιμο, αντιπροσωπείες εταιρειών, καταστήματα, happenings, φιλανθρωπικές δράσεις, test rides, μουσική, ομιλίες, σεμινάρια για τρεις μέρες, στην καρδιά της πόλης.

Παράλληλες εκδηλώσεις
1. Επίδειξη trial από αθλητή της ομάδας Univega διάρκειας 20 λεπτών. Η επίδειξη θα διεξάγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες τις ημέρες του Bike and Run Festival και θα λάβει χώρα στην κεντρική αυλή της “Τεχνόπολις”.

2. “Μένουμε πάντα παιδιά – Ο γύρος της “Τεχνόπολις”: Time trial με παιδικά ποδηλατάκια για μικρούς και μεγάλους σε συγκεκριμένη διαδρομή μέσα στο χώρο της “Τεχνόπολις”. Θα διεξάγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες τις ημέρες του Bike and Run Festival. Ο ποδηλάτης του ταχύτερου γύρου όλων την ημερών θα κερδίσει ένα μεγάλο δώρο.

3. Διοργάνωση παιχνιδιών δεξιοτεχνίας στο ποδήλατο με τη συμμετοχή των επισκεπτών. Τα παιχνίδια θα διεξάγονται ανά μία ώρα, όλες τις ημέρες του Bike and Run Festival στην κεντρική αυλή της “Τεχνόπολις”.

4. Test rides στο δρόμο με ποδήλατα που διαθέτουν οι εταιρείες που συμμετέχουν στο Bike and Run Festival. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με κατάθεση της αστυνομικής ταυτότητάς τους. Τα test rides θα διεξάγονται με ομάδες 10-15 ατόμων και με συνοδεία ομάδας ποδηλατών των διοργανωτών.
a. Test rides στον πεζόδρομο της Ερμού και στο κέντρο της Αθήνας.
b. Test rides με ηλεκτρικά ποδήλατα στην οδό Βουτάδων δίπλα στην “Τεχνόπολις”.

5. Φιλανθρωπικός γύρος τρεξίματος μέσα στο χώρο της “Τεχνόπολις” με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για το “Μαζί για το Παιδί”.

6. Διοργάνωση σεμιναρίων με θέματα:
α. Προπόνηση Μαραθωνίου
β. Προπόνηση Ποδηλασίας
γ. Αθλητική Διατροφή

7. Παρουσίαση του ηλεκτρικού ποδηλάτου και των δυνατοτήτων του.

PARK(ing) Day in Athens


Συνεισφέρουμε στην υγεία
και στη ζωντάνια της πόλης μας

ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΜΕ
το Πάρκινγκ σε... Πάρκο!

Ελάτε να καθίσετε.
Χαρείτε το χώρο που δημιουργήθηκε για εσάς.

Οδός Σκουφά, Αθήνα 17 Σεπτεμβρίου 2010

Το PARK(ing) Day είναι μια παγκόσμια ετήσια δράση που προτρέπει τους απανταχού κατοίκους των πόλεων να μετατρέψουν κάποια σημεία ελεγχόμενης στάθμευσης σε προσωρινά παρκάκια προς όφελος όλων. Δεν έχει εμπορικό σκοπό. Προωθεί τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τη γενναιοδωρία και το Παιχνίδι.


Φέτος θα συμμετέχει και η Αθήνα! Διαλέξαμε τη Σκουφά για να στήσουμε το... παρκάκι μας. Εκεί κοντά στον Αγ. Διονύση. Η δράση θα διαρκέσει όσο και η ελεγχόμενη στάθμευση. 9 το πρωί έως 9 το βράδυ. Στις 8:30πμ θα αρχίσει το στήσιμο. Θα αγοράσουμε την ειδική κάρτα κι αντί να παρκάρουμε αυτοκίνητο θα φτιάξουμε ένα παρκάκι. Χλοοτάπητας, γλαστρούλες, καρεκλίτσες κι ό,τι άλλο μπορεί να θυμίζει πάρκο. Θα ανανεώνουμε την κάρτα κάθε 2 ώρες. Θα μοιράζουμε flyers στους περαστικούς, θα τους προτρέπουμε να συμμετέχουν "μπαίνοντας" στο πάρκο. Χέρια βοηθείας ή δωρεές για τις κάρτες στάθμευσης, ευπρόσδεκτα! Ειδικά τις εργάσιμες ώρες που οι εθελοντές θα είναι, λογικά, λιγότεροι. Δηλώστε αν και ποιές ώρες θα είστε εκεί. Λάβετε μέρος στη δράση!"

ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ (Π.Χ.Σ.) ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ;



Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω κάποια δεδομένα για τον Π.Χ.Σ. θέλοντας να δείξω πόσο σημαντικός είναι στο ανθρώπινο σώμα.
Το 90% της σταθερότητας της διάρθρωσης του γόνατος οφείλεται στο Π.Χ.Σ., περισσότερες από 11,2 εκατομμύρια επισκέψεις στα φυσ/ρεια κάθε χρόνο με προβλήματα στο γόνατο, από τους 4 μεγάλους συνδέσμους στο γόνατο πιο συχνά παθαίνει ρήξη ο Π.Χ.Σ., η χειρουργική ανακατασκευή του συνδέσμου είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο αφού ξεπερνούν τις 50.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία κάθε χρόνο. Ρήξη Π.Χ.Σ. συμβαίνει περίπου σε 60 από 100.000 ανθρώπους ετησίως. Οι αθλητές έχουν πάνω από 90% πιθανότητες να επανέλθουν στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν τη ρήξη μετά από 6 μήνες σωστής αποκατάστασης.
Πηγή: ehealthMD 

Ο Π.Χ.Σ. βρίσκεται στο μέσο του γόνατος και πορεύεται διαγωνίως αποτρέποντας την πρόσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό. Επίσης παρέχει στροφική σταθερότητα στην άρθρωση και εξασφαλίζει τη φυσιολογική κινητικότητα του γόνατος αφού συνεισφέρει τόσο στη στατική όσο και στη δυναμική σταθερότητά του. Συγκεκριμένα εκφύεται από τη μεσογλήνιο επιφάνεια του έξω μηριαίου κονδύλου και καταφύεται μπροστά από τη μεσογλήνιο άκανθα της κνήμης.
Η αιμάτωσή του προέρχεται από τη μέση αρτηρία του γόνατος και νευρώνεται από το κνημιαίο νεύρο.
Σε περίπτωση τραυματισμού του Π.Χ.Σ. η διάγνωση μπορεί να γίνει με λήψη μαγνητικής τομογραφίας, αξονικής τομογραφίας και με κλινική εξέταση που περιλαμβάνει τα εξής:
·         Δοκιμασία Lachman
·         Δοκιμασία πρόσθιου συρταροειδούς
·         Pivot shift φαινόμενο
·         Δοκιμασία αναπήδησης ( jerk test).

Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται αρθρωσκοπικά με συνθετικά μοσχεύματα, ιδιομοσχεύματα ή αλλομοσχεύματα.
Μετά το χειρουργείο η φυσικοθεραπεία θεωρείται επιβεβλημένη και διαρκεί περίπου 4 μήνες μέχρι ο ασθενείς να μπει στο γυμναστήριο.


Η ρεφλεξολογία όμως μπορεί να βοηθήσει…;
Δουλεύοντας τέτοια περιστατικά μπορώ να πω με σιγουριά ότι η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει σε κάποια επίπεδα, δεν μπορεί όμως να αποτελεί τη μόνη θεραπεία. Τα σημεία με τα οποία κατά τη γνώμη μου μπορούμε να βοηθήσουμε είναι τα εξής:
·         Υπόφυση: ρύθμιση της φλεγμονής και του οιδήματος.
·         Διάφραγμα-ηλιακό πλέγμα: για το πόνο, τη φλεγμονή και την ένταση αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα χειρουργημένο άτομο που ενδεχομένως να έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης.
·         Επινεφρίδια: για τη φλεγμονή.
·         Νεφροί: για την αποτοξίνωση και την αποφυγή της αυτοθεραυτικής αντίδρασης.
·         Γόνατο: το αντανακλαστικό σημείο στο αυτί, στο πέλμα και στο χέρι.
·         Σύστοιχη περιοχή στον αγκώνα.
·         Αντανακλαστικό σημείο τετρακέφαλου και ισχιοκνημιαίων στο πέλμα και στην άκρα χείρα. Μετά την επέμβαση αυτοί οι μύες ατροφούν έως και 50%.
·         Ενεργοποίηση των ίδιων μυών με έντονες ροές στις σύστοιχες περιοχές του βραχιωνίου ( δικέφαλος-τρικέφαλος).
·         Ωτοκινησιορεφλεξολογία: ενεργοποιούμε το αντανακλαστικό σημείο του αυτιού και συγχρόνως ο ασθενείς εκτελεί κάμψη-έκταση γόνατος σε κλειστή κινητική αλυσίδα (η φτέρνα ακουμπάει στο κρεβάτι).
·         Κινησιορεφλεξολογία: ομοίως με τη διαφορά ότι το αντανακλαστικό σημείο που ενεργοποιούμε είναι στο πέλμα και στο χέρι.
·         Ενεργοποίηση της Σ.Σ.: ενεργοποιούμε νευρικά το γόνατο. Τα σημεία είναι μεταξύ Ο4-Ο5, Ο5-Ι1, Ι1-Ι2, Ι2-Ι3. Από αυτά τα τρίματα εξέρχονται κυρίως οι νευρικές ίνες στου ισχιακού νεύρου που στη συνέχεια θα χωριστεί  στο κοινό περονιαίο και το κνημιαίο που νευρώνει το γόνατο.
·         Τεχνική sujok: ανάλογα ποιο γόνατο είναι δουλεύουμε τη δεύτερη φάλαγγα του αντίστοιχου δακτύλου. Έντονη πίεση με το εργαλείο του sujok και στη συνέχεια κυκλικές κινήσεις μέχρι το σημείο να κοκκινίσει.
·         Κομβικά σημεία: στην άκρα χείρα πιάνουμε με τη τεχνική της τανάλιας το μεσημβρινό του λεπτού εντέρου και το μεσημβρινό της καρδιάς στο σημείο που βρίσκεται το γόνατο. Στον άκρο πόδα δουλεύουμε το σημείο της ουροδόχου κύστης που τέμνεται με το αντανακλαστικό σημείο του γόνατος.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε σε μία μετεγχειρητική αποκατάσταση ρήξης Π.Χ.Σ. όσων αφορά τη φλεγμονή, το οίδημα, το πόνο, την αιμάτωση και τη συναισθηματική κατάσταση του ασθενή. Η πλήρης όμως αποκατάσταση εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας που η ειδικότητά μας δεν μπορεί να καλύψει. Η άμεση συνεργασία με φυσικοθεραπευτή και τον χειρούργο ορθοπεδικό είναι σε θέση να μας δώσει τα απόλυτα αποτελέσματα. Συνιστώ λοιπόν στους συναδέλφους να επιδιώκουν τέτοιου τύπου συνεργασίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.


Κων/νος Δ. Λώλης
Φυσικοθεραπευτής-Ειδ. Κινησιοθεραπευτης-Ρεφλεξολόγος-Ηλεκτροβελονιστής-
Balance Taping Practitioner-Συνεργάτης κέντρου αποθεραπείας ''ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ''

ΟΣΦΥΟΙΣΧΙΑΛΓΙΑ


 
Ρεφλεξολογική αντιμετώπιση ασθενούς μετά από συνεδρίες φυσικοθεραπείες.


Το περιστατικό που θα περιγράψω είναι μία κυρία 48 ετών με αρκετά μεγάλη επαγγελματική δραστηριότητα. Παρουσίαζε μία οπισθιοπλάγια προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου σε πολύ μεγάλο βαθμό (5mm) με έντονα πιεστικά φαινόμενα μετά από λήψη MRI. Η περιοχή της προβολής ήταν μεταξύ Ο5 – Ι1. Μετά από την MRI και τη κλινική εξέταση ορθοπεδικού χειρούργου είχαμε σαφή ένδειξη χειρουργείου. Ο φόβος της όμως για ένα χειρουργείο πάνω στη σπονδυλική στήλη μας οδήγησε στη λύση της συντηρητικής αγωγής. Μετά από 15 συνεδρίες φυσικοθεραπείας τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά αφού η ποιότητα της ζωής της κυρίας δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Το άλγος στη περιοχή της οσφυϊκής μοίρας και του (δε) ισχίου συνεχίζονταν με μία πολύ μικρή βελτίωση. Από εκείνη τη στιγμή, και μετά από μία συζήτηση με τον ιατρό αποφασίσαμε από κοινού να της εφαρμόσω συνεδρίες ρεφλεξολογίας.
Οι συχνότητα των συνεδριών ήταν τρεις φορές τη βδομάδα και τα αντανακλαστικά σημεία που δουλέψαμε ήταν τα εξής:
Στη περιοχή του αφτιού και μετά από τις τεχνικές χαλάρωσης δούλεψα τη περιοχή του κεφαλιού, ενδορφύνες, ηλιακό πλέγμα, σέιν μέιν, όλη τη σπονδυλική στήλη και την περιοχή του ισχίου.
Στο πέλμα και μετά από πολύ καλές τεχνικές χαλάρωσης ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το ηλιακό πλέγμα για τη φλεγμονή, το πόνο, την ένταση και το άγχος αφού μιλάμε για μία κυρία αρκετά δραστήρια στην επαγγελματική της ζωή. Την υπόφυση για το οίδημα και τη διέγερση των επινεφριδίων. Τα επινεφρίδια για τι φλεγμονή και τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τους νεφρούς για  την αποφυγή της αυτοθεραπευτικής αντίδρασης. Τον υποθάλαμο για τον έλεγχο της λειτουργίας του νευρομυικού συστήματος. Την περιοχή της Ο.Μ.Σ.Σ. και νευρικά και μυϊκά ως super παθογόνο σημείο. Το ισχιακό νεύρο ως super παθογόνο σημείο. Γενικά όλη τη Σ.Σ.  αφού ως αλυσίδα επηρεάζεται σε όλα τα επίπεδα της. Τη περιοχή των ραχιαίων μυών και τον οπίσθιων μηριαίων αφού εκεί παρουσιάζεται ο μυϊκός σπασμός που προκαλεί το μπλοκ στο νεύρο.
Στο άνω άκρο τα α.σ. που δούλεψαμε μετά από τεχνικές χαλάρωσης ήταν τα super παθογόνα της Ο.Μ.Σ.Σ. και του ισχιακού νεύρου.
Τέλος δουλέψαμε το σύστοιχο σημείο του ισχιακού νεύρου στο άνω άκρο και την αντιστοιχία κορμού για την Ο.Μ.Σ.Σ.
Με αυτό το πλάνο δουλέψαμε τις πρώτες 10 συνεδρίες. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Σε αρκετά μεγάλο βαθμό ελαττώθηκε ο πόνος. Η κυρία είχε αρχίσει να είναι πολύ πιο λειτουργική αφού οδηγούσε και έκανε κάποιες δουλειές στο σπίτι. Έπρεπε όμως να δώσουμε το κάτι παραπάνω. Έτσι αποφασιστικέ να προσθέσουμε και κάποιες προχωρημένες τεχνικές.
Αυτές ήταν:                  
  • Μακροζωνορεφλεξολογία στο άνω και στο κάτω άκρο.
  • Διαμπερής αντανακλαστική επικοινωνία της ζώνης.
  • Αντανακλαστική επικοινωνία των αρθρώσεων (ισχίο – γόνατο).
  • Αμφωτερόπλευρη επικοινωνία των ζωνών.
  • Μικροχειροπρακτική με ταυτόχρονη εφαρμογή κινησιοθεραπείας.
Συμπερασματικά μετά από 24 συνεδρίες τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά. Το όφελος τριπλό αφού το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά, η κύρια πίστεψε στη ρεφλεξολογία και η διάδοση της ειδικότητας μας στον ιατρικό χώρο ήταν παραπάνω από ικανοποιητική. Δεν σας κρύβω ότι σχεδόν σε όλα τα περιστατικά που κάνω φυσικοθεραπεία με το συγκεκριμένο ιατρό εφαρμόζω πλέον και ρεφλεξολογία.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το ανατομικό πρόβλημα της κήλης παραμένει. Η ιδιαίτερη προσοχή της ασθενούς, η συντήρηση και η σωστή ενδυνάμωση της περιοχής πιστεύω πως μπορεί να αποτρέψει από καταστάσεις χειρουργείου.
       




ΚΩΝ/ΝΟΣ Δ. ΛΩΛΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ-ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΤΗΣ